ELY-keskukset

Valtatien 8 Vaasa - Oulu tavoitetila vuodelle 2040 muodostettu (Etelä-Pohjanmaa, Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa)

Jaa
Pohjois-Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukset yhdessä Väyläviraston kanssa ovat muodostaneet tavoitetilan Vaasan ja Oulun väliselle osuudelle valtatietä 8. Näkemystä tavoitetilasta tarvitaan, sillä tätä 304 kilometriä pitkää yhteysväliä tullaan kehittämään jaksoittain usean vuoden aikana.

Pääväyläasetus toimii valtatien palvelutasotavoitteiden kehyksenä, sillä Vaasa-Kokkola-väli on tason I ja Kokkola-Oulu tason II pääväylä. Asetus antaa kuitenkin mahdollisuuksia poiketa perustellusti tavoitetasoista ja edellyttää erityisesti kaupunkialueilla tienpitäjän sovittavan ratkaisut paikallisiin olosuhteisiin ja kaupunkien maankäyttöön. Juuri näitä tulkintoja on tavoitetilatyössä tehty.

Yhteysväli koostuu luoteeltaan ja liikennemääriltään hyvin erityyppisistä jaksoista, joten sitä tarkasteltiin yhdeksänä kokonaisuutena. Ne eroavat toisistaan paitsi liikennemäärän, myös sen perusteella millainen rooli niillä on paikallis- ja poikittaisliikenteessä. Koko yhteysvälillä tavoitellaan tasaisen nopeuden mahdollistamista tavaraliikenteen runkokuljetuksille, joka on keskeisin palvelutasoa määrittävä käyttäjäryhmä. Tämän vuoksi uusia kiertoliittymiä ei sallita, sillä niistä aiheutuva haitta raskaalle liikenteelle on voimistunut ajoneuvokokojen kasvun myötä. Henkilöautoliikenteen sujuvuutta varmistetaan ohitusmahdollisuuksin.

Erityisesti Kokkolan ja Oulun välillä on tiejaksoja, joilla on varsin alhaisiakin 50-60 km/h:n nopeusrajoituksia. Siksi linjattiin, että taajamien kohdilla olevien, tien yleistä tavoitetasoa alempien nopeusrajoitusten tiepituutta ei lisätä. Nopeusrajoitusalueiden lukumäärää ja pituutta pyritään vähentämään edellyttäen, että toimenpiteet ovat yhteiskuntataloudellisesti kannattavia. Tässä työssä ei kuitenkaan arvioitu toteutuskustannuksia eikä näin ollen myöskään parannustoimien kannattavuutta.

Tavoitetilassa valtatien 8 nopeustaso on pääsääntöisesti 80-100 km/h. Liikennemääristä ja liikenteen koostumuksesta riippuen tie on nelikaistaista valtatietä, jatkuvaa ohituskaistatietä, yksittäisin ohituskaistoin varustettua kaksikaistaista tietä tai kaksikaistaista tietä.

Työn kuluessa järjestettiin kaksi webinaaria elinkeinoelämälle ja muille sidosryhmille. Ensimmäisessä tilaisuudessa käsiteltiin tarvenäkökulmaa ja toisessa luonnosteltua tavoitetilaa ja siihen johtavaa kehittämispolkua. Selvityksen konsulttina toimi Sitowise Oy.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yksikön päällikkö Heino Heikkinen, ELY-keskus, p. 0295 038 241, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Ansökningarna om utvecklingstjänster för företag upphör22.9.2023 12:32:52 EEST | Tiedote

NTM-centralernas Utvecklingstjänster för företag läggs ned i början av 2024 i enlighet med regeringsprogrammet. Ansökningstiden för Analys- och Konsulteringstjänster går ut i alla landskap senast 30.11.2023. I landskapen Västra och Södra Finland upphör dock anslagen redan tidigare. Minst anslag finns till förfogande i Västra Finland, där man inte längre rekommenderar att lämna in nya ansökningar. Ansökningarna behandlas i den ordning de inkommit och tjänsterna beviljas så länge det finns anslag. Under hösten inleds ännu nya utbildningar.

ELY-keskusten Yritysten kehittämispalvelujen haut päättyvät22.9.2023 12:32:52 EEST | Tiedote

ELY-keskusten Yritysten kehittämispalvelut lakkautetaan vuoden 2024 alusta hallitusohjelman mukaisesti. Analyysi- ja Konsultointi-palvelujen haku päättyy kaikissa maakunnissa viimeistään 30.11.2023. Länsi- ja Etelä-Suomen maakunnissa määrärahat kuitenkin loppuvat jo aiemmin. Vähiten määrärahaa on käytettävissä Länsi-Suomessa, jossa uusien hakemusten jättämistä ei enää suositella. Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä ja palveluja myönnetään niin kauan kuin määrärahoja riittää. Syksyn aikana on käynnistymässä vielä uusia koulutuksia.

Korjaamisen jalo taito - suunnitteletko vanhan rakennuksesi korjausta?18.9.2023 14:00:33 EEST | Tiedote

Tervetuloa 10.10.2023 Turussa järjestettävään Korjaamisen jalo taito -seminaariin (etäosallistumismahdollisuus). Seminaarissa pureudutaan korjausrakentamisen taidon tarpeisiin ja uhanalaisuuteen. Tapahtuma on suunnattu valtakunnallisesti kaikille rakentamisen ja kiinteistönhuollon parissa toimiville ja alalle aikoville sekä koulutuksen parissa työskenteleville. Ympäristöministeriö osoittaa ELY-keskuksille vuosittain määrärahaa jaettavaksi avustuksina rakennusperinnön hoitoon. Tänä vuonna rakennusperinnön hoidon avustusten haku käynnistyy 17.10.2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme