HUS

Lasten sydänleikkausjono on lyhentynyt

Jaa
Lasten sydänleikkausjonoa on Uudessa lastensairaalassa onnistuttu lyhentämään erilaisin toimenpitein. Yksittäiset perheet ovat valinneet lapselleen sydänleikkauksen Kööpenhaminan Rigshospitaletissa.
Lasten sydänleikkausjono on lyhentynyt. @HUS
Lasten sydänleikkausjono on lyhentynyt. @HUS

Parhaillaan Uuden lastensairaalan leikkausjonossa jonottaa 69 sydänlasta. Vielä viime vuodenvaihteessa leikkausjonossa odotti 110 lasta.

”Sydänjonojen lyhenemiseen on tehtyjen toimenpiteiden lisäksi vaikuttanut alhainen syntyvyys sekä potilastilanteen luonnollinen vaihtelu. Olemme myös painottaneet sellaisten potilaiden sydänleikkauksia, joiden tehohoitovaihe on mahdollisimman lyhyt”, kertoo HUSin lastenkirurgian linjajohtaja Jukka Salminen.

Kansallinen huoltovarmuus ja toimintavalmius edellyttävät, että lasten teho-osasto Laaksossa voidaan pitää pysyvästi auki 12 tehohoitopaikkaa. Tällä hetkellä hoitopaikkoja on auki 8.

”Akuutti ongelma on lieventynyt. Lasten sydänjonot lyhentyneet ja olemme saaneet rekrytoitua sairaanhoitajia teho-osastoillemme. Tavoitteenamme on, että kaikki tehohoitajien vakanssit on täytetty, 12 tehohoitopaikkaa on pysyvästi auki, sydänjonossa on korkeintaan 50 lasta, eikä yksikään heistä ole jonottanut leikkaukseen yli kuutta kuukautta”, summaa HUSin Lasten ja nuorten sairauksien toimialajohtaja Jari Petäjä.

Hiljattain toteutetulla lasten tehohoitajien rekrytointikampanjalla saatiin kymmenkunta hoitajaa HUSin vastasyntyneiden ja lasten tehohoitoyksiköihin.

”Tehohoitajan työ on erikoissairaanhoitoa, jossa on erinomaiset mahdollisuudet ammatilliseen kehittymiseen”, sanoo HUSin Lasten ja nuorten sairauksien ylihoitaja Outi Simonen.

Osaa perheistä kiinnostaa sydänleikkaus Tanskassa

Leikkausmahdollisuutta Kööpenhaminassa on viimeisen kahden kuukauden aikana tarjottu lapsipotilaille, joilla on sydänleikkaushoitoa vaativa, muttei välittömästi henkeä uhkaava sydänvika tai sydänsairaus. Kirjeet noin kahdellekymmenelle perheelle lähetettiin maaliskuun lopussa.

”Yksittäiset perheet ovat valinneet sydänleikkausta odottavalle lapselleen hakeutumisen hoitoon Tanskaan. Pohjoismaisen yhteistyön toteuttaminen ja käytänteiden hiominen on arvokasta ja maltillisesti toteutettua yhteistoimintaa, jonka avulla lisäämme molempien sairaaloiden toimintavarmuutta”, toimialajohtaja Petäjä kertoo.

Potilastiedotus leikkausajankohdasta ja leikkaukseen kutsuminen tapahtuvat yhteistyössä Uuden lastensairaalan ja Rigshospitaletin kesken. Rigshospitalet käyttää suomen- tai ruotsinkielistä tulkkia kutsuessaan leikkaukseen, ja perheet saavat suomeksi tai ruotsiksi käännetyn informaation hoitojakson tapahtumista.

Lisätietoa:

toimialajohtaja Jari Petäjä, HUS Lasten ja nuorten sairaudet, p. 050 428 66 30 jari.petaja@hus.fi

tehohoitoryhmän puheenjohtaja, lastenkirurgian linjajohtaja Jukka Salminen, HUS Lasten ja nuorten sairaudet, p. 050 427 2316 jukka.salminen@hus.fi

ylihoitaja Outi Simonen, HUS Lasten ja nuorten sairaudet, p. 050 4284712 outi.simonen@hus.fi

 Taustaa:

Lasten sydänleikkausten hoitojonoa puretaan monin eri keinoin. Aiemmat aiheeseen liittyvät tiedotteemme:

6.6.2023 Työryhmä on laatinut ehdotuksen toimintamallista, jolla osa HUSin alueen keskossynnytyksistä ohjataan muihin yliopistosairaaloihin | HUS

3.5.2023 Yliopistosairaalat pyrkivät turvaamaan lasten tehohoidon lisäkoulutuksella | HUS

27.3.2023 Uusi lastensairaala tiedustelee perheiltä halukkuutta lasten sydänleikkauksiin Pohjoismaissa | HUS

29.12.2022 Lasten tehohoitokapasiteettia ja yhteistyötä yliopistosairaaloiden kesken tulee lisätä | HUS

19.10.2022 HUS selvittää lasten tehohoidon saatavuuden yhteistyössä muiden yliopistosairaaloiden kanssa | HUS

Avainsanat

Kuvat

Lasten sydänleikkausjono on lyhentynyt. @HUS
Lasten sydänleikkausjono on lyhentynyt. @HUS
Lataa

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme. 

HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito. 

HUS – Vaikuttavinta hoitoa 

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme