Satakunnan ELY-keskus

Alhainen koulutustaso ja pitovoiman parantaminen ovat Satakunnan koulutuksen keskeiset haasteet

Jaa
Satakunnan väestön koulutustaso on alhainen, eivätkä koulutuserot muihin maakuntiin verrattuna ole kaventuneet. Satakunnan oppilaitoksista ja korkeakouluista valmistuneet ovat sijoittuneet kohtuullisen hyvin työmarkkinoille ja työllistyneet Satakuntaan. Satakunnassa tutkinnon suorittaneita työllistyy myös etenkin Varsinais-Suomeen, Pirkanmaalle ja Uudellemaalle. Työvoimapulasta kärsivässä maakunnassa on tärkeää, että eri koulutusasteilta valmistuneiden veto- ja pitovoimaa Satakunnassa pystytään parantamaan.

Tiedot ilmenevät Satakunnan ELY-keskuksen vuonna 2022 julkaiseman Jatkuvan oppimisen Satakunta -raportin tilasto-osioiden päivityksestä, jonka toteutti Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI. Toukokuussa valmistunut tilastopäivitys antaa hyvän kokonaiskuvan Satakunnan koulutusrakenteesta ja eri koulutusasteilta valmistuneiden määrästä sekä sijoittumisesta tutkinnon suorittamisen jälkeen.

Satakunnan yli 15-vuotiaasta väestöstä 72 prosenttia on suorittanut perusasteen jälkeisen tutkinnon, kun vastaava luku vuoden 2021 tietojen perusteella koko maassa on 74,6 prosenttia. Korkea-asteen tutkinnon suorittaneiden osuus 15-vuotta täyttäneestä väestöstä oli 26,8 prosenttia vuonna 2021 (koko maassa 33 prosenttia). Vaikka korkeakoulututkinnon suorittaneiden osuus Satakunnassa on kasvanut noin 3,9 prosenttiyksiköllä vuosien 2010–2021 aikana, Satakunta on jäänyt hieman jälkeen koko maan kehityksestä.

Koulutustasoindeksillä kuvataan 20 vuotta täyttäneen väestön koulutustasoa, joka lasketaan perusasteen jälkeen suoritetun korkeimman koulutuksen keskimääräisen pituuden perusteella henkilöä kohden. Vaikka koulutustasoindeksi on Satakunnassa noussut 47 päivällä vuosien 2010–2021 aikana, Satakunnan väestön koulutustasoindeksi 337 oli vuonna 2021 maakuntien alhaisin. Väestön alhainen koulutustaso on Satakunnalle iso rakenteellinen haaste.

– Satakunnassa koetaan pulaa työvoimasta monilla aloilla. Osaavan työvoiman saatavuuden kannalta on tärkeää kuroa umpeen koulutustasoeroa valtakunnan tasoon kaikilla koulutusasteilla, ylijohtaja Marja Karvonen Satakunnan ELY-keskuksesta toteaa.

– Korkea-asteen tutkinnon suorittaneilla on suuri merkitys muun muassa maakunnan TKI-toiminnalle ja innovaatiopotentiaalille. Koulutustasolla on todistetusti yhteys myös terveyteen ja hyvinvointiin, hän jatkaa.

Mitä korkeampi koulutus, sitä enemmän aivovuotoa Satakunnasta lähimaakuntiin

Päivitetyn tilastopaketin mukaan Satakunnassa ammatillisen toisen asteen tutkinnon suorittaneista 63–70 prosenttia oli työllisiä tai työllisiä opiskelijoita vuosi valmistumisen jälkeen vuosina 2010–2021. Satakunnan työmarkkinoille työllistyi seitsemän kymmenestä valmistuneesta. Varsinais-Suomeen ja Pirkanmaalle työllistyi yhteensä noin 15 % Satakunnassa valmistuneista. Koulutusmaakuntaan työllistyneiden osuus oli vuonna 2020 korkein Etelä-Karjalassa, Pohjois-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa. Satakuntaan työllistyi 70,5% tutkinnon suorittaneista, mikä on hyvää keskitasoa maakuntien joukossa.

Ammattikorkeakoulututkinnon Satakunnan ammattikorkeakoulussa ja Diakonia-ammattikorkeakoulun Porin yksikössä suorittaneista 82–90 prosenttia oli työllisiä tai työllisiä opiskelijoita vuosi valmistumisen jälkeen vuosina 2010–2021. Satakuntaan työllistyi valmistuneista hieman yli puolet. Tulos on maakuntien keskitasoa. Varsinais-Suomeen ja Pirkanmaalle työllistyi yhteensä noin joka kolmas tutkinnon Satakunnassa suorittanut. Parhaiten työllistyivät automaatiotekniikan, konetekniikan ja energiatekniikan insinöörit, tietojenkäsittelyn tradenomit sekä sosionomit ja sairaanhoitajat, joista 60–70 % työllistyi Satakuntaan. Ylemmän AMK-tutkinnon suorittaneiden sijoittumisluvut olivat jonkin verran paremmat kuin AMK-tutkinnon suorittaneiden.

Yliopistotutkinnon suorittaneista, joka kattaa Porin yliopistokeskuksen sekä Rauman Opettajankoulutuksen antaman koulutuksen, 81–94% prosenttia oli työllisiä tai työllisiä opiskelijoita vuosi valmistumisen jälkeen vuosina 2010–2021. Parhaiten työllistyivät kasvatustieteen ja yhteiskuntatieteen tutkinnon suorittaneet. Satakuntaan jäi valmistuneista noin kolmannes, mutta suunta on aleneva. Huomionarvoista on, että Varsinais-Suomi ohitti vuonna 2021 Satakunnan asuinmaakuntana, kun Satakunnassa tutkinnon suorittaneita tarkasteltiin vuosi valmistumisen jälkeen.

– Oppilaitokset ja korkeakoulut sekä pitovoima-asteen nostaminen ovat hyvin keskeisessä roolissa Satakunnan koulutustason nostamisessa, totesi tilastopäivitystä esitellyt VTT Timo Aro.

– Myös eri koulutusasteiden aloituspaikkojen pitäminen vähintään nykytasolla, tutkimus- ja tuotekehitykseen liittyvien resurssien lisääminen ja koulutusperustaisen maahanmuuton lisääminen auttavat Satakuntaa vastaamaan koulutuksen rakenteelliseen haasteeseen, hän sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja: Satakunnan ELY-keskus, Työllisyys, yrittäjyys ja osaaminen -yksikön päällikkö Maija Saari, puh. 295 022 116, maija.saari@ely-keskus.fi


Raportti sisältää yksityiskohtaisempaa tietoa maakunnan ammatilliselta toiselta asteelta ja korkeakouluista valmistuneiden sijoittumisesta työmarkkinoille ja alueelle. Päivitetyt tilastotiedot toimitetaan pyynnöstä diaesityksenä. Aineistopyynnöt: viestintäasiantuntija Iida Pakkanen, puh. 0295 022 909, iida.pakkanen@ely-keskus.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Satakunnan ELY-keskus
Satakunnan ELY-keskus
Yrjönkatu 20
28100 Pori

0295 022 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-satakunta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Satakunnan ELY-keskus

Vihreän siirtymän investoinnit luovat positiivisia odotuksia Satakuntaan2.5.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Satakunnan elinkeinoelämän ja yritystoiminnan tilanteen arvioidaan pysyvän ennallaan seuraavan puolen vuoden aikana. Parempaa kehitystä ennakoidaan kuitenkin jo vuoden tähtäimellä, jolloin myös työttömyys voisi kääntyä laskuun. Pitkällä aikavälillä positiivisia odotuksia Satakuntaan luovat mittavat vihreän siirtymän investoinnit. Satakunnan elinkeinoelämän ja työmarkkinoiden tilannetta ja näkymiä on arvioitu kevään Alueelliset kehitysnäkymät -raportissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye