Tampereen ammattikorkeakoulu

”Vihreän Nobelin” saanut Tero Mustonen pelastaa maailmaa hehtaari hehtaarilta

Jaa
Tero Mustonen sai huhtikuussa 2023 maailman merkittävimmän ympäristöpalkinnon Goldman Prizen, jota kutsutaan myös vihreäksi Nobeliksi. Mustonen ja Snowchange-osuuskunta ennallistavat luontoa joka päivä.
Tero Mustonen pitää palkintopuhettaan Goldman Prize -seremoniassa San Fransiscossa. Kuva: Goldman Environmental Prize
Tero Mustonen pitää palkintopuhettaan Goldman Prize -seremoniassa San Fransiscossa. Kuva: Goldman Environmental Prize

Hän on ensimmäinen suomalainen, jolle yhdysvaltalainen Goldman-säätiö on myöntänyt palkinnon. Huhtikuusta 2018 tähän päivään Mustonen on johtanut 85 entisen teollisen turvetuotanto- ja metsätalouskohteen luonnontilan ennallistamista eri puolilla Suomea. Yhteensä 52 000 hehtaarin vaikutusala on muuttunut tuottaviksi, biologisesti monimuotoisiksi kosteikoksi ja elinympäristöiksi.

Vaatimaton palkinnonsaaja ei pröystäile saavutuksillaan. Tunnustusta oleellisempaa hänelle on muutoksen aikaansaaminen. Arvoltaan 200 000 euron palkinnon hän aikoo käyttää ennallistamistyöhön. Ympäristönsuojelijan ja ammattikalastajan tämän hetken unelmat ja tavoitteet ovatkin hyvin konkreettisia:

  1. kotimaisen kalan arvon nostaminen
  2. metsäpeuran vasomisalueiden hankinta ja ennallistaminen
  3. järvilohen sukupuuton estäminen kutualueita ennallistamalla.

– Jengi tuntee saimaannorpan mutta ei Saimaan järvilohta, joka on vielä uhanalaisempi laji. Tavoitteena on ehkäistä sen kuoleminen sukupuuttoon.

Snowchange-osuuskunta vie tavoitteita eteenpäin

Snowchange (Lumimuutos) sai alkunsa Mustosen työskennellessä Tampereen ammattikorkeakoulussa ympäristötekniikan opettajana, ja osuuskunta on sittemmin laajentunut yhä kansainvälisemmäksi. Osuuskunnan johtamisen lisäksi Mustonen on Itä-Suomen yliopiston maantieteen laitoksen dosentti ja ammattikalastaja.

Snowchange sai jo ensivuosinaan Suomen merkittävimmän luonnonsuojelupalkinnon, WWF:n Pandan.

– Yhdistämällä pohjoisten alueiden paikallista tietoa tieteeseen saadaan käsillä olevaan muutokseen laajempi tulkintapinta, jossa myös historialliset muutokset sijoittavat nykyisen muutoksen kehykseensä.

Osuuskunnan tekemä ennallistamistoiminta sai alkunsa Jukajoen tapauksesta, jossa turvetuotanto aiheutti joen kalaston ja pieneliöiden tuhoutumisen. Snowchange kykeni 10 vuoden aikana ennallistamaan joen ja sitä ympäröivän suoalueen niin, että lohikalat palasivat jokeen kutemaan. Samaa mallia käytetään nyt koko Suomen laajuisesti. Goldman-palkinto annettiin tästä ennallistamisohjelmasta. Sillä saadaan nopeasti ja kustannustehokkaasti hyötyjä alueelle, joka on menettänyt luonnon monimuotoisuuttaan.

– Mallissa korostuu ympäristönsuojelu yhdessä paikallisten, maaseudun ihmisten kanssa, ei jostain kaukaa Helsingistä käsin.


Goldman-ympäristöpalkinto myönnetään vuosittain ympäristösankareille jokaiselta maailman kuudelta asutulta mantereelta. Sillä palkitaan ruohonjuuritason ympäristöaktivistien saavutuksia ja johtajuutta, jotka innostavat meitä kaikkia toimimaan planeettamme suojelemiseksi.

Avainsanat

Kuvat

Tero Mustonen pitää palkintopuhettaan Goldman Prize -seremoniassa San Fransiscossa. Kuva: Goldman Environmental Prize
Tero Mustonen pitää palkintopuhettaan Goldman Prize -seremoniassa San Fransiscossa. Kuva: Goldman Environmental Prize
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen ammattikorkeakoulu
Tampereen ammattikorkeakoulu
Kuntokatu 3
33520 TAMPERE

p. 0294 5222https://www.tuni.fi/tamk

Tampereen ammattikorkeakoulu on monialainen työelämäkorkeakoulu, joka vastaa työ- ja elinkeinoelämän muuttuviin osaamistarpeisiin tuottamalla parasta ammatillista korkeakoulutusta ja innovaatioita. Toimimme aktiivisessa yhteistyössä korkeakouluyhteisön ja työelämän kumppaneiden kanssa, kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Kärkiosaamisemme suuntautuu oppimisen edistämiseen, uusien teknologioiden hyödyntämiseen, ekologisiin innovaatioihin ja sosiokulttuurisiin haasteisiin. TAMKissa on yli 10 000 opiskelijaa ja vakituista henkilöstöä noin 700.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen ammattikorkeakoulu

School to belong vähentää korkeakouluopiskelijoiden yksinäisyyttä – TAMK ensimmäisenä korkeakouluna mukana19.9.2023 14:00:27 EEST | Tiedote

Korkeakouluopintoihin ja usein uudelle paikkakunnalle tultaessa odotetaan opiskelijaelämää, uusia kavereita ja kuulumista opiskelijayhteisöön. Valitettavasti kaikkien osalta tämä ei toteudu kuten voisi toivoa. Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) on ensimmäisenä korkeakouluna mukana HelsinkiMission yksinäisyyttä vähentävässä School to Belong -ohjelmassa.

Invitation to media: Welcome to meet Tunisian higher education and ministry delegation at Tampere University of Applied Sciences 26th Sept, 2023 at 10:30 am13.9.2023 15:07:00 EEST | Press Invitation

Tampere University of Applied Sciences (TAMK) is active in promoting international cooperation with research, development, and innovation projects. We are partnering in a RDI project ‘BiotechTunisia’. As part of it, we are welcoming Senior Researchers, Professors, Members of University management and Ministry of Education and Scientific Research from Tunisia. The media is warmly welcome to meet the delegation for short interviews and a cup of coffee and refreshments. The delegation comprises of 22 members.

A new functionally bilingual nursing education model takes part in solving skills shortages in Finland11.9.2023 16:36:32 EEST | News

There is a shortage of nurses in Finland. A functionally bilingual education model (TOKASA) has been developed and piloted by Metropolia and Tampere universities of applied sciences to help address country's skills shortage in the social and health sector. A new feature of the model is that international students do not need to know Finnish at the beginning of their studies. In addition for having the nursing degree, the model supports students' Finnish language learning, employment, and integration into Finnish society.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme