Finanssisektorin vakavaraisuus 31.3.2023: Suomen finanssisektorin vakavaraisuus pysynyt hyvänä - toimintaympäristön riskit edelleen korkeat
Suomen finanssisektorin vakavaraisuus pysyi hyvällä tasolla vuoden 2023 ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Vaikka toimintaympäristöä varjostivat yhä monet tutut riskit, kuten korkojen voimakas nousu, korkea inflaatio ja talouskasvun heikkeneminen, on havaittavissa myönteisiäkin merkkejä. Talous on kestänyt ennakoitua paremmin eikä pelätty energiakriisi toteutunut. Globaalia pankkisektoria koskevista huolista huolimatta myös osakemarkkinat ovat paikoin kehittyneet positiivisesti vuodenvaihteeseen verrattuna.
- Alkuvuosi on sujunut Suomen finanssimarkkinoilla vakaasti. On tärkeää, että finanssisektorin vakavaraisuus ja maksuvalmius säilyvät edelleen vahvoina. Epävarmassa toimintaympäristössä korostuu etenkin vahvan riskienhallinnan merkitys. Valitettavasti hienoisia merkkejä luottoriskien kasvusta niin kotitalous- kuin yrityslainoissa näkyy ja finanssisektorin onkin syytä edelleen varautua mahdollisiin luottotappioihin, Finanssivalvonnan johtaja Tero Kurenmaa toteaa.
Pankkisektorin vakavaraisuus säilynyt vahvana - korkokate vahvassa kasvussa korkotason nousun siivittämänä
Toimintaympäristön kohonneista riskeistä huolimatta pankkisektorin vakavaraisuus säilyi vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä suunnilleen ennallaan. Sektorin ydinvakavaraisuussuhde oli 17,1 % (12/2022: 17,2 %) ja kokonaisvakavaraisuussuhde 20,5 % (12/2022: 20,6 %). Pankkisektorin liiketulos parani selvästi edellisen vuoden vastaavasta ajanjaksosta korkokatteen voimakkaan kasvun seurauksena. Liiketuloksen merkittävää parannusta selitti korkokatteen kasvun ohella myös vertailujakson vaatimaton, kertaluonteisten kulukirjausten rasittama liiketulos.
Pankkisektorin järjestämättömät saamiset suhteessa luottokantaan pysyivät edelleen alhaisella tasolla ja Euroopan matalimpien joukossa. Luottojen siirtymät arvonalentumisvaiheiden välillä kuitenkin viestivät luottoriskien kasvusta niin kotitalous- kuin yrityslainoissa. Myös taloyhtiölainoissa on nähtävissä varhaisia merkkejä luottoriskien kohoamisesta. Suomalaispankkien likviditeettitilanne on pysynyt vakaana kevään markkinaturbulenssista ja yksittäisten yhdysvaltalaisten ja eurooppalaisten kriisipankkien ongelmista huolimatta. Suomalaispankkien riippuvuus markkinavarainhankinnasta altistaa kuitenkin pankit markkinahäiriöille sekä varainhankintakustannusten nousulle. Pankkisektorin likviditeettiasemaa kuvaavat tunnusluvut ylittivät viranomaisvaateet.
Työeläkesektorin vakavaraisuus säilyi keskimääräisellä tasolla
Työeläkesektorin vakavaraisuusaste laski aavistuksen 126,8 %:iin (12/2022: 127,0 %) sijoitustuoton (1,6 %) jäädessä hieman tuottovaatimusta alhaisemmaksi (1,8 %). Alkuvuoden aikana likvidien osake- ja korkosijoitusten tuotto oli positiivinen (3,0 %). Epälikvidien kiinteistö- ja pääomasijoitusten tuotto sen sijaan jäi nollan tuntumaan. Epälikvidien sijoitusten arvostuksiin kohdistuvat alasuuntaiset riskit voivat toteutuessaan heikentää sektorin vakavaraisuutta. Työeläkesektorin riskinkantokyky sijoitusomaisuuden negatiivia arvonmuutoksia kohtaan on edelleen vakaalla tasolla ja kestää myös merkittäviä epälikvidien sijoitusten alaskirjauksia.
Vahinkovakuutusyhtiöiden vakavaraisuus heikkeni, sijoituksista kertyi tuottoa
Vahinkovakuutussektorin vakavaraisuus pysyi hyvänä. Vakavaraisuussuhde oli 284,7 % (12/2022: 302,3 %). Vakavaraisuutta vuoden 2022 lopun huipputasoon verrattuna heikensi pääomavaatimuksen kasvu. Pääomavaatimusta kasvatti osakkeiden markkinahintojen noususta johtunut markkinariskin kasvu. Sijoitustuotot kasvattivat omaa varallisuutta, mutta toisaalta kausivaihtelusta johtuva vastuuvelan kasvu pienensi oman varallisuuden kasvua.
Sijoitusten tuotot tammi-maaliskuulta olivat 1,5 %. Kaikkien sijoitusluokkien tuotot olivat positiivisia. Vakuutusliiketoiminnan kannattavuus heikkeni, koska korvauskulut kasvoivat maksutuottoa enemmän. Korvauksia kasvattivat mm. frekvenssivahinkojen määrän kasvu ja inflaatio. Eniten korvauksia maksettiin sairauskulu-, omaisuus- ja ajoneuvovakuutuksista.
Henkivakuutussektorin vakavaraisuus säilyi vahvana
Henkivakuutussektorin vakavaraisuussuhde oli samalla tasolla kuin vuoden 2022 lopussa eli 256,9 %. Sijoitusomaisuuden arvonnousu nosti vakavaraisuuspääomavaatimusta enemmän kuin omia varoja. Toisaalta henkivakuutusyhtiöt vähensivät sijoitusriskiä, mikä puolestaan pienensi pääomavaatimusta. Korkotaso ei noussut enää merkittävästi vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä, minkä vuoksi sillä ei ollut suurta vaikutusta vakavaraisuuden muutoksiin.
Henkivakuutusyhtiöiden omalla vastuulla olevat sijoitukset tuottivat 1,6 %. Sekä korko- että osakesijoitukset tuottivat jälleen tappiollisen vuoden 2022 jälkeen, mutta kiinteistösijoitustuotot jäivät hieman tappiollisiksi. Vakuutusmaksutulo laski edellisestä vuodesta, mutta oli yhä pitkän aikavälin keskiarvon yläpuolella ja maksettuja korvauksia suurempi.
Liitteet
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Samu Kurri, osastopäällikkö, Digitalisaatio ja analyysi. Haastattelupyynnöt koordinoi Viestinnän mediapäivystys, puhelin 09 183 5030 arkisin klo 9–16.
Tietoja julkaisijasta
Finanssivalvonta on rahoitus- ja vakuutusvalvontaviranomainen, jonka valvottavia ovat muun muassa pankit, vakuutus- ja eläkeyhtiöt sekä muut vakuutusalalla toimivat, sijoituspalveluyritykset, rahastoyhtiöt ja pörssi. Edistämme finanssimarkkinoiden vakautta ja luottamusta sekä asiakkaiden, sijoittajien ja vakuutettujen suojaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Finanssivalvonta
Finansinspektionens tematiska bedömning: organisationer inom den finansiella sektorn använder artificiell intelligens i sina interna processer, användningen i kundgränssnittet ökar27.6.2025 11:00:00 EEST | Pressmeddelande
Största delen av företagen i den finansiella sektorn uppger att de antingen redan använder AI-lösningar eller att de planerar att införa dem. Största delen av AI-lösningarna används för närvarande i aktörernas interna processer, men tillämpningen i kundgränssnittet kommer att öka under de närmaste åren.
Finanssivalvonnan teema-arvio: finanssisektorin organisaatiot käyttävät tekoälyä sisäisissä prosesseissaan, hyödyntäminen asiakasrajapinnassa lisääntyy27.6.2025 11:00:00 EEST | Tiedote
Suurin osa finanssisektorin yrityksistä kertoo joko jo käyttävänsä tekoälyratkaisuja tai suunnittelevansa sen aloittamista. Valtaosa tekoälyratkaisuista on tällä hetkellä käytössä toimijoiden sisäisissä prosesseissa, mutta soveltaminen asiakasrajapinnassa kasvaa lähivuosina.
FIN-FSA thematic review: financial sector organisations use AI in internal processes, utilisation in the customer interface increases27.6.2025 11:00:00 EEST | Press release
The majority of financial sector companies reported either already using or planning to start using artificial intelligence (AI) solutions. Most of the AI solutions are currently used in the entities’ internal processes, but application in the customer interface is going to increase over the following years.
Den finansiella sektorn i Finland är fortsatt kapitalstark - osäkerheten kastar en skugga över de ekonomiska utsikterna11.6.2025 09:10:00 EEST | Pressmeddelande
Läget i den finansiella sektorn i Finland har varit fortsatt stabilt under början av året, fastän USA:s tullar, hotet om en avmattning i den ekonomiska tillväxten och andra geopolitiska spänningar har gått hårt åt finansmarknaden och det allmänna förtroendet. I fråga om cyberhoten har läget i Finland varit huvudsakligen lugnt, men bedrägerier och nätfiske av bankkoder har ökat, vilket framhäver behovet av vaksamhet hos både de finansiella aktörerna och kunderna. Det osäkra ekonomiska och geopolitiska läget påverkar omvärlden också framöver.
Suomen finanssisektorin vakavaraisuus säilynyt vahvana – epävarmuus varjostaa talousnäkymiä11.6.2025 09:10:00 EEST | Tiedote
Suomen finanssisektorin tilanne on pysynyt alkuvuonna vakaana, vaikka Yhdysvaltain asettamat tullit, talouskasvun hidastumisen uhka ja muut geopoliittiset jännitteet ovat riepotelleet rahoitusmarkkinoita ja yleistä luottamusta. Kyberuhkien osalta tilanne on säilynyt pääosin Suomessa rauhallisena, mutta huijaukset ja pankkitunnusten kalastelu ovat lisääntyneet, mikä korostaa tarvetta sekä finanssisektorin toimijoiden että asiakkaiden valppaudelle. Epävarma taloudellinen ja geopoliittinen tilanne vaikuttaa toimintaympäristöön myös jatkossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme