Miapetra Kumpula-Natri

Kumpula-Natri: Ihmisen oltava tekoälyn päättäjän paikalla

Jaa

- Euroopan parlamentti äänestää täysistunnossa tekoälysäädöksestä

EU:n tekoälysäädöksen tavoitteena on parantaa sisämarkkinoiden toimintaa luomalla selkeä oikeudellinen kehys markkinoille tuleville tekoälysovellutuksille. Komission ehdotuksen mukaan tekoälyn käytön tulee olla luotettavaa, turvallista ja läpinäkyvää. Parlamentissa valmistellussa näkemyksessä tekoälyn tulisi tukea myös demokratiaa, oikeusvaltioperiaatetta, perusoikeuksia, sekä olla ympäristökestävää.

Parlamentin ehdotettu kanta parantaa komission ehdotusta monin tavoin. Korkean riskin käyttökohteissa yrityksiä ja julkisia tahoja velvoitetaan suorittamaan perusoikeuksien vaikutusten arviointi ennen kuin ne voivat asettaa markkinoille tai ottaa käyttöön tekoälyteknologiaa. Myös korkean riskin kategoriaan kuuluvien teknologioiden määritelmää laajennettiin. Parlamentin mukaan, jos tekoälyä käytetään ihmisten hyvinvoinnin kannalta olennaisten päätösten tekoon, tai siitä koituu haittaa oikeusvaltioperiaatteelle, demokratialle tai ympäristölle, se on suuririskistä teknologiaa.

Tekoälyn järjestelmien käyttöä myös rajoitettaisiin. Parlamentti kieltäisi tunteentunnistusjärjestelmät esim työpaikoilla ja kouluissa. Esityksessä myös kielletään ihmisten etukäteen pisteyttäminen, eli arvoluokittelu käyttäytymisen tai henkilökohtaisten ominaisuuksien perusteella. Komission ehdotuksesta täydentäen kielto laajennettaisiin myös yksityiselle sektorille. Kansalaisten tulisi aina myös saada tietää, jos he ovat tekoälyjärjestelmän kanssa tekemisessä tai kohteena.

Tekoälysäädöksen valvontaa varten parlamentti esittää ”AI Officen” eli tekoälyvastuuviranomaisen perustamisesta, joka toimisi komissiosta ja jäsenvaltioista erillisenä valvojana. Sillä olisi myös sidosryhmistä koostuva neuvoa-antavasta foorumi. AI Office auttaisi kansallisia viranomaisia ja komissiota säädöksen toimeenpanossa. 

Tekoälyn rooli yhteiskunnassamme kasvaa nopeasti. On tärkeää, että sille luodaan pelisääntöjä. Parlamentin kanta pyrkii minimoimaan tekoälyyn liittyviä riskejä yhteiskunnalle, niin luonnolle kuin ihmisille ja estämään syrjivien ja manipuloivien järjestelmien käyttöä. Näin pidämme huolta, että teknologian kehitys ei uhkaa eurooppalaista demokratiaa ja tasa-arvoa tai ilmastotavoitteita.

 Valiokunnissa säädös hyväksyttiin selkeällä enemmistöllä, 87 ääntä puolesta, 7 vastaan ja 12 tyhjää. Tästä huolimatta täysistuntoäänestyksen odotetaan olevan tiukka. Yllätteän neuvottelusovun jälkeen oikeisto haastaa sovun kiellosta käyttää sekä reaaliaikaisia, että jälkikäteisiä biometrisia etätunnistusjärjestelmiä (esim kasvojentunnistus) julkisissa tiloissa. S&D tukee koko pakettia ja parlamentti on usein aiemmissa lausumissaan ajanut näiden teknologioiden laittamista kieltolistalle, sillä massatunnistusteknologia veisi meitä kohti valvontayhteiskuntaa ja sillä voisi olla myös syrjiviä vaikutuksia. Ennakkotietojen mukaan EPP ja osa Renew-ryhmän jäsenistä ei tule äänestämään kiellon puolesta. Lisäksi epävarmuutta tuo, että Vasemmisto ryhmänä ei kannata valiokuntien esitystä.

Parlamentissa säädöksen pääneuvotteluvaliokuntina toimivat sisämarkkinavaliokunta (IMCO) ja kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta (LIBE). Miapetra Kumpula-Natri toimi S&D-ryhmän neuvottelijana teollisuus, innovaatio- ja energiavaliokunnassa (ITRE), jolle kuului osa säädöksen artikloista.

Kumpula-Natri vieraili myös Yhdysvalloissa S&D:n digitaalisten asioiden kanssa työskentelevien viiden mepin delegaatiossa Washington DC:ssa 5.-7.6.2023. Yhdysvalloissa on suuri kiinnostus tekoälyä kohtaan. Aihe puhutti niin niin kongressin edustajia, senaattoreita, kauppa- ja ulkoministeriön edustajia ja kuin valkoisen taon teknologiaosaston edustajia. Myös TTC eli EU:n ja Yhdysvaltojen välinen kauppa- ja teknologianeuvoston 4. huippukokous Luulajassa käsitteli tekoälyä ja transatlanttista yhteistyötä kehitetään. Kumpula-Natri on teollisuus- ja innovaatiovaliokunnan pysyvä TC raportoija ja Euroopan parlamentin Yhdysvaltojen delegaation varapuheenjohtaja.

Miapetra Kumpula-Natri, MEP

miapetra.kumpula-natri@europarl.europa.eu

+358 50 5113004

www.miapetra.fi   Twitter @miapetrakumpula    

www.facebook.com/miapetra

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Miapetra Kumpula-Natri

Järki voitti ja jatkamme työtä luontokadon pysäyttämiseksi12.7.2023 15:41:11 EEST | Tiedote

Järki voitti ja jatkamme työtä luontokadon pysäyttämiseksi. Tätä työtä ei voi lykätä pois päiväjärjestyksestä. Euroopan parlamentti hyväksyi pohjaksi neuvoston kannan ennallistamisasetuksesta ja siihen muutoksia äänin 336 puolesta, 300 vastaan ja 13 tyhjää. Tuen parlamentin kantaa ja näen että Suomenkin huolet on parlamentin kannassa hyvin huomioitu! Parlamentin kanta ennallistamisasetukseen tuo merkittäviä joustoja komission pohjaesitykseen, ottaen esimerkiksi huomioon ruokaturvallisuuden ja eri jäsenmaiden luontotyyppien ominaispiirteet. Turvemaille kohdistetut tavoitteet ovat parlamentin kannasta poistettu kokonaan, itse asiassa parlamentissa meni läpi koko artikla 9 poistaminen, joka koski siis maataloutta. Metsien kohdalla meille on ollut haasteellista käsitellä heikentymättömyysvelvoitetta. Se poistettiin, koska se on myös ollut hankalasti määriteltävissä. Parlamentin uudesta kannasta ei ole saatavilla vielä arviota asetuksen kustannuksista, mutta perustuen sisällytettyihin joust

Kutsu medialle: Tervetuloa Eurooppa-päivän vastaanotolle tiistaina 9.5.20238.5.2023 08:36:07 EEST | Kutsu

Arvoisa median edustaja, lämpimästi tervetuloa europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natrin Eurooppa-päivän vastaanotolle tiistaina 9.5. Tapahtumapaikkana toimii Lasipalatsin 2. krs Lounge-tila (Mannerheimintie 22-24, Helsinki). Tilaisuus alkaa klo 18.30 ja loppuu n. 19.30. Tilaisuuteen kuuluu rennonpaa ajanviettoa sekä Jyrki Kataisen ja Miapetran puheenvuoro Eurooppa-päivän kunniaksi. Saamme myös nauttia kantelemusiikista. Paikalla on kuohuviinitarjoilu sekä pientä purtavaa. Mikäli pääset paikalle, ilmoittaudu tällä lomakkeella: https://forms.gle/BN58WGhfaxJ4LUAs8 Ohjelman voi seurata myös livestreamina Miapetran Facebook-sivulta kello 19.00-19.15.

Miapetra Kumpula-Natri: Kansanedustajaksi 2024 – ”Haluan kunnioittaa äänestäjien antamaa mandaattia”6.4.2023 12:15:00 EEST | Tiedote

Sunnuntain eduskuntavaalien tuloksena minut valittiin kansanedustajaksi Uudenmaan vaalipiiristä. Haluan kiittää jokaista äänestäjääni saamastani luottamuksesta! Otan kiitollisena vastaan luottamuksen, jota minulle on osoitettu. Vaalin tuloksesta haluan lukea, että moni näki, että eduskuntaan tarvitaan vankkaa kokemusta, oikeudenmukaisuutta, asiantuntemusta EU-asioista, kansainvälisiä suhteita sekä ilmasto- ja energiaosaamista sekä näkemyksiä teknologian ja digitalisaation mahdollisuuksista. Nyt kun tulos on selvillä, on tehtävä ratkaisuja. Eduskuntaan valituksi tuleminen tarkoittaa sitä, että minun on ilmoitettava, otanko vastaan paikan eduskuntaan heti vai ilmoitanko puhemiehelle hoitavani ensin mepin tehtävää. Toiseen tehtävistä nousee ensimmäinen varajäsen. Vaakakupissa painaa luonnollisesti myös eurovaaleissa saatu luottamus ja lähes 70000 ääntä ja kesken olevat työt europarlamentaarikkona, joten minun on pitänyt punnita päätöstäni huolellisesti. Olen keskustellut myös puolueen ja

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme