Keskuskauppakamari

Kauppakamarien vientijohtajakysely: 51 prosenttia vientiyrityksistä arvioi vientinsä kasvavan tänä vuonna viime vuoteen verrattuna - myös laskua odottavien yritysten määrä kasvanut

Jaa
Kauppakamarien vientijohtajakyselystä selviää, että yritysten vientinäkymiä heikentävät tällä hetkellä eniten heikentynyt kysyntä, kohonneet kustannukset sekä taantuva maailmantalous. Kyselyyn vastanneista yrityksistä 19 prosenttia arvioi viennin laskevan kuluvana vuonna. Sen sijaan 51 prosenttia yrityksistä arvioi vientinsä kasvavan tänä vuonna. Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Lenita Toivakka odottaa tulevalta hallitukselta vahvoja linjauksia viennin edistämiseksi ja uusien investointien kotiuttamiseksi.
Keskuskauppakamarin johtaja, kansainväliset asiat; maajohtaja, Kansainvälinen kauppakamari. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin johtaja, kansainväliset asiat; maajohtaja, Kansainvälinen kauppakamari. Kuva: Liisa Takala.

Toivakan mukaan hyvä uutinen on se, että suurin osa kauppakamarien viestijohtajakyselyyn vastanneista yrityksistä arvioi vientinsä kasvavan tänä vuonna. Toivakka kuitenkin huomauttaa, että niiden osuus, jotka arvioivat vientinsä laskevan, on kasvanut alkuvuodesta. Helmikuussa vientinsä arvioi laskevan 13 prosenttia yrityksistä, nyt 19 prosenttia. 

“Näkymät ovat siis kahtalaiset. Se, että niiden yritysten määrä kasvaa, mitkä arvioivat viennin laskevan, on huolestuttavaa”, Toivakka sanoo. 

Vientiyritykset valitsivat kyselyssä kolme eniten vientinäkymiä heikentävää tekijää. Vientinäkymiä heikentävät yritysten mukaan eniten heikentynyt kysyntä (54%), kohonneet kustannukset (52%) sekä taantuva maailmantalous (52%). Myös geopoliittinen epävarmuus (33%) ja Venäjän sota ja pakotteet aiheuttavat yrityksissä epävarmuutta tulevasta (22%).  
 
Vientinäkymiä vahvistaviakin tekijöitä on. Avoimissa vastauksissa yritykset kertovat vientinäkymiään vahvistaviksi tekijöiksi energiamarkkinoiden muutokset ja Venäjän sodan kiihdyttämän energiamurroksen, joka vauhdittaa vihreää siirtymää.  
 
Suomi tarvitsee uuden kauppapoliittisen ohjelman  
 
Toivakan mukaan kansainväliseen kauppaan liittyy nyt erityisen paljon riskejä ja epävarmuutta, sillä Suomea heiluttavat ennen kaikkea ulkoapäin tulevat epävarmuudet. 
 
”Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia on edelleen vaikea arvioida, Kiinan ja Yhdysvaltojen väliset jännitteet lisäävät vientiyritysten epävarmuutta tulevaan. Blokkiutuminen ja maailmankaupan pirstoutuminen nostavat kustannuksia. Siksi painotan, että hallitusneuvotteluissa on paneuduttava vientiyritysten kohtaamiin haasteisiin maailmankaupan murroksessa. Suomi tarvitsee ehdottomasti ajantasaisen kasvuun ja kansainvälistymiseen kannustavan kauppapoliittisen ohjelman, jossa selvitetään Suomen ulkomaankaupan riskit ja kasvaneet mahdollisuudet muuttuneessa geopoliittisessa toimintaympäristössä”, vaatii Toivakka.  
 
Hallitusneuvotteluista Toivakka odottaa keinoja, joilla Suomeen luodaan kilpailukykyinen ja ennakoitava toimintaympäristö yrityksille.  
 
“Se vaatii vakaata julkista taloutta, sujuvia luvitusprosessejaja osaavan työvoiman saatavuutta. Suuri talouden kestävyyshaasteemme on saada lisää kansainvälistä kasvua hakevia yrityksiä, jotta vientimme ei olisi niin harvojen yritysten harteilla”, Toivakka sanoo.  

Vientiyritysten johtajille suunnattu kauppakamarikysely tehtiin 15.–17.5.2023. Kyselyyn vastasi 95 yritystä. Kysely lähetettiin merkittäville vientiä harjoittaville yrityksille eri puolille Suomea. Kyselyn aineisto on kerätty sähköpostitse kauppakamarien jäsenyrityksiltä. Kyselyyn on voinut vastata yhden kerran jäsenyritystä kohden. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Keskuskauppakamarin johtaja, kansainväliset asiat; maajohtaja, Kansainvälinen kauppakamari. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin johtaja, kansainväliset asiat; maajohtaja, Kansainvälinen kauppakamari. Kuva: Liisa Takala.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari edustaa yli 22 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari: Hallitus panostaa liikenneverkkoon vaikeasta taloustilanteesta huolimatta20.9.2023 08:47:45 EEST | Tiedote

Keskuskauppakamarissa kiitosta saavat hallituksen budjettiriihessä tekemät panostukset liikenneverkkoon, vakavasta taloustilanteesta huolimatta. Uusien liikenneverkon parannus- ja kehittämishankkeiden toteuttamiset ovat parasta lääkettä heikkenevään suhdannetilanteeseen, mutta toteutusvalmiiden hankkeiden osalta kuokka olisi pitänyt saada maahan jo tänä vuonna, sanoo Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Piia Karjalainen. Näin olisi maksimoitu elvytysvaikutus ja reagoitu rakennusalan ahdinkoon. Tiestön korjausvelan kasvu tulisi pysäyttää pysyvällä vuotuisella lisärahoituksella.

Keskuskauppakamari: Budjettiriihessä on pidettävä kiinni työllisyystoimista ja talouden tasapainottamisesta19.9.2023 06:48:00 EEST | Tiedote

Keskuskauppakamari vaatii, että hallitus pitää budjettiriihessä kiinni hallitusohjelmaan kirjatuista työllisyystoimista, joiden tarkoitus on lisätä työllisyyttä ja tuottavuutta sekä parantaa talouskasvua. Jos Suomea kurittavaa kestävyysvajetta, vaisuja kasvunäkymiä tai paisuneita korkomenoja ei saada korjattua, uhkaa koko Suomen hyvinvointi ja kilpailukyky vaarantua, Keskuskauppakamarista varoitetaan. Liikenneinfrahankkeiden nopea edistäminen olisi parasta mahdollista lääkettä nykyisessä suhdannetilanteessa.

Keskuskauppakamari: TKI-panostukset kohdennettava yritysten kanssa tehtävään TKI-toimintaan18.9.2023 15:44:53 EEST | Tiedote

Keskuskauppakamarin mukaan hallituksen tulee budjettiriihessä kohdentaa TKI-toiminnan rahoituksen lisäykset yritysten kanssa tehtävään TKI-toimintaan. Yritysten TKI-toimintaa tukemalla saadaan Keskuskauppakamarin mukaan nopeammin näkyviä vaikutuksia tuottavuus- ja talouskasvussa. Kasvavan TKI-rahoituksen myötä Suomen on tavoiteltava kansainvälisten osaajien määrän merkittävää kasvua jo tällä hallituskaudella, sillä pelkkä rahoitus ei riitä, jos huippuosaajia ei ole.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme