Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Toukokuun 2023 vesitilannekatsaus: Virtaamat ovat laskeneet toukokuun aikana (Pohjalaismaakunnat)

Jaa
Jokien virtaamat olivat toukokuun alussa vielä melko suuria ja järvien pinnat korkealla kevättulvan jäljiltä. Toukokuu oli melko vähäsateinen, joten jokien virtaamat laskivat selvästi toukokuun loppuun mennessä. Säännösteltyjen järvien pinnat olivat toukokuun lopussa lähellä tavanomaisia alkukesän tasoja.
Lapväärtinjoki Peruksentie.
Lapväärtinjoki Peruksentie.

Vedenkorkeus- ja virtaamatiedot, vesistöt 

Perhonjoella kevään suurin virtaama saavutettiin toukokuun alussa. Vetelin Tunkkarissa virtaama oli vappuna 121 m3/s, joka on suurempi kuin keskimääräinen vuosittainen suurin virtaama 93 m3/s. Toukokuun lopussa virtaama Tunkkarissa oli enää 9 m3/s. Perhonjoen tekojärvien pinnat olivat toukokuun lopussa lähellä tavanomaisia loppukevään tasoja.

Ähtävänjoen alaosalla Herrforsin voimalaitoksella virtaama oli vappuna 53 m3/s, joka oli selvästi suurempi kuin keskimääräinen kevättulvavirtaama 36 m3/s. Toukokuun lopussa virtaama Herrforsilla oli 12 m3/s. Lappajärven vedenkorkeus nousi ylimmillään noin 20 cm tavoitevyöhykkeen yläpuolelle toukokuun alkupuolella. Toukokuun lopussa Lappajärven vedenkorkeus on noin 10 cm tavoitevyöhykkeen yläpuolella.

Lapuanjoen alaosalla virtaama oli toukokuun alussa 190 m3/s. Toukokuun loppuun mennessä virtaama laski tasolle 17 m3/s. Kuortaneenjärven vedenpinta oli korkeimmillaan toukokuun alussa tasolla N43 +76,69 m. Toukokuun loppuun mennessä Kuortaneenjärven vedenpinta laski noin metrillä ja päätyi lähelle alkukesän tavanomaista tasoa. Myös Hirvijärven tekojärven pinta nousi toukokuun alussa tavanomista korkeammalle ja osa Nurmonjoen vesistä juoksutettiin Nurmonjokea pitkin Hirvijärven ohi.

Kyrönjoen alaosalla virtaama oli toukokuun alussa 184 m3/s. Toukokuun loppuun mennessä virtaama laski tasolle 17 m3/s. Kalajärven ja Kyrkösjärven tekojärvien vedenpinnat nousivat toukokuun ensimmäisen viikon aikana tavanomaisille alkukesän tasoille.

Myös rannikon pienempien jokien virtaamat pienenivät selvästi toukokuun aikana. Kruunupyynjoen kevätvirtaama oli suurimmillaan 50 m3/s huhti-toukokuun vaihteessa. Virtaama oli selvästi keskimääräistä Kruunupyynjoen kevättulvavirtaamaa 38 m3/s suurempi. Toukokuun lopussa virtaama oli enää 4 m3/s. Pohjanmaan rannikon eteläisimmän joen eli Lapväärtinjoen virtaama oli toukokuun alussa jo pienentynyt selvästi huhtikuun suurimmalta tasolta. Lapväärtinjoen alaosalla virtaama oli vappuna 34 m3/s ja toukokuun lopussa 5 m3/s.

Happamuushaitat jäivät oletettua vähäisemmiksi

Kevään eteneminen ja virtaamien lasku näkyi jokien vedenlaadussa. Kevättulvan laskiessa myös jokien kiintoaine- ja ravinnepitoisuudet laskivat huhtikuuhun verrattuna. Korkeimmat ravinnepitoisuudet mitattiin voimakkaimmin kuormitetulla Närpiönjoella, jossa pitoisuudet myös nousivat loppukuuta kohden. Muissa joissa pitoisuudet pysyivät melko tasaisina läpi kuun. Alhaisimmat ravinnepitoisuudet mitattiin Lapväärtin-Isojoella. Happamuustilanne pysyi jokivesissä kohtuullisena koko toukokuun. Suurten jokien pH vaihteli välillä 5,6–6,9. Matalimmat pH-arvot mitattiin alkukuusta Lapuanjoessa (5,6) ja Närpiönjoessa (5,9). Muutamassa pienemmässä rannikon joessa todettiin happamuushaittoja. Matalia 4,6–5,0 pH-arvoja mitattiin Sulvanjoella, Vöyrinjoessa, Lehmäjoella ja Laihianjoella.

Pohjavedenpintojen lasku alkanut

Pohjavesi oli korkeimmillaan kuukauden alkupuolella. Maaperän veden varastointikapasiteetti oli keväälle tyypillisesti täynnä, mikä näkyi muun muassa siitä, että ojien vedenpinnat olivat korkealla. Maaperästä vesi on purkautunut ojiin ja muihin vesistöihin. Lisäksi kasvukauden alkaessa kasvien tarvitsema vesimäärä on noussut ja sään lämmetessä haihdunta on lisääntynyt, minkä seurauksena pohjaveden pintojen lasku alkoi kuukauden puolivälissä. Ilmiö on normaali ja tapahtuu vuosittain. On odotettavissa, että pohjaveden pinta on laskusuunnassa syksyyn asti. Valtakunnallisilla pohjaveden seuranta-asemilla pinnankorkeudet ovat pääosin ajankohdan keskiarvoissa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja verkosta:
Vesistöennusteet ja varoitukset kartalla: https://www.vesi.fi/karttapalvelu/
Reaaliaikainen vesitilanne: http://wwwi3.ymparisto.fi/i3/RealTime/lsu.htm


Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:


• Vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto, puh. 0295 027 794 (säännöstely ja virtaamat)
• Erikoistutkija Anssi Teppo, puh. 0295 027 948 (vedenlaatu)
• Ylitarkastaja Krister Dalhem, puh. 0295 027 671 (pohjavedet)
• Ryhmäpäällikkö Vincent Westberg, puh. 0295 027 956

Kuvat

Lapväärtinjoki Peruksentie.
Lapväärtinjoki Peruksentie.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

NTM-centralen i Södra Österbotten har gett MKB-kontaktmyndighetens motiverade slutsats om MKB-beskrivningen för Freyr Battery Finland Oy:s CAM-fabrik i Vasa (Österbotten)25.9.2023 12:00:00 EEST | Tiedote

Freyr Battery Finland Oy planerar att bygga CAM-fabriken på Långskogens industriområde på en tomt som ligger öster om Vasa flygplats, cirka 8 kilometer från centrum av Vasa mot sydost. Litiumjärnfosfat (LFP) som tillverkas vid fabriken är ett katodaktivt material (CAM = cathode active material) som används i battericeller. Målet är att fabriken ska tillverka 20 000–60 000 ton LFP-material per år.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut YVA-yhteysviranomaisen perustellun päätelmän Freyr Battery Finland Oy:n CAM-tehtaan YVA-selostuksesta (Pohjanmaa)25.9.2023 12:00:00 EEST | Tiedote

Freyr Battery Finland Oy suunnittelee CAM-tehtaan rakentamista Laajametsän teollisuusalueelle Vaasan lentoaseman itäpuolelle, 8 kilometriä Vaasan keskustasta kaakkoon. Laitoksella valmistettava litiumrautafosfaatti (LFP) on katodiaktiivimateriaali (CAM = cathode active material), jota käytetään akkukennoissa. Tehtaan tavoitteena on tuottaa 20 000–60 000 tonnia LFP-materiaalia vuodessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme