Verotulomenetykset unohtuvat työaikalakikeskustelussa
Laskelma perustuu Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n keräämiin tietoihin ylempien toimihenkilöiden palkoista, toteutuneesta työajasta ja maksetuista ylitöistä. Jos ylemmät toimihenkilöt ovat työaikalain ulkopuolella, heille ei makseta ylitöistä, mikä pienentää ansiotuloista syntyvää verokertymää merkittävästi.
– Ajatus sopii huonosti yhteen sen kanssa, että Säätytalolla etsitään kuumeisesti säästöjä ja uusia tuloja paikkaamaan alijäämästä valtiontaloutta, Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo sanoo.
Jos laskelmaan otetaan verojen lisäksi mukaan muut ennakonpidätykseen kuuluvat maksut, summa nousee yksityisen sektorin osalta yli 500 miljoonaan euroon. Osa veromenetyksistä saattaa tulla takaisin muiden verojen kautta.
Salo huomauttaa, että kysymys ei ole vain julkisesta taloudesta ja rahasta. Ylempien toimihenkilöiden ja asiantuntijoiden joutuminen työajan seurannan ulkopuolelle johtaa pidempiin työpäiviin ja elämänlaadun huononemiseen.
– Työaikalain romuttamisen haitat lankeavat valtiolle, työntekijöille itselleen ja heidän perheilleen, Salo sanoo.
Hän huomauttaa, että valvomaton työaika johtaa myös välillisiin kustannuksiin, kun työn kuormitus kasvaa, työhyvinvointi laskee ja työssäjaksamisen ongelmat lisääntyvät.
– Seurannan poistaminen johtaa sairauspoissaoloihin, työurien lyhentymiseen ja lisääntyvään julkisten palvelujen tarpeeseen, Salo sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
puheenjohtaja Samu Salo, 040 184 2290
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Insinööriliitto on akavalainen ammattijärjestö, johon kuuluu jäsenjärjestöjen kautta yli 75 000 jäsentä. Jäsenet ovat insinöörejä, insinööriopiskelijoita ja muita tekniikan alan asiantuntijoita.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Insinööriliitto IL ry
Suomi tarvitsee osaamista kansainvälisessä kanssakäymisessä11.12.2024 08:10:22 EET | Tiedote
Kansainvälisyysosaaminen on Suomessa ja maailmalla noussut entistä tärkeämmäksi tekijäksi kilpailukyvyn ja taloudellisen kasvun kannalta. Nykytilanne herättää huolta, sillä kansainvälisyysosaamisen kehittymisessä on isoja haasteita, joita koko yhteiskunta ei ota riittävän vakavasti.
Ekonomisti: Suomessa tarvitaan päätöksiä ostovoiman tukemiseksi29.11.2024 08:06:07 EET | Tiedote
Heikosta työvoiman kysynnästä huolimatta työllisyysaste on säilynyt hyvällä tasolla. Lokakuussa 20–64-vuotiaiden työllisyysaste oli 76,1 prosenttia.
Ikäsyrjinnän rangaistuksia syytä korottaa11.10.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salon mielestä yksi syy ikäsyrjinnän yleisyyteen suomalaisessa työelämässä on se, että siihen syyllistyneet tahot pääsevät rikoksestaan liian helpolla.
Etätyön tekemisestä syytä säätää lailla4.10.2024 10:50:14 EEST | Tiedote
Tutkimusten mukaan työuupumus tuntuu olevan suomalaisen työelämän uusi vakio. Insinööriliiton edunvalvontajohtaja Petteri Oksan mielestä etätyöt ovat sekä osa ongelmaa että sen ratkaisua.
Työhyvinvoinnin parantaminen on tahdon asia26.9.2024 08:34:09 EEST | Tiedote
Insinööriliiton edunvalvontajohtaja Petteri Oksa patistaa työnantajia ottamaan työhyvinvoinnin parantamisen tosissaan. Hän painottaa hyvinvoivan ja jaksavan henkilöstön olevan avainasemassa, kun yrityksissä ja työpaikoilla pyritään parantamaan tuottavuutta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme