Karhun poikkeuslupamäärä pieneni edelleen
Maa- ja metsätalousministeriön asettama kokonaiskiintiö tulevalle metsästyskaudelle on 180 karhua. Poikkeuslupien lisäksi enimmäismäärä sisältää poronhoitoalueen alueellisen kiintiön 50 eläintä.
Kannanhoidollinen poikkeuslupapyynti mukautuu vuosittain pyynnin tavoitteiden ja karhukannan mukaan. Suomen riistakeskus on kohdentanut myönnetyt poikkeusluvat siten, että ne painottuvat vahvimman karhukannan alueille, jotka sijaitsevat pääsääntöisesti maan itäosassa.
Myönnetty poikkeuslupamäärä on asetuksen mahdollistamaa suurinta sallittua määrää pienempi. Lupamäärää on rajattu suurimmassa osassa päätöksiä hakemusaluekohtaisen kanta-arvion ja kestävän käytön periaatteen mukaisen verotustehon perusteella. Lupia ei ole myönnetty alueille, joilla Luonnonvarakeskuksen aineistojen perusteella ei voida todeta kannan olevan riittävän runsas.
Poronhoitoalueen pyyntikiintiöstä itäisellä poronhoitoalueella saa kaataa 45 ja läntisellä 5 karhua. Metsästyksellä pyritään vähentämään karhujen porotaloudelle aiheuttamia vahinkoja.
Suomen karhukanta on suotuisan suojelun tasolla. Luonnonvarakeskuksen kanta-arvion mukaan metsissämme liikkuu arvion mukaan ennen metsästyskautta 1740–1925 karhua. Viime metsästyskauden kokonaissaalis oli 135 karhua, joista 61 kaadettiin poronhoitoalueelta.
Karhun metsästyskausi alkaa 20. elokuuta.
Taulukko: Kannanhoidolliset karhuluvat 2023 (PDF)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sauli HärkönenJulkisten hallintotehtävien päällikköFinlands viltcentral
Puh:029 431 2104sauli.harkonen@riista.fiLiitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus
Jakten på sädgås startar i Sydöstra Finland28.9.2023 09:00:00 EEST | Tiedote
Jakten på sädgås startar i separat angivna kommuner i sydöstra Finland. Jakttiden är den 1 oktober – 30 november. Med tids- och områdesbegränsningen strävar man efter att inrikta jakten på sädgåsens talrika underart tundrasädgåsen.
Metsähanhen metsästys käynnistyy Kaakkois-Suomessa28.9.2023 09:00:00 EEST | Tiedote
Metsähanhen metsästys alkaa Suomen kaakkoisosan erikseen nimetyissä kunnissa. Metsästysaika on 1. lokakuuta – 30. marraskuuta. Aika- ja aluerajoituksella metsästys pyritään kohdentamaan metsähanhen runsaslukuiseen alalajiin, tundrametsähanheen.
Bävrarna som återställare av livsmiljön och skadedjur inom skogsbruket26.9.2023 13:00:00 EEST | Tiedote
Bävrarna är en del av den finska naturens mångfald, men kan med sina dammar orsaka skador för jord- och skogsbruket. Skadorna förhindras genom organiserad fångst och rivning av dammar.
Majavat elinympäristön ennallistajina ja metsätalouden vahinkoeläiminä26.9.2023 13:00:00 EEST | Tiedote
Majavat ovat osa Suomen luonnon monimuotoisuutta, mutta padoillaan ne voivat aiheuttaa vahinkoja maa- ja metsätaloudelle. Vahinkoja estetään suunnitelmallisella metsästyksellä ja patojen purkamisella.
Jakten på skogshönsfågel inleds – stammarna starka i många områden7.9.2023 09:00:00 EEST | Tiedote
Jakten på skogshönsfågel startar söndagen den 10 september. Liksom i fjol är jakttiderna långa i många områden. Bytesmängden ska alltid anpassas till den lokala fågelstammens tillstånd, som kan variera avsevärt mellan olika områden.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme