Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo

Vuoden 2023 nuoren taiteilijan Eetu Huhtalan näyttely avautuu 17.6.2023 Tampereen taidemuseossa

Jaa
Vuoden 2023 nuoreksi taiteilijaksi valitun kuvanveistäjä Eetu Huhtalan näyttely a pillow fort & other soft things avautuu Tampereen taidemuseon ylemmissä kerroksissa lauantaina 17.6.2023. Näyttelystä ei järjestetä tiedotustilaisuutta, mutta taiteilija on tavattavissa 12.–16.6. taidemuseolla sopimuksen mukaan. Median edustajat ovat tervetulleita myös henkilökunnan kierrokselle perjantaina 16.6. klo 13.30, jolloin Eetu Huhtala kertoo taiteestaan. Ilmoittautuminen kierrokselle etukäteen os. heli.hakala@tampere.fi. Taidemuseon alimmassa kerroksessa avautuu samaan aikaan Backlight’23: Julmaa valoa – Cruel Radiance -näyttely, joka on osa kansainvälistä Backlight-valokuvafestivaalia.

Amme, joka ei suostu täyttymään. Parveke, josta puuttuu lattia. Sänky, johon ei voi asettautua lepäämään. Koti, joka on rakennettu kylmistä metallityynyistä. Ketjunostin, joka ei kykene nostamaan.

Eetu Huhtalan teokset kuvaavat tuttuja arkisia esineitä ja teknisiä laitteita, jotka eivät täytä tarkoitustaan ja toimi odotetulla tavalla, vaan näennäisestä tehokkuudestaan huolimatta järjenvastaisesti, vailla päämäärää. Inhimilliset tekijät ja epätäydellisyys kohtaavat teoksissa rationaalisen tieto-, kulutus- ja teknologiayhteiskunnan tehokkuusvaatimukset. Resurssit valuvat hukkaan, tavoitteet jäävät saavuttamatta ja toiminnan tuloksena on silkkaa voimattomuutta ja turhautumista. Huhtalan teosten välittämät kokemukset ja tuntemukset ovat paitsi taiteilijan omakohtaisten arkikokemusten tulkintaa, myös osa nykyihmisen kokemushorisonttia.

Huhtala kuvaa teoksiaan: ”Kaikilla esineillä ja rakenteilla on yleensä tiukasti rajattu tehtävä, ja se miten niiden pitäisi toimia, on meille kaikille tuttua. Minua kiinnostaa, mitä meissä herää, kun nämä esineet ovatkin tietyllä tavalla vajavaisia ja linkittyvät siten ihmisiin ja heidän toimintaansa. Käsittelen poikkeamista ideaalista. Asioita, jotka ovat tosi epätoivottuja, mutta samalla todella yleisiä ja normaaleja. Kaikki nämä kokemukset ja ongelmat ovat lopulta meille yhteisiä.”

Eetu Huhtala (s. 1993 Äänekoskella) on Helsingissä asuva kuvanveistäjä, joka työskentelee Helsingin lisäksi Keravalla. Hän on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2021. Eetu Huhtala on järjestyksessä 39. Vuoden nuori taiteilija.

Vuoden 2023 nuoren taiteilijan on valinnut asiantuntijatyöryhmä, johon kuuluivat Tampereen taidemuseon edellinen johtaja Taina Myllyharju (pj) ja edellinen näyttelypäällikkö Maaria Salo, Nykytaiteen museo Kiasman johtaja Leevi Haapala, Finnish Art Agencyn taidekuraattori Laura Köönikkä, Tampereen taiteilijaseuran edustaja, kuvataiteilija Anna Hyrkkänen, Tampereen taideyhdistyksen edustaja Joni Lehtimäki sekä Suomen Taiteilijaseuran edustaja, kuvataiteilija Katariina Salmijärvi.

Valtakunnallinen Vuoden nuori taiteilija -tapahtuma syntyi vuonna 1984 Tampereen Nuorkauppakamarin aloitteesta. Tapahtuma toimii keskustelun herättäjänä ja nykytaiteen näkyvyyden edistäjänä. Palkinnolla pyritään tukemaan kansainvälisesti kiinnostavia alle 35-vuotiaita suomalaistaiteilijoita.

Vuoden nuori taiteilija 2023 Eetu Huhtala – a pillow fort & other soft things
Backlight’23: Julmaa valoa – Cruel Radiance
17.6.–15.10.2023
Tampereen taidemuseo

Kuvatiedot:

Eetu Huhtala, kuva Eetu Huhtala
Eetu Huhtala: Indecisive, 2021, 118 x 66 x 308 cm.
Teräs, liukuportaiden kaiteet, ilmapallo, muovi, rullaketjupyörät, rullaketjut, rattaat, laakerit, sähkömoottori, elektroniikka. Kuva: Eetu Huhtala


Tiedotteen alareunasta löytyy linkki taidemuseon kuvapankkiin.

Kuvapankin salasana on Viljamakasiini2019.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Eetu Huhtala
kuvataiteilija
puh. 040 571 4873
mail@eetuhuhtala.com


Virpi Nikkari
näyttelypäällikkö
puh. 040 800 4389
virpi.nikkari@tampere.fi


Selma Green
museonjohtaja
puh. 040 689 3800
selma.green@tampere.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo
Tampereen taidemuseo ja MuumimuseoTampereen taidemuseo

Tampereen taidemuseo järjestää vaihtuvia näyttelyitä taiteen historian teemoista ja esittelee vanhoja mestareita sekä nykytaiteen tuoreimpia tekijöitä. Esille nostetaan niin paikallisia taiteilijoita kuin kansainvälisiäkin tekijöitä. Vuoden kohokohta on Vuoden nuoren taiteilijan julkistus ja palkintonäyttely. Pirkanmaan vastuumuseona taidemuseo tutkii paikallista taidehistoriaa ja tukee alueen toimijoita. Tampereen taidemuseo hallinnoi ja hoitaa Suomen toiseksi suurinta taidekokoelmaa, joka käsittää yli 15 000 teosta.

Tampereen taidemuseo
Puutarhakatu 34, 33230 Tampere
puh. 041 730 3104
tampereentaidemuseo.fi

Maailman ainoa Muumimuseo

Muumimuseo perustuu Tove Janssonin vuonna 1986 lahjoittamaan muumikuvitusten kokoelmaan. Muumimuseo on elämyksellinen taidemuseo, joka viehättää kaikenikäisiä muumien ja kuvataiteen ystäviä. Laajan muumitaiteen näyttelyn lisäksi Muumimuseossa on vaihtuvia näyttelyitä ja museo on mukana kansainvälisessä näyttelytoiminnassa. Muumimuseo on osa Tampereen taidemuseon organisaatiota. Molemmat museot kuuluvat Tampereen museoihin.

Muumimuseo
Tampere-talo, Yliopistonkatu 55, 33100 Tampere
Tampere-talon vaihde 03 243 4111
muumimuseo.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo

BACKLIGHT’23 tuo kansainvälistä valokuvataidetta Tampereen taidemuseoon8.6.2023 11:13:41 EEST | Tiedote

Backlight’23-valokuvafestivaalin tämänvuotisen teeman Julmaa valoa / Cruel Radiance nimeä kantava näyttely avautuu Tampereen taidemuseossa lauantaina 17.6.2023. Näyttelystä ei järjestetä tiedotustilaisuutta, mutta taiteilijat Noelle Mason ja Anastasia Mityukova sekä kuraattorit Harri Pälviranta sekä Marko Karo ovat museolla haastateltavissa perjantaina 16.6. iltapäivällä sopimuksen mukaan. Median edustajat ovat tervetulleita myös henkilökunnan kierrokselle perjantaina 16.6. noin klo 14.30 alkaen. Ilmoittautuminen kierrokselle etukäteen os. heli.hakala@tampere.fi. Lauantaina 17.6. klo 15 samat taiteilijat ovat läsnä Artists talk -tilaisuudessa museolla. Backlight’23-näyttelyn kanssa samanaikaisesti museolla avautuu myös Vuoden 2023 nuoren taiteilijan Eetu Huhtalan näyttely a pillow fort & other soft things.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme