Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Hanasaaren voimalaitoksen ovet aukeavat yleisölle Helsinki-päivänä

Jaa
Helsingin kaupunki ja energiayhtiö Helen yhteistyössä Open House Helsingin kanssa järjestävät Hanasaaren suljettuun hiilivoimalaitokseen yleisökierroksia Helsinki-päivänä 12.6. Opastetuilla kierroksilla tutustutaan Hanasaari B-voimalaitokseen ja sen historiaan.
Hanasaari B -voimalaitos valmistui vuonna 1974. Kuva: Paavo Jantunen
Hanasaari B -voimalaitos valmistui vuonna 1974. Kuva: Paavo Jantunen

Kaupungin omistama energiayhtiö Helen lopetti energiantuotannon Hanasaaren hiilivoimalaitoksessa 1.4.2023. Helsinki-päivänä 12.6. voimalaitoksen alueelle järjestetään yhteensä kymmenen opastettua kävelykierrosta, joilla pääsee tutustumaan Hanasaari B-voimalaitokseen ja esittämään kysymyksiä oppaille.

Kierrokset alkavat tasatunnein kello 9 alkaen ja kestävät noin 40 minuuttia. Mukaan pääsee ilmoittautumalla sitovasti ennakkoon 11.6.2023 mennessä osoitteessa www.openhousehelsinki.fi. Osallistujia pyydetään huomioimaan, että kierroksia saatetaan kuvata ja reitit eivät ole esteettömiä.

Yleisökierrokset toteutetaan Helsingin kaupungin, Helenin ja Open House Helsingin yhteistyönä.

Arvokkaan rakennuksen uutta käyttöä selvitetään

Arkkitehti Timo Penttilän suunnittelema Hanasaaren B-voimalaitos aloitti toimintansa vuonna 1974. Lähes 50-vuotiaasta rakennuksesta on tullut helsinkiläisille hyvin tuttu maamerkki. Tällä hetkellä voimalaitoksen tiloissa on käynnissä sisätilojen turvallistamiseen ja purkuun liittyviä valmistelevia töitä.

Kaupunki selvittää kulttuurihistoriallisesti arvokkaan voimalaitosrakennuksen mahdollisia uusia käyttötarkoituksia.

– Voimalaitoskäytöstä vapautunut Hanasaari B herättää runsaasti kiinnostusta. Olemme iloisia voidessamme nyt tarjota kaupunkilaisille mahdollisuuden tutustua tähän ainutlaatuiseen voimalaitosrakennukseen, iloitsee Helsingin kaupungin designjohtaja Hanna Harris.

Myös Hanasaaren kärjessä oleva kivihiilikasa tyhjennetään ja koko alue vapautuu kaupunkirakentamisen käyttöön. Parhaillaan valmisteilla olevalla asemakaavan muutoksella mahdollistetaan alueelle kerrostalovaltaista asuinrakentamista. Vanha voimalarakennus ei kuulu muutoksen kohteena olevaan kaava-alueeseen.

Helsingin päästöt laskivat merkittävästi sulkemisen ansiosta

Helsingin kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Kaupunginvaltuusto päätti Hanasaaren hiilivoimalaitoksen sulkemisesta vuonna 2015.

Voimalan toiminnan päättymisen myötä kaupungin kokonaispäästöt laskevat noin 20 prosenttia ja Helenin hiilidioksidipäästöt putosivat 40 prosenttia. Hanasaari on tuottanut viime vuosina noin kaksi prosenttia koko Suomen päästöistä, joten sulkemisen vaikutukset ovat merkittävät myös valtakunnallisella tasolla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ilmoittautumiseen liittyvät kysymykset:
Aapo Markkula
Vastaava tuottaja
Open House Helsinki
0413131362
info@openhousehelsinki.fi

Kuvat

Hanasaari B -voimalaitos valmistui vuonna 1974. Kuva: Paavo Jantunen
Hanasaari B -voimalaitos valmistui vuonna 1974. Kuva: Paavo Jantunen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme