Ilmiömäinen Iris läikkyy väreissä Porvoon museossa 9.6.2023–1.4.2024
Viisi vuotta toiminut uraauurtava yritys loi pohjan suomalaisen muotoilun esiinmarssille.

Porvoon museon uusi näyttely Ilmiömäinen Iris kertoo vuosisadan vaihteessa Porvoossa toimineesta yrityksestä Aktiebolaget Iris. Holmin taloon ja Vanhalle raatihuoneelle levittäytyvä näyttely luo kattavan katsauksen yrityksen ja sitä johtaneiden taiteilijoiden toimintaan Porvoossa ja maailmalla.
AB Iris toimi vuosina 1897–1902 ja se valmisti huonekaluja ja keraamisia käyttöesineitä. Yritys perustettiin vastapainoksi teollistumisen mukanaan tuomille heikkolaatuisille ja epäesteettisille tehdasvalmisteisille tuotteille englantilaisen Arts and Crafts -liikkeen hengessä. Se oli ensimmäinen taideteollisuusyritys Suomessa, joka noudatti tätä ajatustapaa.
— AB Iris oli toiminnassa vain viisi vuotta, siitä huolimatta siitä kehittyi ilmiö. Se mullisti suomalaisen muotoilun ja sen korkeatasoinen taidekäsityö oli jugend-tyylin huipentuma maassamme. Iris-keramiikan värikkyys oli uutta luovaa ja rohkeaa, kertoo museonjohtaja Johanna Lehto-Vahtera

Yrityksellä oli liike Helsingissä, mutta tuotanto tapahtui Porvoossa. Laajimmillaan tehdas työllisti yli 60 henkilöä ja alihankkijoina lukuisia alueen käsityöläisiä.
Iris-kokoelma on Porvoon museon vanhimpia ja merkityksellisimpiä kokonaisuuksia, joka karttuu edelleen. Se on tärkeä avainkokoelma sekä Suomessa että kansainvälisesti. Ilmiömäinen Iris -näyttelyssä on mukana aineistoa, joka ei ole ollut aiemmin esillä.

Taiteilijat yrityksen johdossa
AB Iris oli taiteilijavetoinen yritys. Yrityksen taiteellinen johtaja ja huonekalujen suunnittelija oli Axel Gallénin kutsumana Suomeen päätynyt ruotsalainen taiteilija Louis Sparre. Hän puolestaan rekrytoi tehtaan keramiikkaosaston johtajaksi englantilaisen taiteilijan Alfred William Finchin, joka toi mukanaan mm. uuden värimaailman.
Suomeen ihastunut Louis Sparre oli yksi aikakauden taiteilijoista, jotka etsivät suomalaisuutta ja vahvistivat kansallistunnetta taiteen avulla. A. W. Finchin taiteeseen puolestaan vaikutti ranskalainen neoimpressionismi. Vanhan raatihuoneen salissa on esillä Sparren ja Finchin taideteoksia.

— A.W. Finchin maalaukset ilottelevat väreillä ja Louis Sparre kuvasi valon vaihtelua suurella herkkyydellä. Grafiikan töissä näkyy molempien taiteilijoiden rakkaus ainutlaatuiseen vanhaan Porvooseen, kertoo museolehtori Margaretha Jämbäck.
Porvoon museon Holmin talossa Ilmiömäinen Iris -näyttely vie kävijänsä Iriksen historiaan, huonekalumuotoilun ja kaakeliuunien maailmaan. Vanhalla raatihuoneella on esillä Iris-keramiikkaa ja interiööri, jossa on esillä porvoolainen kalusto. Raatihuoneen salissa on esillä Louis Sparren ja A. W. Finchin kuvataidetta.

Näyttely on avoinna 9.6.2023–1.4.2024, ks. tarkemmat tiedot www.porvoonmuseo.fi
10.6. klo 10–15 Porvoon päivät: näyttelyyn liittyvää erikoisohjelmaa lapsiperheille. Ilmainen sisäänpääsy lapsille ja lasten seurassa tuleville.
14.6. Seniori-iltapäivä, opastus Ilmiömäinen Iris -näyttelyssä, klo 13 suomeksi, klo 14 ruotsiksi.
Ilmiömäinen Iris -erikoisopastukset voi varata osoitteesta info@porvoonmuseo.fi
Syys- ja talvikaudella tarjotaan koulu- ja päiväkotiryhmille näyttelyn teemaan liittyviä opastuksia ja työpajoja.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha JämbäckKokoelmapäällikkö
Puh:040 736 6840juha.jamback@porvoonmuseo.fiLillemor JordasTutkija
Puh:040 717 0231lillemor.jordas@porvoonmuseo.fiKuvat














Linkit
Porvoon museo
Porvoon museo on Suomen vanhimpia museoita. Se perustettiin vuonna 1896 ja sitä on alusta lähtien ylläpitänyt Porvoon museoyhdistys ry. Museo vaalii, ylläpitää, tutkii ja välittää Porvoon ja Itä-Uudenmaan alueen aineellista ja aineetonta kulttuuri- ja luonnonperintöä.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Porvoon museoyhdistys ry, Porvoon Museo
Blå timmen. En utställning om vinterfåglar20.11.2024 14:23:05 EET | Pressmeddelande
I slutet av november flyger en flock i Finland övervintrande fåglar in till Holmska gården vid Borgå museum.
Sininen hetki. Näyttely talven linnuista20.11.2024 14:23:05 EET | Tiedote
Porvoon museon Holmin taloon on lennähtänyt Suomessa talvehtivien lintujen parvi.
Något bekant, något okänt – Borgå museums jul tar besökarna till 1700-talet23.9.2024 09:59:27 EEST | Pressmeddelande
I Borgå museums Holmska gården presenteras en 1700-tals borgarfamiljs julförberedelser och festserveringar. Eftersom de vanligaste jultraditionerna i Finland härstammar från 1800-talet, lyser julgranen med sin frånvaro i ett välbärgat 1700-tals borgahem.
Jotain tuttua, jotain vierasta – Porvoon museon joulu vie kävijät 1700-luvulle23.9.2024 09:59:27 EEST | Tiedote
Porvoon museon Holmin talossa esitellään 1700-luvun porvarisperheen jouluvalmisteluja ja juhlatarjoiluja. Yleisimmät suomalaiset jouluperinteet juontavat juurensa 1800-luvulle, joten mm. joulukuusi loistaa poissaolollaan 1700-luvun varakkaan porvarin kodissa.
Something familiar and something unfamiliar – Christmas in Porvoo Museum takes visitors to the 1700s23.9.2024 09:59:27 EEST | Press release
In Porvoo Museum’s Holm House presents the Christmas preparations and festivities of an 18th century burgher family. As most of the usual Finnish Christmas traditions originate in the 19th century, familiar elements – such as a Christmas tree – are conspicuous by their absene in the home of a wealthy merchant of the 1700s.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme