Vantaan ja Keravan hyvinvointialue

Hyvinvointialueiden hallitusten puheenjohtajat: hyvinvointialueet toimivat mainettaan paremmin

Jaa

Hyvinvointialueiden hallitusten puheenjohtajat ottivat kantaa julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden ja pelastustoimen kehittämiseen. Hallitusten puheenjohtajien kannanotossa todetaan, että hyvinvointialueet toimivat mainettaan paremmin.

Suomen hyvinvointialueiden hallitusten puheenjohtajat toivovat suomalaisilta malttia ja rakentavaa keskustelua julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden ja pelastustoimen kehittämisestä.

Hyvinvointialueiden toiminta on vasta alussa, mutta puheenjohtajat vakuuttavat, että julkiset sote- ja pela-palvelut toimivat tulevaisuudessakin luotettavasti. Sen takeina ovat yli 200000 ammattilaisen osaaminen ja demokraattinen päätöksenteko.

– Valtava hallinnollinen fuusio ei ole sujunut kaikkialla ongelmitta. Viiden ensimmäisen kuukauden jälkeen uskallamme kuitenkin sanoa, että tilanne on parempi kuin yleinen keskustelu antaa ymmärtää.

– Julkisuuskuvassa yksittäiset kielteiset ilmiöt painottuvat. Maksamme edelleen koronavuosien tuottamaa hoitovelkaa, joka on jonouttanut palvelut ja uuvuttanut henkilöstöä.

– Muutos kohti parempaa on silti alkanut, puheenjohtajat toteavat.

Muutos on välttämätöntä, eikä sille ole vaihtoehtoja. Uudistumisen täytyy kohdistua sekä rakenteisiin että toimintatapoihin.

– Sosiaali- terveydenhuollon kehittäminen juuttui välillä yli vuosikymmeneksi, kun kaikki tahot odottivat sote-uudistuksen valmistumista. Sinä aikana monet ongelmat kärjistyivät, ja viime vuodenvaihteessa ne siirtyivät ratkaisemattomina uusille hyvinvointialueille.

– Lähtökohta ei ole helppo, sillä edessämme on samaan aikaan sekä kiristyvä talous että pula ammattitaitoisesta henkilöstöstä.

– Olosuhteet ja alkuasetelmat ovat eri hyvinvointialueilla hyvin erilaisia. Kaikkia yhdistää kuitenkin sama tavoite, vaikuttavuuden lisääminen. Tulevaisuudessa meidän on saatava samalla rahalla enemmän ja parempia tuloksia. Vain siten voimme turvata palveluiden kehittymisen ja hyvät työolot eri puolilla maata.

Hyvinvointialueiden hallitusten puheenjohtajat kokoontuivat Turussa 31.5.–1.6.2023.

Puheenjohtajat kommentoivat mielellään hyvinvointialueiden tilannetta ja niiden kehittämiseen liittyviä asioita.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maarit Raja-Aho, Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluehallituksen puheenjohtaja
040-359 3502
maarit.raja-aho@vakehyva.fi

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue

Autamme, hoidamme, pelastamme

Kaksi kaupunkia, monta kylää, 280 000 asukasta, yksi hyvinvointialue.

Tavoitteenamme on olla asukkaalle ja työntekijälle Suomen paras hyvinvointialue.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vantaan ja Keravan hyvinvointialue

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen lastensuojelussa edelleen henkilöstövajetta, vaikka tilanne on parantunut – tilanne saatava kuntoon elokuuhun mennessä22.12.2023 10:36:14 EET | Tiedote

Aluehallintovirasto (AVI) antoi vuosi sitten silloiselle Vantaan kaupungille 800 000 euron uhkasakon lastensuojelun asiakasmitoituksen ylittymisen ja lastensuojelun palvelujen ruuhkautumisen johdosta. Tämä uhkasakko raukesi. Toiminnan järjestämisvastuu siirtyi 1.1.2023 Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle. AVI on valvonut tilannetta tämän jälkeen, ja hyvinvointialue on antanut selvityksen tilanteesta tämän vuoden elokuussa. AVI on nyt langettanut uuden 700 000 euron uhkasakon. Ensi vuoden elokuuhun mennessä lastensuojelussa henkilöstömitoituksen tulee toteutua, tarvittaviin lastensuojelupalveluihin ohjautumisen tulee olla järjestetty lasten tarpeiden mukaisesti viivytyksettä ja kaikille lastensuojelupalveluita tarvitseville lapsille tulee olla nimettynä heidän asioistaan vastaava sosiaalityöntekijä. ”Olemme tietoisia haasteista, ja olemme kehittäneet toimintaa merkittävästi tänä vuonna. Emme tästä huolimatta ole valitettavasti vielä tavoitteessa. Selvityksen jälkeen tilanne on kuiten

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye