Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Ulkoministerit Haavisto ja Blinken allekirjoittivat 6G-yhteistyötä koskevan julkilausuman

Jaa
Ulkoministeri Pekka Haavisto ja Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken allekirjoittivat Suomen ja Yhdysvaltain välistä 6G-yhteistyötä koskevan julkilausuman Helsingissä 2. kesäkuuta. Julkilausumassa todetaan yhteinen tahtotila tiivistää yhteistyötä 6G:n tutkimuksen ja kehityksen kannalta keskeisillä aloilla ja lisätä vuorovaikutusta suomalaisten ja yhdysvaltalaisten toimijoiden välillä.

6G merkitsee suurta murrosta aikaisempien sukupolvien langattomiin mobiiliteknologioihin verrattuna. Alan kehitykselle on ominaista tieteellisen tutkimuksen, standardoinnin ja kaupallistamisen vuorovaikutus.

”6G:n kehityksessä ovat keskeisiä myös yhteisen arvopohjan ja kestävän kehityksen tavoitteiden toteutuminen sekä kahdenvälisesti että monenvälisillä foorumeilla. On erinomaista, että kumppanimaina Suomi ja Yhdysvallat voivat yhdessä edistää näitä tärkeitä tavoitteita”, toteaa ulkoministeri Haavisto.

Suomi on 6G-kehityksen kärkimaita. Suomi oli ensimmäinen maa, joka käynnisti laajan 6G-tutkimusohjelman vuonna 2018.Suomen 6G-osaaminen avaa kaupallisia ja poliittisia mahdollisuuksia, ja osaamisen hyödyntäminen edellyttää tiivistä kansainvälistä yhteistyötä. 

”6G on Suomen tulevan menestyksen ytimessä, ja yhteistyöYhdysvaltojen kanssa vahvistaa teknologista etulyöntiasemaamme. Olen iloinen isoista mahdollisuuksista, joita avautuu tutkimus- ja kehitystyölle sekä kaupallistamiselle. Läntisten demokratioiden on myös osoitettava yksituumaisuutta kansainvälisillä foorumeilla, kun standardien ja taajuuksien osalta tehdään ratkaisuja”, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka.

Julkilausuman allekirjoitus on osa ulkoministeri Blinkenin Suomen-vierailua. Suomen teknologiayhteistyö Yhdysvaltojen kanssa on viime vuosina tiivistynyt. Maiden välinen tiede- ja teknologiasopimus tarjoaa kehittämiselle hyvät puitteet. Suomi korostaa tarvetta jatkaa keskusteluja teknologiayhteistyöstä myös EU:n ja Yhdysvaltojen välillä mm. EU:n ja Yhdysvaltojen välisessä kauppa- ja teknologianeuvostossa (TTC).

Julkilausuman valmisteluun ovat tiiviisti osallistuneet liikenne- ja viestintäministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä ulkoministeriö.

Lisätietoja: 

Ritva Hautanen, johtava asiantuntija, liikenne- ja viestintäministeriö,  puh. 0295342081

Martti Myllylä, neuvotteleva virkamies, työ- ja elinkeinoministeriö, puh. 0295048034

Erja Heikkinen, johtaja, opetus- ja kulttuuriministeriö, puh. 0295330101

Annina Aalto, vastuuvirkamies, ulkoministeriö, puh. 0295350277

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi.

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme