Pirkanmaan hyvinvointialue

Yhä useampaa päivystyspotilasta voidaan jatkossa hoitaa kotona – päivystyspalvelujen ja kotisairaalan kehittämisehdotukset aluehallituksessa 12.6.

Jaa
Pirkanmaan päivystyspalvelujen toimintatapoja ja kiirevastaanottoja esitetään yhtenäistettäväksi. Yhä useampi potilas hoidettaisiin jatkossa kotisairaalan tuella kotona. Myös sairaalasta kotiutumista ja jatkohoitoon siirtymistä on tarkoitus koordinoida jatkossa tehokkaammin ja hoiva- ja asumispalveluihin tarjota ympärivuorokautinen lääkärikonsultaatio tarpeettomien päivystyskäyntien ehkäisemiseksi. Päivystysselvitystä ja kotisairaalan laajentamista käsitellään aluehallituksessa 12.6. Kesäkuun aikana käsiteltäväksi on valmistumassa myös palvelujen verkoston periaatteet.

Hyvinvointialuejohtaja Marina Erhola asetti tammikuussa Pirkanmaan päivystystoiminnan nykytila ja kehittämistoimet -työryhmän. Työryhmän puheenjohtajana on toiminut sairaalapalvelulinjan johtaja Juha Kinnunen. Selvityksen kohteena oli hyvinvointialueen koko päivystystoiminnan rakenne ja toimintajärjestelmä. Tavoitteena oli kuvata ripeällä tahdilla Pirkanmaan päivystystoiminnan nykytila, tunnistaa sen vahvuudet ja heikkoudet sekä antaa toimenpide-ehdotukset haasteiden ratkaisemiseksi ja viestinnän kehittämiseksi.

Päivystyskriteerit yhtenäistyvät, kotisairaala laajenee

Päivystyspalvelujen selvityksessä esitetään, että päivystyksen kriteerit ja toimintatavat yhtenäistetään vaiheittain. Jatkossa potilas saisi entistä useammin varattua tarvitsemansa vastaanottoajan heti ensimmäisen yhteydenoton yhteydessä. Myös päivystysavun 116117 tuottajat esitetään yhdistettäväksi. Suunnitelmissa on selkeyttää myös päivystyspalvelujen viestintää sekä hyödyntää kehittämisessä asiakkaiden näkemyksiä ja vahvaa väestöviestintää.

Myös kotisairaalatoiminnan laajentaminen koko Pirkanmaalle on yksi kokonaisuuteen liittyvä kehittämiskohteista. Kevään aikana kotisairaalapalveluita on jo ryhdytty laajentamaan muun muassa Orivedelle, Vesilahdelle ja Hämeenkyröön. Lisäksi kotisairaalalle esitetään perustettavaksi toiminnanohjauskeskus.

Kiirevastaanottojen palveluverkkoa uudistetaan

Päivystysselvityksen työryhmä esittää, että kiirevastaanottojen toimintaa yhtenäistetään luomalla yhtenäinen palvelukonsepti. Sote-asemien kiirevastaanottoja olisi jatkossa entistä vähemmän, mutta ne olisivat auki laajemmin ja yhtenäisemmin, myös virka-ajan ulkopuolella ja viikonloppuisin.

- Kun kiirevastaanottojen toiminta-aika jakautuu vuorokaudelle laajemmin, vähenevät yhteispäivystysten kysyntäpiikit. Keskitettyjen kiirevastaanottojen maantieteellistä sijoittumista tarkastellaan erikseen potilasvirtojen, kuljetusetäisyyksien ja palvelutarveanalyysien avulla, työryhmän puheenjohtaja Juha Kinnunen selventää.

Lääkärin tukea hoiva- ja asumisyksiköihin

Yhä useampi potilas hoidetaan jatkossa kotona, kun kotisairaalatoimintaa laajennetaan asteittain palvelemaan koko Pirkanmaata. Uusia kotisairaalan toimipisteitä perustetaan alueille, joissa niitä ei vielä ole. Myös digitaalisten seuranta- ja ohjausmahdollisuuksien käyttöä kotisairaalatoiminnassa lisätään.

- Kotisairaalatoimintaa vahvistamalla saadaan sairaansijojen riittävä määrä turvattua niiden potilaiden käyttöön, joiden tila edellyttää hoitoa sairaalassa, Kinnunen sanoo.

Myös sairaalasta kotiutumisen ja jatkohoitoon siirtymisen koordinointia tehostetaan. Ikäihmisten hoiva- ja asumispalveluissa on jo alkanut ympärivuorokautinen lääkärikonsultaatio yksiköissä työskentelevien ammattilaisten tueksi. Sillä mahdollistetaan ihmisten hoitaminen kotona niissä tilanteissa, joissa ei ole välttämätöntä lähteä paikanpäälle päivystykseen.

Palvelujen verkoston periaatteet 26.6. aluehallituksessa

Pirkanmaalla on käynnissä myös palveluiden verkoston suunnittelu. Suunnittelussa linjataan, miten palveluja tuotetaan, kun otetaan huomioon mm. henkilöstön saatavuuden ennusteet, väestöennusteet sekä teknologian kehittymisen, kuten liikkuvat palvelut ja digipalvelut.

- Systemaattisen työn tavoitteena on vastata asukkaiden palvelujen tarpeisiin ja niiden kasvuun sekä palveluiden yhdenvertaiseen saatavuuteen, turvata henkilöstön riittävyys ja hillitä julkisten palvelujen kustannusten kasvua. Samalla saamme tietoa hyvinvointialueella tarvittavista investoinneista, kertoo strategiajohtaja Arto Ranta.

Ennen päätöksentekoa tehdään 800 henkilön otannalla kysely pirkanmaalaisille. Palveluiden verkostoon liittyvät osakokonaisuudet viedään valmistelun aikana arvioitavaksi valiokuntiin, vaikuttamistoimielimiin, jaostoihin ja yhteistyötoimikuntaan.

Suunnittelun periaatteet ovat menossa 26.6. aluehallitukseen ja 14.8. aluevaltuustoon. Ensimmäisiä päätöksiä palvelujen verkostosta esitetään tehtäväksi elokuusta 2023 alkaen.

Katso kaikki 12.6. aluehallituksen esityslistan asiat 

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan hyvinvointialue
Pirkanmaan hyvinvointialue
PL 272
33101 TAMPERE

http://www.pirha.fi

Pirkanmaan hyvinvointialue vastaa pirkanmaalaisten julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastuspalvelujen järjestämisestä ja pääosin myös tuottamisesta. Lisätietoja pirha.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue

Ikäihmisten palveluista ja erityisryhmien asumispalveluista vuorossa keskustelukierros – laitoshoidon muutosten taustalla lainsäädännön vaatimukset18.9.2023 14:12:39 EEST | Tiedote

Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitus päätti maanantaina lähettää ikäihmisten palvelujen kehittämisen ohjelmaluonnoksen sekä vammaisten ja mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden asumispalvelujen kehittämisehdotukset laajalle kuulemiskierrokselle yhteistyötoimikuntaan, vaikuttamistoimielimille, valiokunnille ja aluehallituksen jaostoille. Aluehallitus käsittelee kehittämisehdotuksia ja saatuja palautteita lokakuussa 2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme