Atena

Mitä tapahtuu, kun putoaa kaikkien yhteiskunnan turvaverkkojen läpi?

Jaa
Pysäyttävä tositarina hyvinvointivaltion nurjalta puolelta.

Aarno Malin: Mies, jota ei uskottu

Ilmestyy 22.6.2023

Kipu alkoi kesälomalla. Liikunnallisen lukiolaispojan lonkkiin pesiytyi viiltävä särky, ja hänestä tuli hetkessä invalidi. Yhtä lamauttavia olivat lääkäreiden reaktiot: ei sinusta löydy mitään vikaa, ongelma on korvien välissä. Tokaisusta tuli itseään toteuttava ennuste – aktiivinen lukiolaispoika vetäytyi kipuineen yksinäisyyteen ja muuttui itsetuhoiseksi.

Toimittaja Aarno Malin kuvaa omakohtaisessa kirjassaan mielivaltaista, kafkamaista järjestelmää: apua saadakseen on oltava sairas, mutta jos diagnoosia ei löydy, ei sairauttakaan tunnusteta. Jos ei ole sairautta, ei saa myöskään rahallista apua Kelasta tai sosiaalitoimistosta, mutta toisaalta kovissa kivuissa ei pysty myöskään työskentelemään tai opiskelemaan. Kuin ihmeen kaupalla Malin kuitenkin löysi keinoja selviytyä ja sinnitellä, mutta toistuvat pettymykset jättivät jälkensä.

Lähes 20 vuoden kipujen ja selittämättömien oireiden jälkeen Aarno Malinilla todettiin mm. selkärankareuma. Sekä avun saamisen että henkisen toipumisen kannalta diagnoosin saaminen oli merkittävää. Tästä alkoi Malinin toipuminen kohti valoa.

Mies, jota ei uskottu kuvaa Malinin pitkää taistelua hoidon ja ihmisarvoisen kohtelun löytämiseksi. Hyvinvointivaltion varjoisalta puolelta katsottuna terveydenhuoltojärjestelmä ei ole heikompien puolella vaan heitä vastaan.

FM, toimittaja ja kirjailija Aarno Malin on erikoistunut yhteiskunnan salattuun ja synkkään puoleen. Hänen esikoisteoksensa, tietokirja Pimeyden ytimeen paljasti pimeän verkon järkyttävimmän rikollisen sisällön. Malin on ollut myös keskusrikospoliisin asiantuntijana Vastaamon tietomurtotapauksessa. 

Haastattelupyynnöt, lisätiedot, arvostelukappaleet: hanna-leena.soisalo@atena.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Atena
Atena
PL 436 (Asemakatu 6)
40101 Jyväskylä

010 4214 200https://atena.fi

Atena on osa Otava-konsernia. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Atena

Ainutlaatuinen tietoteos jatkosodassa kaatuneiden sotilaiden etsinnästä29.9.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Slava Skokov & Mikko Porvali: Kentälle jääneet – Kannaksella 1944 kadonneet sotilaat ja heidän etsintänsä Ilmestyy 23.10. Kun Kannaksen suurhyökkäys alkoi kesäkuussa 1944, suomalainen pääpuolustusasema murtui nopeasti. Alkoi perääntymisvaihe, jonka rajuissa taisteluissa katosi tuhansia suomalaissotilaita. Suuri osa heistä jäi kaatuneina kentälle. Etenevä puna-armeija hautasi vainajista osan, yleensä lähimpiin pommikuoppiin tai taisteluasemiin. Monia jäi myös kaatumispaikalleen niille sijoilleen. Slava Skokovin vapaaehtoinen arkeologiaryhmä Karjalan Valli on etsinyt Kannaksen sotavainajia 1990-luvulta alkaen. Ryhmä on palauttanut kotimaan sankarihautoihin 135 suomalaista kaatunutta. Yli puolet heistä on tunnistettu DNA-tutkimuksin, osa odottaa yhä tunnistamista. Kentälle jääneet liikkuu kahdella aikatasolla. Sotahistorioitsija ja menestyskirjailija Mikko Porvali kertoo taisteluista, joissa Karjalan Vallin löytämät sankarivainajat kaatuivat. Kuvaus sodan ratkaisuhetkistä saa historian he

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme