Amos Rex etsii Magnus Enckellin teosta ”Silta-arkkuja II” vuodelta 1908
Amos Rex etsii Magnus Enckellin teosta, jolla on yhteys Sigurd Frosteruksen kokoelmaan. Vuonna 1908 Sigurd Frosterus osti teoksen ”Silta-arkkuja I”, joka oli osa kolmiosaista sarjaa, jonka kaksi muuta teosta ”Silta-arkkuja II” ja ”Silta-arkku” kuuluivat aikoinaan Heikki Järnefeltin ja Emil Zilliacusen kokoelmiin. Teoksista ”Silta-arkku” on paikannettu, mutta nyt haetaan teosta ”Silta-arkkuja II”. Museo haluaisi valokuvata teoksen ja julkaista kuvan tieteellisessä teosluettelossa (kirja). Jos tiedät jotain teoksesta, ota yhteyttä tutkija Sofia Aittomaahan (sofia.aittomaa@amosrex.fi, +358 40 5171731).

- Amos Rex etsii Magnus Enckellin teosta ”Silta-arkkuja II”
- Vuonna 1908 Magnus Enckell maalasi kolme teosta, jotka esittävät silta-arkkurakennelmaa Katajanokalla Helsingissä, yhtä teosta etsitään
- Museo haluaisi valokuvata teoksen ja julkaista kuvan tieteellisessä teosluettelossa (kirja)
- Tiedätkö jotain teoksesta, ota yhteyttä tutkija Sofia Aittomaahan (sofia.aittomaa@amosrex.fi, +358 40 5171731)
Amos Rex etsii Magnus Enckellin teosta, jolla on yhteys Sigurd Frosteruksen kokoelmaan. Vuonna 1908 Sigurd Frosterus osti teoksen ”Silta-arkkuja I”, joka oli osa kolmiosaista sarjaa, jonka kaksi muuta teosta ”Silta-arkkuja II” ja ”Silta-arkku” kuuluivat aikoinaan Heikki Järnefeltin ja Emil Zilliacusen kokoelmiin. Teoksista ”Silta-arkku” on paikannettu, mutta nyt haetaan teosta ”Silta-arkkuja II”. Museo haluaisi valokuvata teoksen ja julkaista kuvan tieteellisessä teosluettelossa (kirja). Jos tiedät jotain teoksesta, ota yhteyttä tutkija Sofia Aittomaahan (sofia.aittomaa@amosrex.fi, +358 40 5171731).
Kevättalvella 1908 Magnus Enckell (1870–1925) maalasi kolme teosta, jotka esittävät silta-arkkurakennelmia Katjanokalla Helsingissä. Yksi maalauksista kuuluu Sigurd Frosteruksen kokoelmaan, joka on pysyvästi esillä Amos Rexissä. Toinen on paikannettu yksityiskokoelmaan, mutta kolmannen osan sijainti ei ole tiedossa. Amos Rex hakee nyt tietoja viimeksimainitusta maalauksesta ja sen omistajasta. Tällä hetkellä työn alla on tieteellinen teosluettelo Sigurd Frosteruksen kokoelmasta. ”Julkaisu antaa mahdollisuuden esitellä teossarja kokonaisuudessaan; olisi hienoa esitellä valokuvatut teokset rinnakkain”, sanoo tutkija Sofia Aittomaa etsintäkuulutuksesta.
Yhdessä monografiassa Enckellistä vuodelta 1949 on kuvaus kaikista sarjan teoksista ja niiden senaikaiset omistajat: ”Silta-arkkuja I”, jonka omisti Sigurd Frosterus, ”Silta-arkkuja II”, jonka omisti professori Heikki Järnefelt, ja ”Silta-arkku”, jonka omisti professori Emil Zilliacus. Ensin mainittu teos on yhä tänä päivänä osa Sigurd Frosteruksen kokoelmaa. Viimeksi mainittu teos on paikallistettu, mutta nyt etsintäkuulutetaan teosta ”Silta-arkkuja II”. Teos on jäljitetty yksityiskokoelmaan Helsingissä noin vuonna 1970, mutta on sittemmin vaihtanut omistajaa.
Kaksi maalauksista oli esillä Suomen taiteen näyttelyssä Pariisin vuoden 1908 Syyssalongissa sekä Taiteellisessa asioimistossa Helsingissä 1909, mutta kolmiosainen sarja ei liene koskaan ollut esillä kokonaisuudessaan.
”Frosteruksen kokoelman teos on lainattu useihin näyttelyihin sekä Suomessa että ulkomailla, sekä niin Frosteruksen aikana että kuin tämän jälkeen, mutta sarjan kaksi muuta teosta eivät näytä olleen julkisesti esillä sitten 1900-luvun alun”, sanoo Aittomaa, Amos Rexin tutkija.
Kyseiset maalaukset ovat syntyneet Enckellin taiteen murrosvaiheessa, jolloin hän siirtyi käyttämään niin sanottua puhdasta palettia, eli puhtaita, sekoittamattomia värejä.
Sigurd Frosteruksen kokoelma on deponoitu Amos Rexiin. Kokoelman omistaa Sigurd Frosteruksen säätiö, jonka perustivat vuonna 1988 Frosteruksen tyttäret Johanna Weckman ja Clara Ekholm vaaliakseen isänsä muistoa, taidekokoelmaa ja henkistä perintöä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Iia PalovaaraviestintäpäällikköAmos Rex
Puh:0505443331iia.palovaara@amosrex.fiSofia AittomaaTutkija, Sigurd Frosteruksen kokoelmaAmos Rex,
Puh:+358 40 5171731sofia.aittomaa@amosrex.fiAmos Rex
Amos Rex on taidemuseo, jossa menneisyys, nykyhetki ja tulevaisuus kohtaavat. Lasipalatsin funktionalistisen maamerkin yhteyteen rakennetut kaarevakattoiset maanalaiset näyttelytilat sijaitsevat Lasipalatsin aukiolla kohoavien omaleimaisten kumpujen alla. Amos Rex esittelee tilallisesti rakentuvia, elämyksellisiä ja usein teknologisesti kokeellisia näyttelyitä nykytaiteilijoilta ja heidän modernistisilta edeltäjiltään. Amos Rexin omistaja on Föreningen Konstsamfundet.
@amoskonst
#amosrex
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Amos Rex
Amos Rex utställningar 2024 handlar om empati, trauma och klimatdata22.11.2023 10:00:00 EET | Tiedote
Utställningarna på Amos Rex 2024 ger rum för känslor. På den första bredare presentationen av museets samlingar står vars och ens egna erfarenheter och intryck i främsta rummet. Josefina Nelimarkkas utställning beskriver människans kontakt till omgivningen och molnen, utifrån studier av osynliga skeenden i atmosfären. På hösten hålls en utställning med verk av Larissa Sansour, vars installationer och videoverk handlar om sorg, minnen och trauman som går i arv.
Amos Rexin vuoden 2024 näyttelyt käsittelevät empatiaa, traumaa ja ilmastodataa22.11.2023 10:00:00 EET | Tiedote
Vuonna 2024 Amos Rexin näyttelyt antavat tilaa tunteille. Museon ensimmäisessä laajemmin kokoelmia esittelevässä näyttelyssä valta on kunkin omilla kokemuksilla ja tuntemuksilla. Josefina Nelimarkan näyttely kuvaa ihmisen yhteyttä ympäristöön ja pilviin tarkastellen näkymättömiä ilmakehän tapahtumia. Syksyllä esillä on Larissa Sansourin näyttely, jonka installaatiot ja videoteokset käsittelevät surua, muistia ja periytyvää traumaa.
Amos Rex’s 2024 exhibitions deal with empathy, trauma and atmospheric data22.11.2023 10:00:00 EET | Press release
In 2024, Amos Rex will make room for feelings. Its first major collection exhibition puts the focus on individual experiences and emotions. Meanwhile, Josefina Nelimarkka explores the various forms taken by water, our ability to envisage unseen events in the atmosphere, and the human connection with clouds and the environment. Autumn sees the opening of an exhibition of Larissa Sansour’s installations and video works dealing with grief, memory, and transgenerational trauma.
Kieran Long ny museichef på Amos Rex17.11.2023 10:00:00 EET | Tiedote
Kieran Long har valts till ny museichef på Amos Rex. Från tidigare positionen som överintendent på Statens centrum för arkitektur och design ArkDes i Stockholm inleder Long sitt arbete på Amos Rex i början av februari 2024. Kai Kartio som med stor framgång lett Amos Rex under museets första fem år, fortsätter att arbeta på Amos Rex i en roll som senior advisor.
Kieran Long valittu Amos Rexin uudeksi museonjohtajaksi17.11.2023 10:00:00 EET | Tiedote
Amos Rexin museonjohtajaksi on valittu Kieran Long, joka siirtyy tehtävään Tukholmasta, jossa hän on toiminut johtajana Ruotsin valtion arkkitehtuuri- ja designkeskus ArkDesissä. Long aloittaa tehtävässään helmikuun alussa 2024. Amos Rexin konseptivaiheesta aina museon viidenteen toimintavuoteen menestyksekkäästi luotsannut museonjohtaja Kai Kartio jatkaa Amos Rexissä senior advisor -roolissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme