Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo

BACKLIGHT’23 tuo kansainvälistä valokuvataidetta Tampereen taidemuseoon

Jaa
Backlight’23-valokuvafestivaalin tämänvuotisen teeman Julmaa valoa / Cruel Radiance nimeä kantava näyttely avautuu Tampereen taidemuseossa lauantaina 17.6.2023. Näyttelystä ei järjestetä tiedotustilaisuutta, mutta taiteilijat Noelle Mason ja Anastasia Mityukova sekä kuraattorit Harri Pälviranta sekä Marko Karo ovat museolla haastateltavissa perjantaina 16.6. iltapäivällä sopimuksen mukaan. Median edustajat ovat tervetulleita myös henkilökunnan kierrokselle perjantaina 16.6. noin klo 14.30 alkaen. Ilmoittautuminen kierrokselle etukäteen os. heli.hakala@tampere.fi. Lauantaina 17.6. klo 15 samat taiteilijat ovat läsnä Artists talk -tilaisuudessa museolla. Backlight’23-näyttelyn kanssa samanaikaisesti museolla avautuu myös Vuoden 2023 nuoren taiteilijan Eetu Huhtalan näyttely a pillow fort & other soft things.

Julmaa valoa / Cruel Radiance nostaa esiin kysymyksiä kuvien todistusvoimasta maailmassa, jossa globaalit kriisit ja konfliktit ovat jo kauan sitten ylittäneet inhimilliset mittasuhteet. Näyttelykokonaisuuden pääosassa on aineellinen ympäristömme kaikessa moninaisuudessaan ja ennen kaikkea sen kyky tallentaa toimintamme jälkiä ja seurauksia. Festivaalin taiteilijat tuovat valokuvan ja liikkuvan kuvan keinoin esiin ympäristömme hiljaisia ja usein näkymättömiin jääviä todisteita. Erilaiset elementit radioaktiivisesta säteilystä ilmansaateisiin ja kylmyydestä mineraaliteollisuuden jäänteisiin todistavat näyttelyiden teoksissa ihmisen aiheuttaman väkivallan mittaamattomista ulottuvuuksista. Valokuvista, videoteoksista ja installaatioista koostuva kokonaisuus tuo esiin sekä maapallon elinolosuhteita tuhoavia hitaita prosesseja että äkillisten konfliktien jättämiä jälkiä, yksilöiden näkökulmia ja kohtaloita unohtamatta. Samalla festivaalin teokset korostavat valokuvien todistusvoimaa, joka kumpuaa kouriintuntuvasta yhteistyöstä aineellisen todellisuuden kanssa.

Tampereen taidemuseo toimii näyttämönä kokonaiselle joukolle kiehtovia aineellisia tutkielmia väkivallan valokuvallisuudesta. Fiona Amundsenin ja Kanariya Eishin videoteos An Ordinary Life käsittelee arkistomateriaalia ja japanilaista rakugo-teatteria yhdistäen muistin ja totaalisen väkivallan suhdetta. Solmaz Dariyan sen sijaan kohdistaa kameransa kuivuudessa hiipuvaan suolajärveen valokuvasarjassa The Eyes of Earth peilaten myös oman sukunsa historiaa. X-Ray Vision vs. Invisibility on Noelle Masonin teoskokonaisuus, joka avaa suoraviivaisen näkymän ihmissalakuljetuksen ja sen paljastamisen teknologioihin hyödyntäen rajavalvonnassa käytettäviä kuvantamisen menetelmiä. Anastasia Mityukovan työ Project Iceworm on tilallinen katsaus sulavien jäätiköiden alta paljastuvaan atomiajan sotilastukikohtaan. Susan Schuppli puolestaan luo kirjaimellisesti hyytäviä näkymiä kylmän käyttämiseen systeemisen väkivallan menetelmänä ja välineenä kolmiosaisessa tutkimuksellisessa videoinstallaatiossaan Cold Cases. Tälle monipuoliselle kokonaisuudelle tuovat aineellista ja ajallista kaikupohjaa Toshio Fukadan ja Matsumoto Eiichin valokuvat sekä muut arkistoista esiin nostetut kuva-aineistot.

Teostiedot:

Noelle Mason: Backscatter Blueprint (La Carga), 2020, syanotypia
Solmaz Dariyani: sarjasta The Eyes of Earth, 2014–22, mustesuihkutuloste

Backlight’23: Julmaa valoa – Cruel Radiance
Vuoden nuori taiteilija 2023 Eetu Huhtala – a pillow fort & other soft things
17.6.–15.10.2023
Tampereen taidemuseo

Backlight on Valokuvakeskus Nykyajan tuottama kansainvälinen valokuvafestivaali. Pohjois-Euroopan vanhimpiin lukeutuva triennaali pidetään 2023 kesällä jo 13. kerran. Backlight2023-valokuvakuvafestivaalin kuraattoreina toimivat kuvataiteilijat Harri Pälviranta ja Marko Karo.

Festivaalin näyttelypaikat

Tampereen taidemuseo 16.6.–15.10.2023
Galleria Koppelo 3.6.–2.7.2023
Galleria Saskiat 3.6.–2.7.2023
Valokuvakeskus Nykyaika 3.6.–31.7.2023
Pinni47 7.6.–31.7.2023

Taiteilijat Tampereen taidemuseon kokonaisuudessa

Fiona Amundsen ja Kanariya Eishi (Uusi-Seelanti ja Japani/Uusi-Seelanti)
Solmaz Daryani (Iran/Iso-Britannia)
Noelle Mason (Yhdysvallat)
Anastasia Mityukova (Sveitsi)
Susan Schuppli (Iso-Britannia)
Toshio Fukada (Japani)
Eiichi Matsumoto (Japani)

Tiedotteen alareunasta löytyy linkki taidemuseon kuvapankkiin.

Kuvapankin salasana on Viljamakasiini2019.

_________________________________________

Tampereen taidemuseo

Puutarhakatu 34, 33230 Tampere

puh. 041 730 3104

tamu(at)tampere.fi

www.tampereentaidemuseo.fi

Avoinna: ti–to 9–17, pe–su 10–18, ma suljettu, pe klo 15–18 vapaa pääsy

   
Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Harri Pälviranta
kuraattori
puh. 040 5811 770
harri@harripalviranta.com


Marko Karo
kuraattori
marko.karo@aalto.fi


Virpi Nikkari
näyttelypäällikkö
puh. 040 800 4389
virpi.nikkari@tampere.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo
Tampereen taidemuseo ja MuumimuseoTampereen taidemuseo

Tampereen taidemuseo järjestää vaihtuvia näyttelyitä taiteen historian teemoista ja esittelee vanhoja mestareita sekä nykytaiteen tuoreimpia tekijöitä. Esille nostetaan niin paikallisia taiteilijoita kuin kansainvälisiäkin tekijöitä. Vuoden kohokohta on Vuoden nuoren taiteilijan julkistus ja palkintonäyttely. Pirkanmaan vastuumuseona taidemuseo tutkii paikallista taidehistoriaa ja tukee alueen toimijoita. Tampereen taidemuseo hallinnoi ja hoitaa Suomen toiseksi suurinta taidekokoelmaa, joka käsittää yli 15 000 teosta.

Tampereen taidemuseo
Puutarhakatu 34, 33230 Tampere
puh. 041 730 3104
tampereentaidemuseo.fi

Maailman ainoa Muumimuseo

Muumimuseo perustuu Tove Janssonin vuonna 1986 lahjoittamaan muumikuvitusten kokoelmaan. Muumimuseo on elämyksellinen taidemuseo, joka viehättää kaikenikäisiä muumien ja kuvataiteen ystäviä. Laajan muumitaiteen näyttelyn lisäksi Muumimuseossa on vaihtuvia näyttelyitä ja museo on mukana kansainvälisessä näyttelytoiminnassa. Muumimuseo on osa Tampereen taidemuseon organisaatiota. Molemmat museot kuuluvat Tampereen museoihin.

Muumimuseo
Tampere-talo, Yliopistonkatu 55, 33100 Tampere
Tampere-talon vaihde 03 243 4111
muumimuseo.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo

Hyperrealistisen kuvanveiston kansainvälinen suurnäyttely – Tampereen taidemuseo julkistaa 2024 ohjelmistonsa8.12.2023 07:30:00 EET | Tiedote

Tampereen taidemuseon vuoden 2024 päänäyttely Hyper esittelee hyperrealistisen kuvanveiston kansainvälisiä huippuja kesäkuusta alkaen. Museo täyttyy hätkähdyttävästi eläviä ihmisiä muistuttavista veistoksista viideltä vuosikymmeneltä. Vuoden 2024 nuori taiteilija julkistetaan 31.1.2024. Syksyllä samanaikaisesti hänen palkintonäyttelynsä kanssa museon pohjakerroksessa esitellään aiempien Vuoden nuorten taiteilijoiden teoksista koostuvaa kokoelmaa. Ensimmäiseksi taidemuseon remontin jälkeen esille pääsevät kuitenkin jo aiemmin julkistetut taiteilijat Tuula Lehtinen ja Charles Sandison. Muumimuseon Observatoriossa avautuu keväällä Tove Janssonista taiteilijana kertova näyttely.

Julkisen taiteen ohjausryhmä haluaa ennallistaa vahingoitetun Lauri Viidan muistomerkin7.12.2023 12:20:10 EET | Tiedote

Tampereen kaupungin Julkisen taiteen ohjausryhmä on kokoontunut 7.12.23 ja käsitellyt kokouksessaan kahta Tampereen julkisiin taideteoksiin aiemmin syksyllä kohdistunutta vahingontekoa. Taiteilija Pertti Mäkisen tekemästä Lauri Viidan muistomerkistä Pispalanharjulla irrotettiin suuria osia ja Unto Hietasen Kalapoika-veistos varastettiin kokonaisuudessaan Nekalasta. Lauri Viidan muistomerkki pyritään ennallistamaan ja Kalapoika korvataan toisella teoksella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme