Varsinais-Suomen ELY-keskus

Rohmutokon hävittäminen onnistui

Jaa
Viime vuoden elokuussa löydettiin turkulaisesta lammesta haitallinen vieraslajikala rohmutokko. Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kalatalousyksikön tavoitteena oli koko rohmutokkoesiintymän hävittäminen - nyt se on onnistunut.
Rohmutokko on tehokas saalistaja, joka lisääntyy nopeasti ja sietää ääreviä elinolosuhteita. Kuva: Sanna Kuningas, Luke
Rohmutokko on tehokas saalistaja, joka lisääntyy nopeasti ja sietää ääreviä elinolosuhteita. Kuva: Sanna Kuningas, Luke

Marraskuussa 2022 turkulainen lampi käsiteltiin rotenoni-pitoisella biohajoavalla liuoksella rohmutokon hävittämiseksi (Tiedote 8.12.2022). Käsittely onnistui, touko- ja kesäkuussa tehdyissä seurantasukelluksissa lammesta ei löydetty ainuttakaan rohmutokkoa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Suomeen vakiintuneen EU:n haitalliseksi vieraslajiksi luokitellun vieraslajin tiedossa olevat esiintymät saadaan kokonaan hävitettyä.

Teoriassa on pieni mahdollisuus, että yksittäisiä rohmutokkoja voisi piilotella lammessa mutta ennen käsittelyä saatujen rohmutokkojen käyttäytymiseen liittyvien kokemusten perusteella on epätodennäköistä, että rohmutokkoja ei olisi sukeltamalla havaittu, jos joku niistä olisi kuitenkin jäänyt henkiin. Todennäköisempää on, että jos lammessa havaitaan uudestaan rohmutokkoja niin ne ovat sinne ihmisen toimesta uudelleen tuotuja kaloja kuin käsittelystä selvinneitä, toteaa kalastusbiologi Juhani Salmi Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.

Rotenoni-käsittely osoittautui kustannustehokkaaksi ja nopeasti toteutettavaksi tavaksi hävittää vieraslajikaloja. Rohmutokko on elinominaisuuksiltaan vaikeimmin hävitettäviä vieraslajikaloja, joten oletettavasti rotenoni-käsittely on tehokas tapa hävittää myös muita Suomessa esiintyviä haitallisia vieraskalalajeja, mikäli hävittämistyöhön vain kohdennetaan siinä tarvittavia resursseja. Kiinnijäädessään rohmutokkoja lampeen levittänyt henkilö voidaan laissa säädettyjen rangaistusten lisäksi velvoittaa maksamaan hävittämisestä aiheutuneet kulut, jotka tässä tapauksessa ovat noin 10 000 euroa.

Nyt hävitetty Suomen ensimmäinen rohmutokkoesiintymä löydettiin elokuussa 2022. Pian selvisi, että se oli kyennyt onnistuneesti lisääntymään lammessa. Rohmutokko on nopea lisääntyjä ja tehokas saalistaja. Suomesta löytyneistä haitallisista vieraslajikaloista rohmutokko aiheuttaa mahdollisesti suurimman uhan alkuperäiselle vesilajistollemme. Ennen käsittelyä ja käsittelyn yhteydessä tehtyjen havaintojen perusteella lammen eliöstö oli yksipuolisempaa kuin vastaavissa muissa lammissa ja todennäköinen syy yksipuolisuuteen oli lisääntyvät rohmutokot. Laji oli tuotu lampeen tahallisesti ihmisen levittämänä. Merkittävän haitallisuuden ja tahallisen levittämisen hillitsemiseksi poistotoimiin ryhdyttiin nopeasti.

Haitallisten vieraslajien torjunnan onnistumisen kannalta on jatkossakin tärkeää, että vieraslajihavainnoista ilmoitetaan vieraslajit.fi -sivustolla. Ilmoituksiin on hyvä liittää mahdollisuuksien mukaan valokuva havaitusta lajista.

Rotenoni on hyvin myrkyllistä kaloille ja vesieläimille, mutta vähemmän myrkyllistä nisäkkäille ja linnuille. Käsittely ei aiheuta vaaraa ihmisten terveydelle.

Vieraslajilla tarkoitetaan kasvia, eläintä tai muuta eliölajia, jonka siirtymistä luontaisen levinneisyysalueen ulkopuolelle ihminen on tahattomasti tai tarkoituksella edesauttanut. Haitallinen vieraslaji uhkaa luonnon monimuotoisuutta tai siihen liittyviä ekosysteemipalveluita.

Linkit:

vieraslajit.fi: rohmutokko

Lisätietoja:

Kalastusbiologi Juhani Salmi, Varsinais-Suomen ELY-keskus, puh. 0295 023 026, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Rohmutokko on tehokas saalistaja, joka lisääntyy nopeasti ja sietää ääreviä elinolosuhteita. Kuva: Sanna Kuningas, Luke
Rohmutokko on tehokas saalistaja, joka lisääntyy nopeasti ja sietää ääreviä elinolosuhteita. Kuva: Sanna Kuningas, Luke
Lataa
Lammesta hävitettiin useampaa eri ikäluokkaa olleita rohmutokkoja. Kuva: Juhani Salmi, Varsinais-Suomen ELY-keskus
Lammesta hävitettiin useampaa eri ikäluokkaa olleita rohmutokkoja. Kuva: Juhani Salmi, Varsinais-Suomen ELY-keskus
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen ELY-keskus
Varsinais-Suomen ELY-keskus
Itsenäisyydenaukio 2
20800 Turku

0295 022 500 (vaihde)http://www.ely-keskus.fi/varsinais-suomi

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus

A. Lamminmäki Oy aloittaa uutena linja-autoliikenteen yrittäjänä useilla Kankaanpään yhteyksillä16.5.2024 12:05:40 EEST | Tiedote

A. Lamminmäki Oy on voittanut Ely-keskuksen kilpailutuksen koskien useita Pohjois-Satakunnan yhteysvälejä. Kilpailutukseen sisältyivät Kankaanpää–Pomarkku–Pori-, Lavia–Kankaanpää-, Jämijärvi–Kankaanpää- ja Karvia–Honkajoki–Kankaanpää yhteydet. Uusi sopimuskausi käynnistyy kesäaikataulukauden alusta 3.6.2024. Säännöllisen matkustuksen kausilipputuotteisiin tulee muutoksia ja yhteysväleille tulee linjanumerointi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye