Strategisen tutkimuksen teema-aloitteessa syvennytään veteen ja vesivaroihin sekä työn ja maahanmuuton vuorovaikutuksiin
Vesi ja vesivarat sekä maahanmuuton ja työn vuorovaikutukset teemaehdotuksen kohteina
Ensimmäisessä teemaehdotuksessa keskitytään veteen ja vesivaroihin yhteiskunnallisena kysymyksenä sekä kansallisesti että globaalisti. Vesi on olennainen osa hyvinvointia, huoltovarmuutta ja kestävää kehitystä. Vesivarat ja -reitit määrittävät monin tavoin yhteiskuntien toimintaa. Vedellä ja vesistöillä on myös vahva kulttuurinen merkitys ja arvo. Maailmanlaajuisesti tarkasteltuna vesi on kriittinen resurssi, jonka hallinta aiheuttaa jännitteitä ja jopa konflikteja. Suomessa on merkittävää vesiosaamista, joka luo vahvan perustan veteen liittyvien uusien, tutkimukseen perustuvien ratkaisujen kehittämiselle.
Toisessa teemaehdotuksessa paneudutaan maahanmuuton, työn ja hyvinvoinnin vuorovaikutuksiin tulevaisuuden Suomessa. Hyvinvointiyhteiskunnan ja talouden suotuisa kehitys edellyttää sekä riittävää määrää osaavia tekijöitä että monipuolista osaamista. Toisaalta mittava maahanmuutto muuttaa paitsi maahan muuttavien ihmisten elämää myös koko yhteiskuntaa sekä haastaa maahanmuutto- ja työvoimapolitiikkaa, koulutusjärjestelmiä, sosiaali- ja terveyspalveluita sekä muita instituutioita. Teemassa tarkastellaan maahanmuuttoon liittyviä keskeisiä yhteiskunnallisia, sosiaalisia ja kulttuurisia kysymyksiä monitieteisen tutkimuksen keinoin.
Demokraattisuuden vahvistaminen tukee hyvinvointiyhteiskuntaa muutoksissa
STN ehdottaa vuonna 2024 käynnistyvien kahden uuden ohjelman läpileikkaavaksi painopisteeksi demokratiaa. Yhdenvertaisuuteen ja osallisuuteen perustuva demokratia on hyvinvointiyhteiskunnan perusta. Erilaiset muutokset ja konfliktit haastavat demokratiaa sekä demokraattisia järjestelmiä. Samaan aikaan demokraattisten yhteiskuntien avoimuus ja mukautuvuus sekä luottamus ovat vahvuuksia muutoksissa ja kriiseissä. STN näkee oleelliseksi seikaksi painottaa hankkeissa valittujen tutkimusaiheiden kannalta relevantteja demokratiaan liittyviä kysymyksiä.
Strategisessa tutkimuksessa keskitytään monimutkaisiin yhteiskunnallisiin haasteisiin
Strategisen tutkimuksen avulla uudistetaan ja kehitetään suomalaista yhteiskuntaa pitkäjänteisesti sekä tuetaan tietoon perustuvaa päätöksentekoa yhteiskunnan muuttuvien tietotarpeiden mukaisesti. Yhteiskunnalliset haasteet ovat usein monimutkaisia ja vaativat yhteistyötä. Strategisen tutkimuksen keskeinen erityispiirre on tiivis vuorovaikutus eri alojen tutkijoiden, päätöksentekijöiden ja muiden yhteiskunnan toimijoiden välillä.
Kukin strategisen tutkimuksen ohjelma perustuu tiettyyn teemaan. Valtioneuvostolle vuosittain tehtävän teema-aloitteen valmistelussa tunnistetaan ja ennakoidaan Suomen tulevaisuuden kannalta merkittäviä yhteiskunnallisia haasteita, joiden ratkaiseminen edellyttää uutta, tieteenalarajat ylittäen tuotettua tutkimustietoa.
Vuorovaikutteisuus korostuu teematyöskentelyssä
Tiedeyhteisöllä ja tiedon hyödyntäjillä on avainrooli teemojen kehittämisessä. Tämänkertaisten teemojen valmistelu käynnistyi lokakuussa 2022 ajankohtaisia yhteiskunnallisia haasteita luotaavalla avoimella verkkokyselyllä. Valikoituja teema-aihioita kehitettiin edelleen helmikuussa sidosryhmien kanssa. Sidosryhmäpalaute tuki neuvoston teemavalintaa ja valittujen teemojen jatkovalmistelua. Ennen aloitteen viimeistelyä ja luovutusta valtioneuvostolle STN:n valmistelemista teema- ja painopisteluonnoksista keskusteltiin toukokuun lopulla julkisessa kuulemistilaisuudessa. Lisäksi valmistelussa on hyödynnetty ajankohtaista ennakointitietoa.
Valtioneuvosto käsittelee strategisen tutkimuksen neuvoston aloitteen ja tekee teemapäätöksen, minkä jälkeen STN vastaa teemoja käsittelevien tutkimusohjelmien käynnistämisestä ja rahoitushakujen avaamisesta. Ohjelmien rahoitushaut avataan tyypillisesti loppusyksystä. Tämän jälkeen on tieteentekijöiden vuoro arvioida yhdessä tiedon hyödyntäjien kanssa, miten teeman haasteeseen vastataan parhaiten monitieteellisen tutkimuksen keinoin ja luodaan uusia suomalaiseen yhteiskuntaan räätälöityjä ratkaisuja.
Lisätietoja
- Aloite valtioneuvostolle strategisen tutkimuksen teemoista ja painopisteestä vuodelle 2024 (pdf)
- Teema-aloite verkossa (pdf)
- Strategisen tutkimuksen vastuualue, Suomen Akatemia, strateginentutkimus (at) aka.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pekka Rautioviestintäasiantuntija
Suomen Akatemia
www.aka.fi
Tietoja julkaisijasta
Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, jolla on yhteiskunnallista merkitystä ja vaikuttavuutta. Vuonna 2023 STN rahoittaa tutkimusta 55,6 miljoonalla eurolla.
Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa. Vuonna 2023 Akatemia rahoittaa tutkimusta lähes 505 miljoonalla eurolla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia
Finlands presterar över världsgenomsnittet i vetenskapligt genomslag – men viktiga länder ligger före5.10.2023 08:59:12 EEST | Tiedote
Det vetenskapliga genomslaget av forskningen i Finland ligger över världsgenomsnittet. Jämförbara länder ligger dock fortsättningsvis före Finland vad gäller vetenskaplig publicering. Trots att FoU-utgifterna ökat stadigt är Finland det enda nordiska land där FoU-utgifterna som andel av BNP ligger på en lägre nivå än 2010. Företagssektorn är efter universiteten den näst största arbetsgivaren för personer som avlagt doktorsexamen. Dessa uppgifter framgår av Finlands Akademis senaste utredning om vetenskapens tillstånd i Finland.
Suomen tieteen taso maailman keskitason yläpuolella – keskeiset verrokkimaat kuitenkin edellä5.10.2023 08:59:12 EEST | Tiedote
Suomessa tehtävän tutkimuksen tieteellinen vaikuttavuus on maailman keskitason yläpuolella. Verrokkimaiden julkaisutoiminnan tieteellinen vaikuttavuus on kuitenkin edelleen Suomea korkeampi. Tutkimus- ja kehittämismenojen tasaisesta kasvusta huolimatta Suomi on ainoa Pohjoismaa, jonka t&k-menot suhteessa bruttokansantuotteeseen ovat matalammalla tasolla kuin vuonna 2010. Yritykset ovat yliopistojen jälkeen toiseksi tärkein työnantaja tohtorikoulutuksen saaneille. Tiedot käyvät ilmi Suomen Akatemian tuoreesta Tieteen tila -aineistosta.
Finland performs above world average in scientific impact of research – key countries still ahead5.10.2023 08:59:12 EEST | Press release
The scientific impact of research in Finland is above the world average. However, the impact of scientific publishing in key reference countries is still higher than in Finland. Despite a steady increase in R&D spending, Finland is the only Nordic country where R&D expenditure as a proportion of GDP is lower than in 2010. After universities, companies are the second largest employer of doctoral degree holders. These are the main conclusions of the Research Council of Finland’s latest State of Scientific Research in Finland data.
Kutsu 10.10. ja 24.10.23: Suomen Akatemian Ilmasto, tiede ja tulevaisuus -webinaarisarja jatkuu4.10.2023 09:23:57 EEST | Kutsu
Suomen Akatemia jatkaa viime vuonna aloitettua Ilmasto, tiede ja tulevaisuus -webinaarisarjaa. Tämän vuoden kahdessa jaksossa aiheina ovat ilmastonmuutoksen vaikutukset kaupunkeihin ja arktiselle alueelle. Webinaarissa Suomen Akatemian ja strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamien hankkeiden tutkijat kertovat tutkimuksestaan.
Uudistettu akatemiatutkijan tehtävän rahoitus saavutti kohderyhmänsä – akatemiahankkeiden rahoitus lisääntyi20.6.2023 14:08:56 EEST | Tiedote
Suomen Akatemia rahoittaa 153 uudistetun akatemiatutkijan tehtävän rahoituksen saajaa. Rahoituksen sai 15 prosenttia hakijoista. Uudistettu rahoitus oli ensimmäistä kertaa haettavana viime vuoden syyshaussa. Akatemiatutkija on lupaava nuoren tutkijasukupolven tutkija. Tehtävä on tarkoitettu urallaan nopeasti edenneiden nuoren tutkijasukupolven tutkijoiden tukemiseksi, jotta he voivat pätevöityä ja edetä merkittävästi urallaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme