Messukeskus

Moottoripyörien rekisteröinnit hyvällä tasolla, kuntotarkastusta pilotoidaan katsastusta korvaavaksi toimenpiteeksi

Jaa
Moottoripyörien kevään myyntisesonki on sujunut valoisissa merkeissä. Pienestä 2,5 prosentin miinuksesta huolimatta rekisteröinnit ovat pysyneet yli 1900 moottoripyörän tasolla. Käytettyjen kauppa on käynyt jopa 15,4 prosenttia edellisvuotta vilkkaampana. Uusissa malleissa kysyntää on nyt erityisesti yli 750-kuutioisille pyörille. Parantunut saatavuus vapauttaa aiemmin patoutunutta kysyntää, arvioi Teknisen Kaupan Liiton moottoripyöräjaosto. Moottoripyöräalalla käydään nyt keskustelua EU:n ajamasta moottoripyörien määräaikaiskatsastuksesta ja sen korvaamisesta kuntotarkastuksilla.

Moottoripyörien kokonaisrekisteröinnit tammikuu-toukokuu (lähde: Granodiesel)

  • 2023                           1903 kpl (muutos vuoteen 2022: -49 kpl / -2,5 %)
  • 2022                           1960 kpl
  • 2021                           1784 kpl
  • 2020                           1847 kpl


Poiketen hyytyneestä uusien autojen ja veneiden kaupasta uusien moottoripyörien myynti on pitänyt pintansa.
- Kuluva myyntisesonki näyttää lupaavalta sen osalta, että myynnissä pysytään tänäkin vuonna hyvällä tasolla. Viime vuosien myyntitilastoja leimanneet saatavuusongelmat on nyt pääosin selätetty, ja joitain tiettyjä uutuuksia lukuun ottamatta kaupoilla on hyvä saatavuus, kommentoi Teknisen Kaupan Liiton moottoripyöräjaoston puheenjohtaja Jarkko Tuomisto.

Tänä keväänä kasvussa on ollut yli 750-kuutioisten myynti. Näissä arvokkaammissa pyörissä tehdään Tuomiston mukaan tyypillisesti muita pyöriä enemmän ennakkokauppaa lopputalvesta ja keväällä, ja vielä huhtikuussa isot pyörät onnistuivat vetämään kokonaisrekisteröinnit plussalle.

- Heikon saatavuuden takia osa asiakkaista jäi aiemmin ilman haluamaansa mallia, ja nyt ennen kauden alkua on haluttu varmistaa, että saadaan oikea pyörä, puheenjohtaja arvelee. Tuomiston mukaan erityislaatuinen pandemia-aika toi lajin pariin roppakaupalla uusia ja palaavia harrastajia. Kalustoon panostaminen näkyy yhä tilastoissa.

Koko vuoden myyntien osalta Tuomisto on toiveikas. 
- Tullaan todennäköisesti pysymään suunnilleen viime vuoden lukemissa. Kysynnän pieni lasku kompensoituu saatavuuden parantumisella. Kokonaistilanne myynnin suhteen selkeytyy kesäkuun myynti- ja rekisteröintilukujen jälkeen.

Käytettyjen kauppa käynyt edellisvuotta vilkkaampana


Kuluvana vuonna käytettyjen moottoripyörien puolella kauppa on käynyt erittäin vilkkaana. Tammi-toukokuussa myytiin yhteensä 24 642 käytettyä moottoripyörää, josta kasvua viime vuoden vastaavaan ajankohtaan on 15,4 prosenttia. Mukana luvussa on sekä yksityishenkilöiden väliset että liikkeiden kautta tehdyt kaupat. (Ajoneuvotietojen lähde: Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, liikenneasioiden rekisteri, koonnut Value Clinic Oy)


Moottoripyörien rekisteröinnit kasvussa Euroopassa


Euroopan moottoripyörävalmistajien liiton (ACEM) tiedotteen mukaan Euroopan viidellä suurimmalla markkinalla Ranskassa, Saksassa, Italiassa, Espanjassa, Isossa-Britanniassa rekisteröitiin vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä 253 859 uutta moottoripyörää. Tämä merkitsee noin 15,5 prosentin kasvua verrattuna vuoden 2022 vastaavaan ajanjaksoon. Ensimmäisen vuosineljänneksen tiedot vahvistavat, että moottoripyöräilyn suosio kasvaa edelleen Euroopassa ja yhä useampi valitsee kaksipyöräisen kaupunkiliikenteeseen sekä lyhyen matkan liikkumiseen vapaa-ajan ajojen lisäksi.

Moottoripyörän vapaaehtoinen kuntotarkastus katsastuksen korvaavaksi toimenpiteeksi?

Moottoripyörien katsastuspakon tulosta Suomeen on spekuloitu jo vuosikymmenien ajan. Suomen ajoneuvolaissa ei ole säädetty moottoripyörien määräaikaiskatsastuksesta, ja alan toimijat ovat puolustaneet tätä voimakkaasti perusteenaan moottoripyöräkauden lyhyt kesto ja moottoripyörien/mopojen vähäinen käyttö liikenteessä verrattuna esimerkiksi Etelä-Eurooppaan. Teknisen Kaupan Liiton moottoripyöräjaoston saamien tietojen mukaan näköpiirissä kuitenkin on, että EU:n ajama moottoripyörien määräaikaiskatsastus tulee myös Suomeen. Suurimmassa osassa EU-maita katsastus on jo käytössä, tuoreimpina maina Ranska ja Belgia. Suomessa on nyt tarkoitus selvittää moottoripyörien kuntoa ja katsastuksen tarpeellisuutta. Moottoripyöräalan toimijat SMOTO, MP-Kauppiaat ry, Teknisen Kaupan Liiton moottoripyöräjaosto ja ajokouluttaja-asiantuntija ovat organisoimassa pilottihanketta, jossa vaihdossa kauppoihin tuleville moottoripyörille suoritetaan standardoitu kuntotarkastus. Pilotti toteutetaan 19 liikkeessä ympäri Suomen vuoden 2023 aikana, ja tavoitteena on kerätä dataa 4000 moottoripyörän kunnosta.

- Olemme alan sisällä ideoineet vapaaehtoista kuntotarkastusta. Olemme ottaneet mallia Belgiasta, jossa katsastus tehdään omistajanvaihdoksen yhteydessä. Pilotilla keräämme tietoa moottoripyöräkantamme kunnosta. Datan perusteella voimme lähteä ehdottamaankuntotarkastusta viranomaismuotoisen katsastuksen sijaan, kertoo Teknisen Kaupan Liiton moottoripyöräjaoston varapuheenjohtaja Mikko Summa.

Pilotin jälkeen seuraava vaihe voisi Summan mukaan olla, että kuka tahansa voi tuoda moottoripyörän vapaaehtoiseen kuntotarkastukseen. 

- Omistajat saisivat tietoa ajokkinsa kunnosta, ja hyväksytysti tarkastetut pyörät saisivat leiman papereihin. Vaikkemme näe tarvetta katsastukselle, liputamme vapaaehtoisen kuntotarkastuksen puolesta. On kaikkien etu, että ajokäytössä olevat moottoripyörät ovat kunnossa ja turvallisia.

Prätkällä töihin ja koeajopäivään!

Perjantaina 9.6. valtakunnallinen Prätkällä töihin -päivä ja Moottoripyörien suurten koeajopäiväkiertueen viimeinen päivä Helsingin Messukeskuksen pysäköintialueella klo 12-18. Koeajossa 15 moottoripyörämerkkiä ja 100 uutuusmallia. www.koeajopaiva.com

Valtakunnallinen Prätkällä töihin -päivä kannustaa kaikki Suomen moottoripyöräilijät pyörän selkään ja näkymään liikenteessä – ja innostaa kaikkia moottoripyöräilystä kiinnostuneita ajamaan ajokortin. Kummina on tänä vuonna liikenneopettaja Kai Niukkanen.  

#prätkällätöihin #koeajopäivä

Lisätietoja: Jarkko Tuomisto, Moottoripyöräjaoston pj, Teknisen Kaupan Liitto
jarkko.tuomisto@ktm.com, p. 044 539 8881

Mikko Summa, Moottoripyöräjaoston vara-pj, Teknisen Kaupan Liitto
mikko.summa@harley-davidson.com, p. 040 1421993

Teija Armanto, viestinnän asiantuntija,  Helsingin Messukeskus, Moottoripyörien suuret koeajopäivät
teija.armanto@messukeskus.com, p. 050 376 0804

Moottoripyöräjaoston jäseniä ovat Brandt Oy Ab, Harley-Davidson Europe, KTM Nordic, Polaris Finland Oy, Sumeko Oy, Suzuki International Europe GmbH Suomen sivuliike ja Yamaha-Motor Europe.

Tietoja julkaisijasta

Messukeskus
Messukeskus
Messuaukio 1
00520 HELSINKI

+358 40 450 3250http://www.messukeskus.com

Helsingin Messukeskus on Suomen elämyksellisin tapahtumakortteli ja vaikuttavin kohtaamismedia. Onnistuneet kohtaamiset jättävät vahvan muistijäljen ja tuottavat kiistatonta tulosta. Suomen suurin tapahtumajärjestäjä tuottaa laadukkaita tapahtumia sekä vuokraa tilojaan ja palvelujaan erilaisten tapahtumien areenaksi. Messukeskuksen itse tuottamia tapahtumia ovat mm. Habitare, Helsingin Kirjamessut, Educa, FinnBuild, Matkamessut ja Vene Båt. Vierastapahtumina Messukeskuksen tiloissa järjestetään mm. Slush, Nordic Business Forum, Assembly, Koiramessut sekä lukuisia kansainvälisiä kongresseja ja yritystapahtumia vuosittain. Tilat käsittävät 7 hallia, 40 muuntuvaa kokoustilaa, 21 ravintolaa ja oman tapahtumahotellin. Omistajayritys Suomen Messut Oyj perustettiin vuonna 1919. | Messukeskus. The real social media. | www.messukeskus.com @messukeskus

Helsinki Expo and Convention Centre (brand name Messukeskus) hosts Finland’s most inspiring events and exciting encounters. We create successful and lasting interactions with undisputable results. As Finland’s premier experience provider, we organise high-quality events and rent out our facilities for various occasions/ for a wide variety of occasions. Events produced by Messukeskus include, among others, Habitare, the Helsinki Book Fair, Educa, Finnbuild, Matka Nordic Travel Fair, and Helsinki International Boat Show. Messukeskus also hosts guest events such as Slush, Nordic Business Forum, Assembly, International Dog Fair, as well as many international congress and business events every year. Our premises include 7 halls, 40 convertible meeting rooms, 21 restaurants, and our own hotel.The Finnish Fair Corporation was founded in 1919. |  Messukeskus. The real social media | www.messukeskus.com @messukeskus 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

Vuoden herkullisin tapahtuma Viini & Ruoka rantautuu Helsingin Messukeskukseen26.9.2023 10:12:24 EEST | Tiedote

Viini & Ruoka kokoaa ruoasta ja viinistä kiinnostuneet Helsingin Messukeskukseen 26.-29.10.2023. Suosittu ja odotettu tapahtuma tarjoaa kävijöille runsaasti monipuolista koettavaa, kuten mielenkiintoisia näytteilleasettajia, suosittuja viinitastingeja, inspiroivia kirjailijavieraita sekä muita makunystyröitä hiveleviä kokemuksia. Tapahtumassa kilpaillaan myös Vuoden Kokki -ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen finaalit. Viini & Ruoka järjestetään Messukeskuksessa samaan aikaan Helsingin Kirjamessujen kanssa.

Helsingin Kirjamessujen ohjelma entistä laajempi, teemakeskusteluissa esillä valta26.9.2023 00:01:00 EEST | Tiedote

Helsingin Kirjamessut 2023 tarjoaa jälleen monipuolisen ohjelman kirjallisuuden ystäville. Tänä vuonna järjestetään yli 900 keskustelua ja kirjailijahaastattelua, joihin osallistuu yli 1000 kirjailijaa, vaikuttajaa, tutkijaa, taiteilijaa ja poliitikkoa. Paikalla on kotimaisten huippukirjailijoiden lisäksi noin 30 kansainvälisiä kirjailijavieraista kymmenestä maasta. Teemakeskustelujen aiheena on valta kirjallisuudessa. Uutta kirjamessujen ohjelmassa ovat keskustelut kirjailijoiden tuotannoista ja kirjasomen entistä vahvempi läsnäolo. Helsingin Kirjamessut järjestetään 26.–29.10.2023 Helsingin Messukeskuksessa nyt 23. kerran.

Seikkailija Ruffe tuo Vene 24 Båt -messuille uusia tuulia21.9.2023 12:59:01 EEST | Tiedote

Kari ”Ruffe” Nurmi on tunnettu meriseikkailija sekä veneilyn puolestapuhuja ja ympäristöstä huolehtija. Hänen erikoisia veneilytempauksia on vuosien varrella saatu seurata eri yhteyksissä. Helsingin kansainväliset venemessut Vene 24 Båt tarjoaa nyt paikan messualueen ohjelmapisteestä, Purjehdussatamasta, jonka ohjelman Ruffe kokoaa ja tuottaa. Odotettavissa on idearikasta ohjelmaa Vene 24 Båt -messuilla 9.–18.2.2024 Helsingin Messukeskuksessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme