Suomen Monikkoperheet ry

Kaksosuustapaaminen Seinäjoella 26.8.2023

Jaa
26.8.2023 Seinäjoella järjestettävä kaksosuustapaaminen on merkittävä päänavaus kaksosten omaehtoiselle toiminnalle. Tapaamisen ideoijat ja puuhamiehet ovat identtiset kaksoset Seppo Aho ja Timo Aho sekä Jouni Suominen ja Jyrki Suominen. Tapahtumaa tukee kaksosten, kolmosten ja nelosten perheiden kattojärjestö Suomen Monikkoperheet ry.

Kaksosuustapaaminen on ennen kaikkea monikkosisarusten eli kaksosten, kolmosten ja nelosten oma tapahtuma. Sinne ovat kuitenkin tervetulleita myös heidän läheisensä ja muut, joita monikkous kiinnostaa. Tärkeä osa tapahtumaa ovat monikkosisarusten keskinäiset kohtaamiset ja keskustelunavaukset.

-Monikkouden ydintä on usein vaikea hahmottaa, varsinkaan muiden kuin monikkosisarusten. Monikkous on meidän kaksosten, kolmosten ja nelosten herkkää ydintä, jota suojelemme eri tavoin. Odotan antoisaa kaksosuustapaamista, kertoo tapahtuman moottorina toimiva Seppo Aho.

Päivän luennoista vastaavat merkittävät suomalaiset kaksostutkijat. Päivän aloittaa professori Jaakko Kaprio, joka kertoo kaksosuuden synnystä ja sen genetiikasta sekä epigenetiikasta. Kaprio on kansainvälisesti tunnetuimpia tutkijoitamme, joka on systemaattisesti kehittänyt suomalaista kaksostutkimusta vuosikymmenien ajan. FT, Yliopistonopettaja Kristiina Heinonen kertoo kaksosten vanhemmuudesta, ja vanhempien tiedon ja tuen tarpeista. Heinonen on myös tehnyt väitöstyönsä tästä aiheesta vuonna 2013 ja jatkaa edelleen tutkimuksiaan monikkovanhemmuudesta ja niihin liittyvistä ammattilaisten tiedon tarpeista.

Kaksosten omaa näkökulmaa valottavat alustuksessaan Jouni ja Jyrki Suominen, joilta on hiljattain ilmestynyt tätä käsittelevä teos ”Muistijälki”. FT, KT Jouni Suominen luennoi myös kaksosuustutkimuksen haasteita. Päivän aloittaa avauspuheenvuorollaan järjestäjätahon edustajana Seppo Aho ja sen päättää tapahtuman tukijatahon, Suomen Monikkoperheet ry:n edustaja Ulla Kumpula.

-Suomen Monikkoperheet ry haluaa olla tukemassa tätä erittäin tärkeää ja merkittävää tapahtumaa, joka tuo voimakkaammin kuuluviin monikkosisaruksen oman äänen. Toki Suomen Monikkoperheet ry:kin tähtää kaksosten, kolmosten ja nelosten hyvinvointiin, mutta järjestön ja sen 16 jäsenyhdistyksen toiminta painottuu monikkovanhemmuuden tukemiseen. Tulevaisuudessa tarvitaan vahvempaa aikuisten kaksosten, kolmosten ja nelosten omaa toimintaa ja avauksia, kannustaa Suomen Monikkoperheet ry:n toiminnanjohtaja Kumpula.

La 26.8. tapahtumaan ilmoittautuminen päättyy 30.7.2023. Tapahtumalle on luotu nettisivusto www.kaksosuustapaaminen.fi, jota kautta myös ilmoittautuminen tapahtuu.

Tietoa monikkoudesta, monikkosisaruksista ja monikkouden vaikutuksista monikkosisarusten lähipiiriin löytyy Kiehtova kaksosuus – Monikkosisarusten elämää (Gaudeamus, 2020) -tietokirjasta. Suomen Monikkoperheet ry:n nettisivustolta www.monikkoperheet.fi löytyy runsaasti tietoa ja tieto-oppaita monikkoperheille ja heitä tukeville ammattilaisille.

Lisää taustatietoa tarpeesta käynnistää kaksosten ja muiden monikkosisarusten omaa toimintaa Seppo Ahon blogitekstistä: https://monikkoperheet.fi/blogi/kaksosten-tulisi-toimia-omassa-asiassaan/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Monikkoperheet ry
Suomen Monikkoperheet ry
Ilmarisenkatu 17 A
40100 JYVÄSKYLÄ

https://monikkoperheet.fi/

Suomen Monikkoperheet ry

Suomen Monikkoperheet ry on Suomessa toimivien alueellisten monikkoperheyhdistysten valtakunnallinen kattojärjestö. Järjestö on perustettu vuonna 1995. Toiminnan päätavoitteita ovat kaksos-, kolmos- ja nelosperheistä kertovan tiedon jakaminen, edunvalvonta ja vertaistuki. Järjestön päärahoittaja on Veikkaus. Suomessa toimii tällä hetkellä vapaaehtoisvoimin 16 alueellista monikkoperheyhdistystä, jotka järjestävät tapahtumia ja toimintaa jäsenistölleen omalla toimialueellaan.

Monikkoperheet

Monikkoperheellä tarkoitetaan perhettä, johon syntyy kerralla kaksi tai sitä useampi lapsi. Suomessa syntyy vuosittain kaksoset noin 650 perheeseen ja kolmoset noin 5-10 perheeseen. Nelosia syntyy harvoin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Monikkoperheet ry

Suuri osa kotipalveluapua tarvitsevista monikkoperheistä tarvitsisi sitä pitkäkestoisemmin30.1.2023 11:31:55 EET | Tiedote

Monimuotoiset perheet -verkosto teetti syyskuussa 2022 valtakunnallisen kyselyn lapsiperheiden kotipalvelusta. Kyselyyn vastasi 664 alle 18-vuotiaan lapsen vanhempaa ympäri Suomea. Kyselyn teknisestä toteutuksesta vastasi konsulttiyhtiö Innolink. Monikkoperheitä oli 36 prosenttia kyselyyn vastaajista. Suurin osa palvelua saaneista monikkoperheistä koki sen vastanneet hyvin tarpeisiinsa. Kyselyn tulokset paljastivat kotipalvelusta kuitenkin myös monia kehittämisen kohteita.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye