ManpowerGroup

Työmarkkinabarometri: Työnantajien työllistämisaikeet jatkavat hiipumista kesällä

Jaa
Työnantajien työllistämishalukkuutta kuvaava kausitasoitettu indeksi heinä-syyskuulle on +20 prosenttiyksikköä. Laskua edellisestä kvartaalista on 5 prosenttiyksikköä ja 14 prosenttiyksikköä verrattuna vuoden takaiseen. Suomen sijoitus maailmanlaajuisesti on 8 prosenttiyksikköä alle globaalin keskiarvon.
Suomen työnantajien työllistämisaikeet heinä-syyskuussa 2023.
Suomen työnantajien työllistämisaikeet heinä-syyskuussa 2023.

Parhaat rekrytointinäkymät ovat tietotekniikassa, jonka kausitasoitettu indeksi on +36. Nousua on 10 prosenttiyksikköä edellisestä neljänneksestä, mutta laskua 15 prosenttiyksikköä viime vuoden vastaavasta ajasta. Suomi on tietotekniikkasektorin neljännesvuosittaisessa kasvussa globaalisti kymmenes, ohittaen 41 maan keskimääräisen kvartaalikasvun 5 pisteellä.

”Suomessa työnantajien työllistämisaikeet ovat hiipumassa alkuvuoden toiveikkuudesta huolimatta. Varovaisuus leimaa suomalaisten työnantajien toimintaa. Optimismin vähentymisen kanssa meillä on samaan aikaan kuitenkin edelleen vakava kohtaanto-ongelma, jossa osaajapulassa avointen työpaikkojen täyttäminen vie kauemman aikaa. Viimeisimmän osaajapulatutkimuksemme mukaan suomalaisista työnantajista 81 % kertoo vaikeuksistaan löytää tarvittavaa osaamista”, summeeraa ManpowerGroupin Suomen ja Baltian toimitusjohtaja Matti Kariola.

Työllistämisnäkymät* heinä-syyskuussa 2023 eri toimialoilla Suomessa:

 • Tietotekniikka +36 (+26)
 • Pankki-, rahoitus-, vakuutus- ja kiinteistöala +30 (+23)
 • Terveydenhuolto ja biotieteet +24 (+41)
 • Kuluttajatuotteet ja -palvelut +23 (+29)
 • Kuljetus ja logistiikka +17 (+21)
 • Teollisuus +17 (+22)
 • Energia-ala +7 (+32)
 • Viestintäpalvelut +4 (+63)
 • Muu +15 (+28)

*Suluissa edellisen kvartaalin kausitasoitettu lukema.

Työllistämisnäkymät* heinä-syyskuussa 2023 eri puolilla Suomea:

 • Etelä-Suomi +20 (+27)
 • Länsi-Suomi +19 (+22)
 • Pohjois-Suomi +16 (+20)
 • Itä-Suomi -3 (+28)

*Kausitasoitetut luvut. Suluissa edellisen kvartaalin lukema.

Haastattelut tehtiin ajalla 3.-28.4.2023.

Katso täydelliset tulokset Q3 ManpowerGroup Employment Outlook Survey -tutkimuksesta, mukaan lukien alue- ja maatiedot, osoitteessa https://go.manpowergroup.com/meos.

Seuraava kysely julkaistaan ​​syyskuussa ja se raportoi vuoden viimeisen vuosineljänneksen työllistämisodotuksista.

Työmarkkinabarometri (Employment Outlook Survey)

ManpowerGroupin työmarkkinabarometri on kattavin (38 849 työnantajaa 41 maassa), tulevaisuuteen katsova työllisyystutkimus, jota käytetään maailmanlaajuisesti. Työllisyysnäkymiä kuvaava indikaattori lasketaan ottamalla niiden työnantajien prosenttiosuus, jotka ennakoivat rekrytointiaktiivisuuden lisääntymistä, ja vähentämällä tästä niiden työnantajien prosenttiosuus, jotka ennakoivat rekrytointiaktiivisuuden vähenemistä. Suomessa tutkimukseen osallistui 510 työnantajaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Matti Kariola, toimitusjohtaja
ManpowerGroup Oy
matti.kariola@manpowergroup.fi
+358 40 824 0117


Henna Karjalainen, markkinointi- ja viestintäjohtaja
ManpowerGroup
henna.karjalainen@manpowergroup.fi
+358 50 575 9197

Kuvat

Suomen työnantajien työllistämisaikeet heinä-syyskuussa 2023.
Suomen työnantajien työllistämisaikeet heinä-syyskuussa 2023.
Lataa
Suomen työnantajien työllistämisaikeet eri toimialoilla heinä-syyskuussa 2023.
Suomen työnantajien työllistämisaikeet eri toimialoilla heinä-syyskuussa 2023.
Lataa
Työllistämisaikeet globaalisti heinä-syyskuussa 2023.
Työllistämisaikeet globaalisti heinä-syyskuussa 2023.
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ManpowerGroup
ManpowerGroup
Keskuskatu 1 B
00100 HELSINKI

020 1700 100https://www.manpowergroup.fi

ManpowerGroup® on johtava globaali henkilöstö- ja työvoimaratkaisujen sekä ulkoistettujen palveluratkaisujen asiantuntija, kehittäjä ja tuottaja, joka auttaa organisaatioita uudistumaan nopeasti muuttuvassa työn maailmassa. Tarjoamme innovatiivisia ratkaisuja sadoille tuhansille organisaatioille vuosittain työllistämällä samalla miljoonia osaavia ammattilaisia merkityksellisiin tehtäviin useilla aloilla ja osaamisalueilla. Asiantuntijabrändimme Manpower®, Experis® ja Talent Solutions palvelevat hakijoita ja asiakkaita yli 75 maassa. Olemme jatkaneet työtämme yli 70 vuoden ajan. Pohjoismaissa ja Baltiassa yhtiö on markkinajohtaja. Työmme monimuotoisen työelämän puolesta saa jatkuvasti tunnustusta. Vuonna 2023 yhtiö valittiin 14. kerran World’s Most Ethical Companies® -listalle. Lue lisää toiminnastamme ja palveluistamme osoitteessa www.manpowergroup.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ManpowerGroup

Työmarkkinabarometri: Työnantajien varovaisuus työllistämisaikeissa jatkuu heinä-syyskuulle11.6.2024 08:30:00 EEST | Tiedote

Työnantajien työllistämishalukkuutta kuvaava kausitasoitettu indeksi heinä-syyskuulle 2024 on +22 prosenttiyksikköä. Laskua edellisestä vuosineljänneksestä on 1 prosenttiyksikköä. Suomen työnantajien työllistämisaikeet ovat jämähtäneet edellisen kvartaalin tasoille ollen kuitenkin vielä globaalin keskiarvon (+22) kanssa samassa linjassa. Tutkimuksen kysely on tehty huhtikuussa (1.-30.4.2024).

ManpowerGroup Suomen ja Baltian toimitusjohtajaksi nimitetty Minna-Stina Korpela18.12.2023 12:30:10 EET | Tiedote

ManpowerGroup Suomen ja Baltian toimitusjohtajaksi on nimitetty Minna-Stina Korpela. Korpela on toiminut ManpowerGroup Suomen ja Baltian toimintojen väliaikaisena toimitusjohtajana 1.7.2023 lähtien. Hän tuli ManpowerGroupiin Suomen ja Baltian talousjohtajaksi 12.9.2022. Korpelalla on pitkä ja kansainvälinen työkokemus talous- ja johtotehtävistä, mukaan lukien Pohjoismaiden ja Suomen talousjohtajan tehtävistä ALD Automotivessa ja talousjohtajan tehtävistä Nobinalla.

Työmarkkinabarometri ja osaajapulatutkimus: Työnantajilla positiiviset työllistämisaikeet samaan aikaan helpottavan osaajapulan kanssa12.12.2023 09:00:00 EET | Tiedote

Synkistä talouden näkymistä huolimatta työnantajien työllistämisaikeet vuoden 2024 ensimmäisellä kvartaalilla eivät ole taantuneet negatiiviksi. Työnantajien työllistämishalukkuutta kuvaava kausitasoitettu indeksi tammi-maaliskuulle 2024 on +29 prosenttiyksikköä. Laskua edelliseen kvartaaliin on 4 prosenttiyksikköä, mutta nousua 3 prosenttiyksikköä vuoden takaisesta. Samaan aikaan tehdyn osaajapulatutkimuksen mukaan suomalaisten työnantajien vaikeudet löytää tarvitsemaansa osaamista ovat helpottaneet. Uusimman tutkimuksen mukaan 58 %:lla on vaikeuksia löytää tarvitsemaansa osaamista. Edellisessä mittauksessa peräti 81 % työnantajista kertoi vaikeuksistaan löytää tarvittavaa osaamista. Globaalisti 75 % työnantajista raportoi osaajien löytämisen haasteista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye