Sosiaalipalvelualan neuvottelutulos vahvistettu – pitkällä sopimuskaudella suuret palkankorotukset

Jaa

Yksityisen sosiaalipalvelualan TES-osapuolet Hyvinvointiala HALI ry, Sote ry (SuPer, Tehy, ERTO), JHL, Talentia ja Salli (Jyty, PRO, STHL) ovat tänään hallinnoissaan vahvistaneet 8.6.2023 saavutetun neuvotteluratkaisun yli 72 000 työntekijän toimialalle.

Yhteensä 2 vuoden ja 8 kuukauden sopimuskauden palkankorotusten kumulatiivinen taso on 13,52 %. Kumulatiivisuus kertoo palkankorotusten kokonaisnousun sopimuskauden alusta sopimuskauden loppuun. Lähihoitajilla ja tätä koulutetummilla ammattiryhmillä, joihin kuuluu valtaosa henkilöstöstä, palkat nousevat enemmän. Heillä vähimmäispalkkojen nousu on keskimäärin 14,7 %. 

”Arvokasta työtä tekevät alan ammattilaiset saavat huomattavan palkankorotuksen. Uskon nyt sovitun palkkaratkaisun osaltaan helpottavan työvoimapulaa. Pitkä sopimuskausi antaa myös hyvän mahdollisuuden edistää alan vetovoimaa ja työhyvinvointia yhdessä ammattijärjestöjen kanssa”, sanoo Hyvinvointiala HALI ry:n työmarkkinajohtaja Tuomas Mänttäri.

”Toimialan taloudellinen tilanne on hyvin vaikea ja tässä käännän katseeni hyvinvointialueiden suuntaan. Tällä hetkellä hyvinvointialueet ja kunnat maksavat ostopalveluista rutkasti alle niiden omien tuotantokustannusten ja palvelusetelin arvo ei perustu julkisen palvelun hintaan. Näihin asioihin on saatava muutos, jotta alan yritykset ja järjestöt pystyvät jatkossakin tarjoamaan yhteiskunnan kannalta elintärkeitä palveluja”, Mänttäri lisää.

Uusi työehtosopimus on voimassa 1.5.2023 – 31.12.2025. Ensimmäiset palkankorotukset ovat syyskuussa. Palkankorotusten määrät ja ajankohdat löydät alta.

Sopimuskauden 1.5.2023 – 31.12.2025 palkankorotukset

Vuosi 2023

1.9.2023             3,6 % palkkojen yleis- ja taulukkokorotus

1.9.2023             Vähimmäispalkkoja korotetaan 3,6 % yleis- ja taulukkokorotuksen lisäksi kaikissa palkkaryhmissä ja palveluslisäportaissa 1,9–2,2 %. Keskimäärin alarajakorotuksen palkkatasoa nostava kustannusvaikutus toimialalla on 1,56 %

Lähihoitajilla ja koulutetuilla ammattiryhmillä vähimmäispalkat nousevat 5,8 %

Vuosi 2024

toukokuu-
kesäkuu            470 € kertaerä. Kustannusvaikutus 1,3 %

1.8.2024             2,4 % palkkojen yleis- ja taulukkokorotus

1.8.2024             Vähimmäispalkkoja korotetaan 2,4 % yleis- ja taulukkokorotuksen lisäksi kaikissa palkkaryhmissä ja palveluslisäportaissa 1,6–1,8 %. Keskimäärin alarajakorotuksen palkkatasoa nostava kustannusvaikutus toimialalla on 1,47 %

Lähihoitajilla ja koulutetuilla ammattiryhmillä vähimmäispalkat nousevat 4,2 % + 1,3 % kertaerä = 5,5 %

Vuosi 2025

toukokuu         Varhaiskasvatuksen pitovoiman kertaerä 150 €

1.8.2025             1,0 % palkkojen yleis- ja taulukkokorotus

1.8.2025             Vähimmäispalkkoja korotetaan 1 % yleis- ja taulukkokorotuksen lisäksi kaikissa palkkaryhmissä ja palveluslisäportaissa 1,0–1,2 %. Keskimäärin alarajakorotuksen palkkatasoa nostava kustannusvaikutus toimialalla on 1,04 %

1.8.2025             Muun kuin varhaiskasvatuksen 0,7 % paikallinen ”hyvinvointialueiden vetovoimaerä”

Lähihoitajilla ja koulutetuilla ammattiryhmillä vähimmäispalkat nousevat 2,2 % + 0,7 % paikallinen erä = 2,9 %

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry

Yritykset mukaan erikoissairaanhoidon jonojen purkuun – STM:n selvitys vaatii jatkotyötä11.1.2024 16:47:58 EET | Tiedote

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama virkatyöryhmä julkaisi tänään ehdotuksensa sairaaloiden ja ympärivuorokautisten päivystysten porrastamisesta, työnjaosta ja yhteistyöstä. Hyvinvointiala HALI ry pitää tärkeänä terveydenhuollon työnjaon kehittämistä. Se on tärkeää erityisesti siksi, että sote-ammattilaisten saatavuus on lähivuosina yhä kriittisemmässä roolissa palvelujen varmistamisessa koko Suomessa.

Tutkimus: Suun terveydenhuollon leikkaukset Kela-korvauksiin lisäsivät julkisen sektorin painetta21.12.2023 06:01:00 EET | Tiedote

Tuore tutkimus osoittaa, että vuosien 2015 ja 2016 merkittävät leikkaukset yksityisen hammashoidon Kela-korvauksiin johtivat julkisen sektorin asiakasmäärän kasvuun ja yksityisten palveluntuottajien hintojen nousuun. Julkisen sektorin kustannukset myös todennäköisesti kasvoivat, koska yksityisellä Kela-korvauksen tukemana hoidettu potilas on julkiselle taloudelle merkittävästi edullisempi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye