Rohmutokon hävittäminen onnistui
Marraskuussa 2022 turkulainen lampi käsiteltiin rotenoni-pitoisella biohajoavalla liuoksella rohmutokon hävittämiseksi (Tiedote 8.12.2022). Käsittely onnistui, touko- ja kesäkuussa tehdyissä seurantasukelluksissa lammesta ei löydetty ainuttakaan rohmutokkoa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Suomeen vakiintuneen EU:n haitalliseksi vieraslajiksi luokitellun vieraslajin tiedossa olevat esiintymät saadaan kokonaan hävitettyä.
Teoriassa on pieni mahdollisuus, että yksittäisiä rohmutokkoja voisi piilotella lammessa mutta ennen käsittelyä saatujen rohmutokkojen käyttäytymiseen liittyvien kokemusten perusteella on epätodennäköistä, että rohmutokkoja ei olisi sukeltamalla havaittu, jos joku niistä olisi kuitenkin jäänyt henkiin. Todennäköisempää on, että jos lammessa havaitaan uudestaan rohmutokkoja niin ne ovat sinne ihmisen toimesta uudelleen tuotuja kaloja kuin käsittelystä selvinneitä, toteaa kalastusbiologi Juhani Salmi Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.
Rotenoni-käsittely osoittautui kustannustehokkaaksi ja nopeasti toteutettavaksi tavaksi hävittää vieraslajikaloja. Rohmutokko on elinominaisuuksiltaan vaikeimmin hävitettäviä vieraslajikaloja, joten oletettavasti rotenoni-käsittely on tehokas tapa hävittää myös muita Suomessa esiintyviä haitallisia vieraskalalajeja, mikäli hävittämistyöhön vain kohdennetaan siinä tarvittavia resursseja. Kiinnijäädessään rohmutokkoja lampeen levittänyt henkilö voidaan laissa säädettyjen rangaistusten lisäksi velvoittaa maksamaan hävittämisestä aiheutuneet kulut, jotka tässä tapauksessa ovat noin 10 000 euroa.
Nyt hävitetty Suomen ensimmäinen rohmutokkoesiintymä löydettiin elokuussa 2022. Pian selvisi, että se oli kyennyt onnistuneesti lisääntymään lammessa. Rohmutokko on nopea lisääntyjä ja tehokas saalistaja. Suomesta löytyneistä haitallisista vieraslajikaloista rohmutokko aiheuttaa mahdollisesti suurimman uhan alkuperäiselle vesilajistollemme. Ennen käsittelyä ja käsittelyn yhteydessä tehtyjen havaintojen perusteella lammen eliöstö oli yksipuolisempaa kuin vastaavissa muissa lammissa ja todennäköinen syy yksipuolisuuteen oli lisääntyvät rohmutokot. Laji oli tuotu lampeen tahallisesti ihmisen levittämänä. Merkittävän haitallisuuden ja tahallisen levittämisen hillitsemiseksi poistotoimiin ryhdyttiin nopeasti.
Haitallisten vieraslajien torjunnan onnistumisen kannalta on jatkossakin tärkeää, että vieraslajihavainnoista ilmoitetaan vieraslajit.fi -sivustolla. Ilmoituksiin on hyvä liittää mahdollisuuksien mukaan valokuva havaitusta lajista.
Rotenoni on hyvin myrkyllistä kaloille ja vesieläimille, mutta vähemmän myrkyllistä nisäkkäille ja linnuille. Käsittely ei aiheuta vaaraa ihmisten terveydelle.
Vieraslajilla tarkoitetaan kasvia, eläintä tai muuta eliölajia, jonka siirtymistä luontaisen levinneisyysalueen ulkopuolelle ihminen on tahattomasti tai tarkoituksella edesauttanut. Haitallinen vieraslaji uhkaa luonnon monimuotoisuutta tai siihen liittyviä ekosysteemipalveluita.
Linkit:
Lisätietoja:
Kalastusbiologi Juhani Salmi, Varsinais-Suomen ELY-keskus, puh. 0295 023 026, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Itsenäisyydenaukio 2
20800 Turku
0295 022 500 (vaihde)http://www.ely-keskus.fi/varsinais-suomi
Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus
Projektet Lähempää lautaselle jämnar vägen för närproducerad mat till offentliga kök8.11.2024 15:17:16 EET | Pressmeddelande
Egentliga Finland är hela Finlands matbod, men det mångsidiga utbudet av närproducerad mat framhävs dock inte i skolluncher och andra måltider som tillagas i offentliga kök. Inom projektet Lähempää lautaselle söker man sätt att bättre matcha utbudet från lokala producenter med efterfrågan från den offentliga sektorn. Hela den regionala livsmedelskedjan skulle gynnas av detta.
Lähempää lautaselle -hankkeessa helpotetaan lähiruuan tietä julkisiin keittiöihin8.11.2024 15:17:16 EET | Tiedote
Varsinais-Suomi on koko Suomen ruoka-aitta, mutta monipuolinen lähiruokatarjonta ei kuitenkaan korostu koululounailla ja muissa julkisten keittiöiden valmistamissa aterioissa. Lähempää lautaselle -hankkeessa etsitään keinoja saada lähituottajien tarjonta kohtaamaan julkisen sektorin kysyntää nykyistä paremmin. Siitä hyötyisi koko alueellinen ruokaketju.
Turun Akatemiatalosta rakennussuojelupäätös6.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on määrännyt 29.10.2024 tekemällään päätöksellä Turun Akatemiatalon sekä rakennuksen sisäpihat ja edustalla Hämeenkadun puolella sijaitsevan puistikon suojeltaviksi rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain (498/2010) nojalla.
Jalankulku- ja pyöräilyväylillä uusia kohteita harja-hiekoitusmenetelmän piiriin Porin kaupunkiseudulla ja Turussa5.11.2024 10:00:36 EET | Tiedote
Varsinais-Suomen ELY-keskuksen alueella on pilotoitu harja-hiekoitusmenetelmää jalankulku- ja pyöräilyväylien talvihoidossa muutamassa kohteessa Turun kaupunkiseudulla. Tänä talvena menetelmän piiriin otetaan uusia kohteita Porin kaupunkiseudulla ja Turussa. Harja-hiekoitusmenetelmällä parannetaan kävely- ja pyöräilyväylien talvihoidon laatua keskeisillä väylillä ja kannustetaan talvipyöräilyyn. ELY-keskuksen ja kaupunkien katuverkon harja-hiekoituskohteiden avulla pyritään luomaan yhtenäisiä ja sujuvia pyöräreittejä talviolosuhteissa.
Miten varmistamme sujuvan liikenteen talvikeleillä?5.11.2024 08:45:00 EET | Tiedote
Talvihoidon ensisijaisena tavoitteena on varmistaa turvallinen ja sujuva liikenne kaikilla teillä. Teiden hoito perustuu hoitoluokkiin, jotka määrittävät, kuinka nopeasti ja millä tasolla teitä hoidetaan talvella. Talvihoidolla turvataan teiden liikennöinti kaikilla teillä ja pääteillä pyritään ennakoitavaan ja häiriöttömään liikenteeseen, mutta kesäkelien kaltaista tilannetta ei tavoitella. Viime vuosina talvikelit ovat muuttuneet yhä haastavammiksi. Nopeat säämuutokset ovat yleistyneet, mikä tekee hoitotoimien ennakoinnista entistä vaikeampaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme