Jyväskylän yliopisto

Uutuuskirja ”Kertomuksia kestävästä elämästä” luo kestävää toivoa

Jaa

Mikä saa ihmiset, yhteisöt ja yritykset tavoittelemaan kestävämpää elämää ja sitoutumaan vastuullisiin valintoihin?  Tätä ovat pohtineet yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen tutkijat yhdessä kokeneiden työelämän osaajien ja vaikuttajien kanssa uutuuskirjassa, jossa kuuluu yritysten, kansalaisyhteiskunnan, tieteen ja taiteen tunnettujen edustajien ääni.

Kertomuksia kestävästä elämästä, Into Kustannus
Kansi: Jussi Kaakinen Kansi: Jussi Kaakinen Kansi: Jussi Kaakinen, Into Kustannus

Keskiviikkona 7.6. julkaistavassa teoksessa kestävää elämää pohditaan  oikeudenmukaisuuden, rohkeuden, viisauden, kohtuullisuuden, myötätunnon ja toivon kautta. Tutkijoiden kanssa hyvää ja kestävää elämää puntaroivat yrittäjä- ja ympäristövaikuttajapariskunta Saara Kankaanrinta ja Ilkka Herlin, yritysjohtaja Mika Anttonen, sarjakuvataiteilija Tiitu Takalo, johtaja Olli-Pekka Heinonen, aktivisti Anton Keskinen ja kuvataitelija ja sijoittaja Sophia Ehrnrooth. He ovat esimerkkejä ihmisistä, jotka ovat alkaneet toimia omassa elämässään siten, että pyrkivät turvaamaan elämän edellytyksiä – erilaisin tavoin, eri ympäristöissä, yhdessä toisten kanssa.

– Kirjassa keskustelevat henkilöt ovat löytäneet oman polkunsa ja persoonallisen tapansa elää kestävämpää elämää kotiarjessa ja työpaikoilla, toteaa kirjan päätoimittaja Raisa Foster Itä-Suomen yliopistosta.

Kestävään elämään tarvitaan kestävää toivoa

Teos syntyi, kun kestävyyskysymyksiin perehtyneet tutkijat päättivät hakea vastauksia niiltä, jotka ovat jo muuttaneet oman elämänsä tai yhteisönsä toimintakulttuurin kestävämpään suuntaan. Teoksen ovat toimittaneet Raisa Foster, Hannu L. T. Heikkinen, Crister Nyberg, Antti Saari ja Arto O. Salonen.

– Kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi tarvitsemme kestävää toivoa, kiteyttää kirjan toimitustyössä mukana ollut Koulutuksen tutkimuslaitoksen professori Hannu L. T. Heikkinen.

– Kestävä toivo rakentuu tiedon eikä toiveajattelun pohjalle. Tarvitsemme pätevää tietoa luonnosta, koska ekologinen kriisi tapahtuu luonnossa – siis luonnontieteellistä tietoa. Mutta sen lisäksi tarvitsemme ymmärrystä ihmisen toiminnasta ja reilusta yhteiskunnasta – toisin sanoen humanistisia ja yhteiskuntatieteitä. Kaiken takana on kuitenkin kysymys ihmisen ja maailman välisestä suhteesta. Sellaisten kysymysten käsittelemiseksi tarvitsemme tietoa, jota löytyy filosofiasta ja teologiasta sekä katsomuskasvatuksen tutkimuksesta. Kestävä toivo pohjautuu siis hyvin monenlaiseen tietoon, Heikkinen summaa.

Kertomuksia kestävästä elämästä -kirja julkaistaan 7.6.2023. Teos tulee vapaasti saataville e-kirjana ja pdf-tiedostona Haaga-Helian verkkosivuille ja kirjastoihin. Arvostelukappaleita voi tilata osoitteesta julkaisut@haaga-helia.fi.

Kirja syntyi osana Haaga-Helia ammattikorkeakoulun koordinoimaa ja Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa KESTO – Eettinen kestävyysosaaminen työelämä- ja korkeakoulukontekstissa -hanketta. KESTO-verkoston muodostavat Haaga-Helia, Arcada, Jyväskylän yliopisto, Tampereen yliopisto sekä Itä-Suomen yliopisto.

Jyväskylän yliopistossa KESTO-hankkeessa on kehitetty sokraattisen dialogin menetelmää soveltaen korkeakoulutukseen soveltuvaa pedagogiikkaa, jonka tavoitteena on antaa valmiuksia ratkoa monimutkaisia, jopa pirullisia kestävyysongelmia työelämässä. Hanke perustuu viisauden tutkimukseen, jota tehdään Koulutuksen tutkimuslaitoksessa monista näkökulmista. Jyväskylän yliopiston osuudesta on vastannut yliopistotutkija Anu S. Virtanen, joka jatkaa KESTO-hankkeen jälkeen menetelmien kehitystyötä Suomen Akatemian rahoittamassa Viisaus käytännössä -hankkeessa.

Kertomuksia kestävästä elämästä -kirjan keskustelut

  • Toivo: yrittäjä- ja ympäristövaikuttajapariskunta Saara Kankaanrinta ja Ilkka Herlin sekä kasvatus- ja koulutusalan tutkija, yliopettaja Crister Nyberg
  • Kohtuullisuus: energia-alan yrittäjä ja yritysjohtaja Mika Anttonen ja kestävyystutkija, yliopettaja Jani Siirilä
  • Viisaus: IBO:n (International Baccalaureate Organization) pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen ja viisauden kehityksen tutkija, dosentti Eeva K. Kallio
  • Oikeudenmukaisuus: sarjakuvataiteilija Tiitu Takalo ja monialainen taiteilija, tutkija Raisa Foster
  • Rohkeus: aktivisti Anton Keskinen ja kasvatusfilosofisesti orientoitunut tutkija, aktivisti Katri Jurvakainen
  • Myötätunto: kuvataiteilija ja kulttuurituottaja Sophia Ehrnrooth ja eettisen johtajuuden ja strategiatyön tutkija, akatemiajohtaja Henrika Franck

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös: Musiikkiterapia voi vahvistaa varhaisnuorten tunnetaitojen kehittymistä (Salokivi)20.9.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

FM Maija Salokiven väitöstutkimus antaa kattavan kuvan varhaisnuorten tunnetaitojen tukemisesta musiikkiterapian avulla. Tutkimuksessa määritellään, mitä tunnetaidot käytännössä tarkoittavat ja miten musiikkiterapeutit työskentelevät tunnetaitojen edistämiseksi mielenterveysongelmista kärsivien varhaisnuorten kanssa. Tämän lisäksi kuvataan tunnetaitojen arviointivälineen kehittämistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme