Atradius

Varovaista optimismia B2B-myynnissä

Jaa

Seuraavien 12 kuukauden ennustetaan olevan vaikeita suomalaisyrityksille. Korkojen nousun, tiukempien rahoitusehtojen ja hyödykkeiden hintojen nousun odotetaan vaikuttavan kielteisesti sekä kotimaiseen että ulkomaiseen kysyntään.

Luottovakuutusyhtiö Atradius tutkii säännöllisesti B2B-kaupan maksukäytäntöjä eri markkinoilla ja toimialoilla ympäri maailman. Suomen osalta tämä kyselytutkimus toteutettiin keväällä 2023 haastattelemalla yli kahtasataa suomalaista rakennus-, konepaja- tai metallialalla toimivaa yritystä.

Tutkimuksen tulokset on julkaistu Atradiuksen Payment Practices Barometer -raportissa. Tuloksista käy ilmi, että 70 prosenttia yrityksistä arvioi kysynnän kasvavan. Poikkeuksena oli rakennusteollisuus, sillä asuntolainojen kohonneet korkokustannukset vaikuttavat merkittävästi kysyntään.

Varovaista optimismia on kuitenkin havaittavissa. Haastatelluista yrityksistä 49 prosenttia arvelee voittomarginaalien kasvavan tulevina kuukausina.

B2B-asiakkaiden maksukäyttäytymisen kehitysnäkymät jakoivat mielipiteitä. Rakennusalalla ennustetaan maksuviiveiden lisääntyvän tänä vuonna. Muilla aloilla B2B-asiakkaiden maksukäyttäytymisessä ei odoteta tapahtuvan suurta muutosta. 50 prosenttia haastatelluista yrityksistä uskoo, että myyntisaamisten kiertonopeus (DSO) pysyy ennallaan, ja 36 % yrityksistä odottaa jopa kiertonopeuden lyhenemistä.

Tutkimuksemme osoitti selvästi, että yritykset ovat siirtymässä strategisempaan luotonhallintaan. 33 % haastatelluista yrityksistä harkitsee ottavansa käyttöön luottovakuutuksen, joka tarjoaa suojan luottotappioita vastaan. 61 % yrityksistä ilmoitti, että ne hoitavat luottohallintonsa jatkossakin itse.

”Asiakkaisiisi kohdistuvat uhat ovat uhkia myös sinulle. Tämän vuoksi kannattaa nyt hakea lisäarvoa niiltä, joilla on paitsi tietoa ja näkemystä riskien ennakoimiseksi, mutta myös neuvoja (uusien) liiketoimintamahdollisuuksien löytämiseksi. Koska olemme lähellä asiakkaitamme ja markkinoita, voimme auttaa riskien hallinnassa ja mahdollistaa turvallisen kaupankäynnin”, kommentoi Atradius Suomen maajohtaja Juhani Laitala.

Pääset lukemaan Payment Practices Barometer -raportin täältä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Meistä

Luottovakuuttamisen, takausten ja perintäpalveluiden asiantuntijoina olemme sitoutuneet rakentamaan vahvoja asiakassuhteita.

Atradius on merkittävässä roolissa tukiessaan kansainvälisesti toimivien suomalaisten yritysten liiketoimintaa. Kansainvälinen verkostomme mahdollistaa sen, että pystymme vastaamaan suomalaisten asiakkaidemme moninaisiin tarpeisiin sekä koti- että vientimarkkinoilla.

Olemme kansainvälinen yritys; toimimme 52 eri maassa ja meillä on tiedot yli 240 miljoonan yrityksen maksutapakäyttäytymisestä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Atradius

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme