OX2

OX2 ja Raahen Satama solmivat yhteistyön merituulivoimapuisto Hallan valmisteluun liittyen

Jaa
Uusiutuvan energian yhtiö OX2 sekä Raahen Satama ovat sopineet yhteistyöstä merituulivoimapuisto Hallan rakentamiseen sekä operointiin liittyen. Merituulivoimapuisto Hallan rakennuksen on suunniteltu käynnistyvän vuosikymmenen lopulla Pohjanlahdelle. Hallan etäisyys Raaheen on noin 35 kilometriä.

Yhteistyön myötä Halla-merituulivoimapuiston osat kulkisivat Raahen Sataman kautta merituulipuiston rakennuksen alkamisen jälkeen. Yhteistyön tuloksena Raahen Sataman toimintoja hyödynnetään Hallan rakentamisen käynnistyessä, arviolta vuosikymmenen loppupuolella. Lisäksi Raahen Sataman ja OX2:n solmiman sopimuksen myötä ne tekevät yhteistyötä Halla-merituulipuiston operoinnin osalta sen valmistuttua. OX2:n teollisen mittakaavan Halla-merituulivoimahanke sijoittuu Pohjanlahdelle, Oulun ja Raahen edustalla olevalle Suomen talousvyöhykkeelle.

”On hienoa aloittaa yhteistyö Raahen Sataman kanssa Hallan osalta. Raahen Satamalla on tärkeä rooli siinä, että merituulivoimapuiston rakennus ja operointi on sujuvaa. Tämä on yksi askel kohti hankkeen valmistumista ja vakaan toimintaympäristön varmistamista suomalaiselle merituulivoimalle”, sanoo Hallan projektipäällikkö Patrick Lees OX2:lta.

Raahen Sataman toimitusjohtaja Pauli Sarpola on iloinen OX2:n ja Raahen Sataman solmimasta yhteistyösopimuksesta: ”Raahen Satama sijaitsee erinomaisella paikalla silmällä pitäen tulevaa Hallan merituulipuistohanketta. Raahen Satama tulee toimimaan Perämeren johtavana monipuolisena merituulivoiman palvelukeskittymänä, joka tulee näyttelemään suurta roolia muidenkin Perämerelle tulevien merituulivoimapuiston elinkaaren ajan.”

Sarpolan mukaan Raahen Satama tarjoaa monipuolisen satamainfran Hallan merituulipuiston rakentamisen aikaisille toiminnoille sekä pystytysvaiheen aikaiselle komponenttien varastoinnille ja kokoamiselle.

”Merituulipuiston käynnistymisen jälkeen satama tarjoaa myös merituulipuiston ylläpitovaiheen tukitoiminnot. Satamaoperoinnilla ja satamaoperaattorilla on suuri rooli merituulivoimahankkeiden toteuttamisessa, joten avoin kommunikointi ja yhteistyö ovat edellytys merituulivoimahankkeiden läpiviemiselle”, Sarpola toteaa.

Merituulivoimapuisto Hallan rakentamisen on suunniteltu käynnistyvän 2020-luvun lopulla ja se valmistuisi arviolta 2030. Halla-hanke käsittää maksimissaan 160 tuulivoimalaa, joiden vuosittainen sähköntuotanto on noin 12 TWh, joka vastaa noin 17 prosenttia Suomen 2021 vuoden sähköntuotannosta (69,3 TWh). Halla sijaitsisi fossiilivapaan teräksen tuotantoa tavoittelevan SSAB:n Raahen tehtaan lähellä, ja OX2 ja SSAB tekevät yhteistyötä synergioiden löytämiseksi sähköntuotannon ja kulutuksen ollessa niin lähellä toisiaan.

Aiemmin toukokuussa OX2 ilmoitti yhteistyöstä Kokkolan sataman kanssa. Kokkolan sataman toimintoja hyödynnetään ja kehitetään Pietarsaaren ja Kokkolan edustalle Suomen talousvyöhykkeelle suunnitellun Laine-hankkeen valmistelussa.

OX2:n merituulipuistohanke Halla lyhyesti:

  • OX2 Finland Oy suunnittelee merituulivoimahanketta Pohjanlahdelle. Merituulivoimapuiston etäisyys Siikajokeen on noin 35 kilometriä, Hailuotoon noin 23 kilometriä ja Raaheen 35 kilometriä.
  • Tuulipuiston alueen pinta-ala olisi n. 575 km2 ja puistoon suunnitellaan maksimissaan 160 tuulivoimalaa.
  • Merituulivoimapuiston arvioitu vuosituotanto on noin 12 TWh.
  • Tällä hetkellä hankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettely on käynnissä. Rakentamisen on arvioitu alkavan 2020-luvun lopulla ja merituulivoimapuisto valmistuisi arviolta 2030.

Raahen Satama lyhyesti:

  • Kolmesta satamasta koostuva kokonaisuus, joka kuuluu Suomen kolmen suurimman sataman joukkoon.
  • Voimalamäärältään Suomen johtava satama maatuulivoiman käsittelyssä.
  • Satamainfraa kehitetään sataman tulevilla investoinneilla, joilla varmistetaan merituulivoimapuistojen komponenttien käsittely ja mahdollinen komponenttien kasausoperaatio satamassa.
  • Toimii tulevaisuudessa merituulivoimahubina koko Perämeren alueen merituulivoimapuistoille.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

OX2, Projektipäällikkö Patrick Lees, p. +358 40 662 1184, patrick.lees@ox2.com


Raahen Satama, Toimitusjohtaja Pauli Sarpola, p. +358 400 265 507, pauli.sarpola@raahe.fi

Tietoja julkaisijasta

OX2
OX2
Kansakoulukuja 1
00100 Helsinki

https://www.ox2.com/fi/

OX2 kehittää, rakentaa ja myy maa- ja merituulipuistoja sekä aurinkovoimapuistoja. Lisäksi OX2 hallinnoi valmiita tuuli- ja aurinkovoimapuistoja. OX2:n hankekehitysportfolio koostuu yhtiön itse käynnistämistä sekä muilta toimijoilta hankituista, eri vaiheissa olevista tuuli- ja aurinkovoimahankkeista. Yhtiö kehittää aktiivisesti myös muihin uusiutuvan energian teknologioihin, kuten vedyn tuotantoon ja energian varastointiin, perustuvia hankkeita. OX2 toimii Euroopassa kymmenellä markkina-alueella: Ruotsissa, Suomessa, Virossa, Liettuassa, Puolassa, Romaniassa, Ranskassa, Espanjassa, Italiassa ja Kreikassa. Vuonna 2022 liikevaihto oli noin 7,6 miljardia kruunua (n. 680 miljoonaa euroa). Yhtiöllä on noin 360 työntekijää ja sen pääkonttori on Tukholmassa, Ruotsissa. OX2 listautui Tukholman pörssin päälistalle huhtikuussa 2022. www.ox2.com

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta OX2

Selvitys: Merituulivoima tuo työtä ja verotuloja pitkäksi aikaa27.9.2023 08:30:00 EEST | Tiedote

Gaia Consulting on selvittänyt uusiutuvan energian yhtiö OX2:n toimeksiannosta Pohjanlahdella sijaitsevien merituulivoimalahankkeidensa investointi- ja käyttövaiheen talous- ja työllisyysvaikutuksia. OX2 on kehittänyt jo noin neljän vuoden ajan kolmea Suomen talousvyöhykkeelle sijoittuvaa merituulivoimapuistoa; Hallaa, Lainetta ja Tyrskyä. Selvityksen mukaan OX2:n kolme merituulivoimapuistoa loisivat koko elinkaarensa aikana eli suunnittelu-, rakennus- ja käyttövaiheissa yli 37 000 henkilötyövuotta ja tuottaisivat kunnille ja valtiolle yhteensä yli 19 miljardia euroa verotuloa. Työllisyysvaikutuksista yli kaksi kolmasosaa syntyy merituulivoimaloiden käyttöaikana. Verovaikutuksista merkittävin osa syntyy sähkön myynnistä merituulivoimaloiden käyttövaiheessa.

OX2 jatkaa hankealueiden satamien kanssa kumppanoitumista – OX2 ja Kaskisten satama yhteistyöhön edistämään merituulivoimapuisto Tyrskyn valmistelua6.9.2023 10:00:00 EEST | Tiedote

Uusiutuvan energian yhtiö OX2 ja Kaskisten satama ovat sopineet Pohjanlahdelle sijoittuvan merituulivoimahanke Tyrskyn valmisteluun liittyvästä yhteistyöstä. OX2 ja Kaskisten satama tulevat työskentelemään yhdessä merituulivoimapuiston niin rakentamisen kuin huolto- sekä käyttötoimintojenkin suunnittelun osalta. Tyrsky on yksi OX2:n kolmesta Pohjanlahdelle sijoittuvasta merituulivoimapuistohankkeesta.

OX2 ja Pietarsaaren Satama yhteistyöhön merituulivoimapuisto Laineen valmistelun edistämiseksi4.9.2023 10:00:00 EEST | Tiedote

Uusiutuvan energian yhtiö OX2 ja Pietarsaaren satama ovat sopineet yhteistyöstä valmistauduttaessa Pohjanlahdelle sijoittuvan merituulivoimapuisto Laineen etenemiseen. Pietarsaaren satama tulee olemaan keskeisessä roolissa tällä hetkellä suunnitteluvaiheessa olevan merituulivoimapuisto Laineen käytössä, ylläpidossa ja huollossa. Laine-hanke tukee Pietarsaaren sataman kehitystä ja alueen työllisyyttä vuosikymmeniksi eteenpäin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme