Insinööriliitto IL ry

Verotulomenetykset unohtuvat työaikalakikeskustelussa

Jaa
Hallitusneuvottelujen aikana esillä ollut ajatus siirtää suuri osa ylemmistä toimihenkilöistä työaikalain ulkopuolelle merkitsisi toteutuessaan merkittävää lovea julkiseen talouteen. Insinööriliitossa tehtyjen laskelmien mukaan valtio menettää vuositasolla noin 415 miljoonaa euroa verotuloja.
Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo
Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo

Laskelma perustuu Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n keräämiin tietoihin ylempien toimihenkilöiden palkoista, toteutuneesta työajasta ja maksetuista ylitöistä. Jos ylemmät toimihenkilöt ovat työaikalain ulkopuolella, heille ei makseta ylitöistä, mikä pienentää ansiotuloista syntyvää verokertymää merkittävästi.

– Ajatus sopii huonosti yhteen sen kanssa, että Säätytalolla etsitään kuumeisesti säästöjä ja uusia tuloja paikkaamaan alijäämästä valtiontaloutta, Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo sanoo.

Jos laskelmaan otetaan verojen lisäksi mukaan muut ennakonpidätykseen kuuluvat maksut, summa nousee yksityisen sektorin osalta yli 500 miljoonaan euroon. Osa veromenetyksistä saattaa tulla takaisin muiden verojen kautta.

Salo huomauttaa, että kysymys ei ole vain julkisesta taloudesta ja rahasta. Ylempien toimihenkilöiden ja asiantuntijoiden joutuminen työajan seurannan ulkopuolelle johtaa pidempiin työpäiviin ja elämänlaadun huononemiseen.

– Työaikalain romuttamisen haitat lankeavat valtiolle, työntekijöille itselleen ja heidän perheilleen, Salo sanoo.

Hän huomauttaa, että valvomaton työaika johtaa myös välillisiin kustannuksiin, kun työn kuormitus kasvaa, työhyvinvointi laskee ja työssäjaksamisen ongelmat lisääntyvät.

– Seurannan poistaminen johtaa sairauspoissaoloihin, työurien lyhentymiseen ja lisääntyvään julkisten palvelujen tarpeeseen, Salo sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

puheenjohtaja Samu Salo, 040 184 2290

Kuvat

Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo
Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Insinööriliitto IL ry
Insinööriliitto IL ry
Ratavartijankatu 2
00520 Helsinki

0201 801 801http://www.ilry.fi

Insinööriliitto on akavalainen ammattijärjestö, johon kuuluu jäsenjärjestöjen kautta yli 75 000 jäsentä. Jäsenet ovat insinöörejä, insinööriopiskelijoita ja muita tekniikan alan asiantuntijoita.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Insinööriliitto IL ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme