Vihreät Euroopan parlamentissa

Vihreiden neuvottelijana toiminut Alviina Alametsä kommentoi tänään saatua sopua älykkäiden liikennejärjestelmien kehittämiselle EU:ssa “Tämä on tärkeä askel tieturvallisuuden parantamiselle jäsenmaiden läpiajamista heikennyksistä huolimatta.”

Jaa

Euroopan parlamentin, komission ja jäsenmaiden kolmikantaneuvotteluissa hyväksyttiin tänään direktiiviuudistus tieliikenteen älykkäiden liikennejärjestelmien suuntaviivoista sekä tieliikenteen ja muiden liikennemuotojen rajapintojen puitteista (ITS-direktiivi). 

Direktiivi velvoittaa jäsenvaltiot jakamaan tieliikennedataa, kuten tietoa teiden nopeusrajoituksista, liikennesäännöistä sekä riskitilanteista, kuten liukkaista ajokeleistä. Jakamalla näitä tietoja digitaalisessa muodossa jäsenvaltiot voivat sujuvoittaa teknologista kehitystä, parantaa turvallisuutta ja edistää tiedon avoimuutta. 

”Minulle keskeisin tavoite neuvotteluissa oli turvallisuuden parantaminen. Euroopassa kuolee vuosittain noin 20 000 henkeä tieliikenneonnettomuuksissa. Arvioiden mukaan esimerkiksi älykkäät nopeudenvalvontajärjestelmät vähentäisivät tieliikenneonnettomuuksia 40%.” 

Tämän takia Alametsä onkin pettynyt jäsemaiden läpiajamiin kevennyksiin jäsenmaille asetettuihin velvoitteisiin. Lopullisessa tekstissä esimerkiksi nopeusrajoituksia koskevan datan jakaminen tulee koskemaan aluksi vain EU:n suurimpia teitä, mikä heikentää lain hyötyjä turvallisuudelle huomattavasti. 

”Jäsenvaltiot ovat huolissaan kustannuksista, mutta tämä huoli on täysin perusteeton. Vaikutusarvioinnit ovat osoittaneet, että älykkäiden liikennejärjestelmien käyttöönotto tuo valtavia säästöjä jäsenmaille - jokaisen investoidun euron on arvioitu tuottavan kahdeksan ” Alametsä tokaisee. 

Vihreiden suurimpina onnistumisina neuvotteluissa Alametsä pitää esimerkiksi tiukempia tietoturvallisuusvaatimuksia, joilla varmistetaan, että ihmisten yksityisyydensuojaa varjellaan liikkumista koskevaa dataa käsiteltäessä. Myös pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden turvallisuutta lisääviä kirjauksia saatiin neuvoteltua mukaan. 

“Liikennedatan laajempi avoimuus voi myös mahdollistaa entistä paremmin julkisen liikenteen ja yksityisautoilun yhdistämisen. Tämä lisää ihmisten mahdollisuuksia valita kestävämpiä liikkumisen muotoja aina, kun tämä on mahdollista” Alametsä tuumaa. 

Alametsä on ollut myös mukana valmistelemassa Euroopan parlamentin kantoja EU:n tekoälypakettiin, joista päätetään ensi viikon täysistunnossa. Hän näkeekin ITS-direktiivin osana laajempaa keskustelua tiedon avoimuudesta ja kansalaisten oikeuksista nopeasti digitalisoituvassa maailmassa. 

“Tällä hetkellä merkittävä osa liikennesovellusten käyttämästä datasta on isojen teknologiajättien hallussa. Sama koskee monia muista elämän osa-alueita. Julkisen tiedonkeruun lisääminen ja datan avoimuus estävät elintärkeän tiedon päätymisen maksumuurien taakse.” 

Lisätiedot: 

Alviina Alametsä

+358407294597

alviina.alametsa@ep.europa.eu

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Vihreät Euroopan parlamentissa
Vihreät Euroopan parlamentissaTilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät Euroopan parlamentissa

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme