Tieto huoneistotietojärjestelmän tulosta on vihdoin saavuttanut pienet taloyhtiöt

Jaa

Maanmittauslaitos on teettänyt tutkimuksen siitä, kuinka hyvin pienten taloyhtiöiden päätöksentekijät tuntevat huoneistotietojärjestelmään siirtymisen määräajat. Maamme kaikkien asunto-osakeyhtiöiden täytyy siirtää osakeluettelonsa huoneistotietojärjestelmään tämän vuoden loppuun mennessä, mutta viime lokakuussa teetetyssä tutkimuksessa havaittiin, että jopa 40 % pienten taloyhtiöiden hallituksen jäsenistä ei ollut tietoisia määräajasta. Nyt teetetyssä tutkimuksessa takarajasta tietämättömien määrä oli pienentynyt selvästi.

Kuva: Riku Nikkilä
Kuva: Riku Nikkilä

Kantar Publicin kanssa tehty tutkimus toteutettiin puhelinhaastatteluna, jossa haastateltiin yhteensä 302 isännöitsijää, hallituksen puheenjohtajaa tai hallituksen jäsentä. Lähes kaikki haastatellut (97 %) olivat kuulleet, että taloyhtiöiden pitää siirtää osakasluettelonsa Huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Parhaiten asian tiesivät isännöitsijät (99 %) ja hieman heikommin hallitusten puheenjohtajat (93 %) ja muita heikoimmin hallitusten jäsenet, joista 88 % oli kuullut asiasta. Tietoa huoneistotietojärjestelmästä oltiin saatu parhaiten työpaikalta, postitse tai lehdistä. 

Huoneistotietojärjestelmän mukanaan tuomat edut eivät ole vielä tiedossa

Vain reilu puolet (60 %) haastatelluista tiesi, että huoneistotietojärjestelmään siirtymisen jälkeen osakkaiden yhteystietojen ylläpitäminen poistuu taloyhtiöltä ja siirtyy Maanmittauslaitoksen vastuulle. Vain joka kolmas (32 %) tiesi, että myös omistajanvaihdosten selvittäminen ja kirjaaminen Huoneistotietojärjestelmään siirtyy Maanmittauslaitokselle. Vain 6 % tutkimukseen vastanneista tiesi, että myös varainsiirtoveron maksamisen valvonta siirtyy Maanmittauslaitoksen vastuulle. 

Suuri enemmistö (88 %) haastatelluista tiesi, että taloyhtiön hallituksen tulee kertoa osakkaille, että osakkaiden tulee muuttaa osakekirjansa sähköiseksi 10 vuoden kuluessa osakasluetteloiden siirtämisestä Huoneistotietojärjestelmään. Kiirettä osakekirjojen sähköistämiselle ei siis ole, varsinkin jos ne ovat pankissa lainan vakuutena. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.

Maanmittauslaitos.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos

Statistik över fastighetsköp: Fastighetshandeln avtog och priserna fortsatte att sjunka28.9.2023 09:36:07 EEST | Tiedote

Färsk statistik visar att det har skett över 16 procent färre fastighetsköp än i fjol mellan början av januari och mitten av september. Handeln med och priserna på egnahemshus sjönk klart. Priset på skog steg däremot. Handeln med stugor med egen strand inom detaljplaneområden fortsatte att avmattas, men populära områden och objekt finner en ny ägare oberoende av konjunktursvängningar. I Nyland till och med steg priserna på stugor, även om de genomsnittliga priserna sjönk.

Kiinteistökauppatilasto: Kiinteistökauppojen määrät ja hinnat laskivat edelleen28.9.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Tuore tilasto kertoo, että kiinteistökauppoja on tehty yli 16 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna tammikuun alun ja syyskuun puolivälin välisenä aikana. Omakotitalokauppojen määrät ja hinnat laskivat selvästi. Metsän hinta sen sijaan nousi. Rantamökkien kauppa asemakaava-alueilla hiljeni edelleen, mutta suositut alueet ja kohteet löytävät uuden omistajan suhdannevaihteluista huolimatta. Uudellamaalla mökkien hinnat jopa nousivat, vaikka keskimäärin kauppahinnat laskivat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme