Miksi yritykset eivät kasva? – SuomiAreenan lavalla yrityksiä, joille kasvu tarkoittaa ihan eri asioita

Toimitusjohtaja Sandra Lounamaa Gubbesta havaitsi ystävineen, että vanhusten ystäväpalveluille on huutava pula. Naiset perustivat start upin, josta tuli neljässä ja puolessa vuodessa kansainvälinen yritys, jonka listoilla on yli 10 000 Gubbe-avustajaa. ”Meillä on ollut alusta saakka kasvun mindset. Nyt toimimme Suomessa, Ruotsissa ja Isossa-Britanniassa. Haluamme myös luoda hyvää ja merkityksellistä työtä nuorille aikuisille”, Lounamaa kertoo.
Kuvittaja ja yksinyrittäjä Linda Saukko-Rauta Redanredanista puolestaan kertoo, miten tylsistymisen karkotuksesta piirtämällä voikin tulla oma ura ja yritys. ”Olen yksinyrittäjä – ja ylpeä siitä. Minulla oli yrityksessä kolmen vuoden ajan myös toinen työntekijä, mutta totesin, että yksinyrittäjänä säilytän vapauteni”, Saukko-Rauta kuvailee.
Kovanen Capitalin toimitusjohtaja Eeva Kovanen kertoo perheyrityksen muutoksesta kuljetusalan organisaatiosta sijoitusalan yhtiöksi. Millaista on astua oman isän saappaisiin? "Nopeasti muuttuvassa maailmassa samat pyörät eivät voi pyöriä vaan toiminta vaatii jatkuvaa uudistumiskykyä. Kasvu vaatii yrittäjiltä kykyä luoda osaava organisaatio ympärilleen, jolle antaa vastuuta. Muun muassa se, että yrittäjä pystyy pitämään lomansa, kertoo siitä, että organisaatio ei ole täysin riippuvainen enää yrittäjästä vaan yritys on valmis kasvamaan", Kovanen toteaa.
Tutkimuksen näkökulmaa keskusteluun tuo Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin johtaja, professori Matti Muhos. ”Yrityksen kasvu edellyttää yritykseltä halua ja kykyä siihen. Yrittäjien pitäisi kokea kasvu palkitsevana ja tuntea hallitsevansa siihen liittyvät riskit. Epäonnistumisen pelosta täytyy siis päästä yli. Uuden yrityksen perustamiseen kevytyrittäjyys voi olla yksi askel”, Muhos sanoo.
Keskustelijat kertovat SuomiAreenassa, miksi esimerkiksi ensimmäisen työntekijän palkkaaminen voi olla erityisen haastavaa yrittäjälle. Puuttuuko suomalaisilta yrityksiltä rohkeus tavoitella kasvua? Keskustelussa pohditaan, millä tavalla yrittäjyysilmastoa ja yhteiskuntaamme pitäisi kehittää, että epäonnistumisen pelko vähenisi sekä selvitetään, mitä kokeilukulttuuri voisi parhaimmillaan olla. Millaisia kansainvälisiä esimerkkejä on mm. riskien jakamisesta? Miten verkostot auttavat kehittämään tuotteita ja palveluja, jotka uppoavat asiakaskuntaan kuin kuuma veitsi voihin?
Keskustelun juontaa Ylestä tuttu uutisankkuri ja tuottaja Petteri Löppönen, ja sen järjestää Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti. Keskustelua on mahdollista katsoa myös MTV Katsomossa.
Aika: pe 30.6. klo 13.00 – 13.45
Paikka: Kauppakeskus Puuvilla, Siltapuistokatu 14, Pori
Lue puhujien esittelyt
Puhujien esittelyvideoita:
Sandra Lounamaa
Linda Saukko-Rauta
Matti Muhos
Haastateltavien yhteystiedot:
Matti Muhos, johtaja, professori, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti
matti.muhos@oulu.fi, 0400 407 590
Sandra Lounamaa, toimitusjohtaja, Gubbe Oy
sandra@gubbe.io, 040 835 8367
Linda Saukko-Rauta, kuvittaja, yrittäjä, Redanredan Oy
linda@redanredan.fi, 050 5906 323
Eeva Kovanen, toimitusjohtaja, Kovanen Capital Oy
eeva.kovanen@kovanencapital.fi, 0400 999 444
Lisätietoja ja pressimateriaalia:
Minna Kilpeläinen, viestintäasiantuntija, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti
minna.kilpelainen@oulu.fi, 040 3523608
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Minna KilpeläinenviestintäasiantuntijaOulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti
Puh:0403523608minna.kilpelainen@oulu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti tuottaa näyttöön perustuvaa tietoa ja osaamista mikroyrityksistä ja yritysten toimintaedellytyksistä. Mikroyrittäjyyteen, alueelliseen erinomaisuuteen ja tulevaisuuden tuotantoteknologioihin keskittyvänä tutkimusinstituuttina tuotamme kansainvälisesti vaikuttavaa tietoa. Vastaamme mikroyrittäjyyden tutkimuksen ja koulutuksen valtakunnallisesta tehtävästä. Tutkimuksen yhteiskunnallinen vaikuttavuus on Kerttu Saalasti Instituutin vahvuus.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Pellot tarvitsevat lisää kosteutta hillitsemään päästöjä – vettä ohjattava 20 kertaa suuremmalta alueelta14.5.2025 05:05:00 EEST | Tiedote
Uuden tutkimuksen mukaan vettä on ohjattava turvepellolle jopa 20 kertaa suuremmalta alueelta, jotta saavutetaan riittävä kosteus kasvihuonekaasupäästöjen hillitsemiseksi. Oulun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen tutkimus etsii ratkaisuja turvepeltojen päästöihin vesienhallinnan avulla.
Tutkijat kehittävät uuden menetelmän metaanipäästöjen havaitsemiseen13.5.2025 06:36:00 EEST | Tiedote
Metaani on yksi ilmakehän voimakkaimmista kasvihuonekaasuista. Uudessa projektissa Oulun yliopiston Optoelektroniikan ja mittaustekniikan -tutkimusyksikön tutkijat yhdessä Lapin ammattikorkeakoulun ja Keski-Ruotsin yliopiston FSCN- ja STC-tutkimuskeskuksien tutkijoiden kanssa kehittävät menetelmän päästöjen havaitsemiseksi ja määrän arvioimiseksi jätehuollossa, biokaasun tuotannossa, maataloudessa ja kosteikkojen ennallistamisessa.
Oulun yliopistolle excellence-laatuleima poikkeuksellisen korkealaatuisesta kehittämistyöstä12.5.2025 11:11:00 EEST | Tiedote
Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) on myöntänyt Oulun yliopistolle excellence-laatuleiman erinomaisesta toiminnan kehittämisestä. Arvioinnin mukaan yliopiston toiminta osoittaa innovatiivista edelläkävijyyttä ja pitkäjänteistä kehittämisotetta.
Kalastusvälineiden kierrätys laajenee koko Suomeen – Keräyspiste Erämessuilla 16.–18.5. Oulun yliopiston osastolla12.5.2025 06:16:00 EEST | Tiedote
Kalastusvälineet ovat merkittävimpiä merten muoviroskan lähteitä, ja niitä varten on alkamassa lain velvoittama erilliskeräys. Käytettyjen kalastusvälineiden keräystä ja kierrätysratkaisuja tutkitaan Oulun yliopiston johtamassa kansainvälisessä CIRCNETS-hankkeessa.
Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu mukana valtakunnallisessa Opin.fi-palvelussa – suomalaisten korkeakoulujen avoimia opintoja nyt yhdessä paikassa7.5.2025 05:52:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu Oamk ovat mukana uudessa valtakunnallisessa Opin.fi-palvelussa, joka kokoaa korkeakoulujen avoimia opintoja yhteen paikkaan. Maksuton palvelu tekee opintojen löytämisestä ja vertailusta helppoa ja kiinnostavaa. Opinnot ovat tarjolla joustavasti kaikenikäisille, monet ajasta ja paikasta riippumatta. Opiskeltavaa löytyy esimerkiksi kestävästä kehityksestä uusiin teknologioihin ja hyvinvoinnista terveyteen ja turvallisuusalaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme