Tutkimus: Yli 70 prosentilla suomalaisista on sairastetun koronan tuottamia viruksen vasta-aineita
Yhteensä 73 prosentilla aikuisväestöstä on vasta-ainetutkimuksen perusteella ollut tartunta joko ennen vuoden 2022 tai kevään 2023 tutkimusajankohtaa. Alle 30-vuotiaista aikuisista tartunnan saaneiden osuus on 86 prosenttia ja yli 65-vuotiaista 60 prosenttia.
THL:n tutkimuspäällikkö Merit Melin kertoo, että vasta-ainetutkimuksen perusteella koronatartunnat ovat olleet huomattavan yleisiä väestössä ja myös aiemmin tartunnan saaneilla.
”Rokotusten ja tartuntojen seurauksena väestössä on muodostunut immuniteettia erilaisia omikronmuunnoksia vastaan, mikä ylläpitää hyvää suojaa vakavaa tautia vastaan”, Melin sanoo.
”Tartunnan saaneet eivät kuitenkaan jakaudu tasaisesti, sillä etenkin ikääntyneistä huomattavan suurella osalla suoja perustuu yksin rokottamalla aikaansaatuun immuniteettiin”, tarkentaa Melin.
Tartunnan saaneiden osuus on jatkanut kasvuaan kaikissa tutkimukseen kuuluvissa ikäryhmissä kuluneen puolen vuoden aikana. Myös uusintatartunnat ovat olleet yleisiä.
THL on seurannut koronavirustartunnasta muodostuvien vasta-aineiden esiintymistä aikuisväestössä huhtikuusta 2020 alkaen. Satunnaisotantana tehtyyn tutkimukseen on kutsuttu 18–85-vuotiaita viiden silloisen sairaanhoitopiirin alueelta.
Vuoden 2021 loppuun asti tartunnasta kertovien vasta-aineiden esiintyvyys oli vielä alle 7 prosenttia. Vuoden 2022 tammi-maaliskuussa esiintyvyys oli 31 prosenttia ja nousi loka-joulukuussa 54 prosenttiin. (Viite 1)
Neljäsosalla on ollut uusi tartunta keväällä 2023
Vuoden 2022 lopussa tehtyyn tutkimukseen osallistuneet kutsuttiin seurantakäynnille keväällä 2023. Näytteistä arvioitiin sekä tartunnasta kertovien vasta-aineiden säilymistä että uusista tartunnoista kertovien vasta-aineiden esiintymistä.
Keväällä 2023 tartunnasta kertovien vasta-aineiden esiintyvyys aikuisväestössä oli 62 prosenttia.
Niistä tutkittavista, joilta vuoden 2022 lopussa mitattiin tartunnasta kertovia vasta-aineita, 80 prosentilta löydettiin vasta-aineita myös puoli vuotta myöhemmin keväällä 2023. Neljäsosalla heistä oli ollut uusi tartunta loka-joulukuun 2022 ja huhti-kesäkuun 2023 välillä.
Tutkittavista, joilta ei löytynyt tartunnasta kertovia vasta-aineita vuonna 2022, 38 prosenttia oli saanut vasta-ainetutkimuksen perusteella tartunnan ennen kevään 2023 näytteenottoa.
XBB-alalinjat valtavariantti lähes kaikkialla maailmassa
Koronaviruksen evoluutiota ja alalinjoja on seurattu Suomessa vuoden 2021 lopusta sekvensoimalla maantieteellisesti kattava otanta PCR-positiivisista näytteistä.
Vuoden 2023 aikana omikronin XBB-alalinjat ovat nousseet valtavarianteiksi lähes kaikkialla maailmassa syrjäyttäen kiertävät BA.5- ja BA.2-omikronalalinjat. Tällä hetkellä havaintomääriltään merkittävimpiä alalinjoja ovat XBB.1.5, XBB.1.9.1, XBB.1.9.2 ja XBB.1.16, joiden yhteenlaskettu osuus kaikista sekvensoiduista näytteistä oli Suomessa toukokuun lopulla jopa 86 prosenttia.
Väestön immuniteetti kasvaa rokotusten ja SARS-CoV-2-viruksen jatkuvan laajamittaisen kierron seurauksena. Tällöin evolutiivinen paine ohjaa viruksia muuntumaan siten, että ne pystyvät väistämään aiempaa immuniteettia.
”XBB-alalinjojen viruksissa on enemmän mutaatioita piikkiproteiinin reseptorisitoutumisalueella aiempiin muunnoksiin verrattuna. Muutokset vaikuttavat vasta-aineiden kykyyn tunnistaa muuntuneita viruksia. Mutaatioiden seurauksena XBB-alalinjat ovat aiheuttaneet tartuntoja aiempien rokotteiden ja tartuntojen tuottamasta immuniteetista riippumatta”, selvittää THL:n erikoistutkija Erika Lindh.
Syksyn rokotussuositukset tarkentuvat kesän jälkeen
THL:n ennakkoarvion mukaan iäkkäille ja tietyille riskiryhmille suositellaan todennäköisesti syksyllä koronarokotteen tehosteannosta. Rokote on tarkoitus antaa samanaikaisesti influenssarokotuksen kanssa marras-joulukuussa. Ennakkoarvio tulevista suosituksista on annettu, jotta hyvinvointialueet voivat ajoissa varautua syksyn rokotusten järjestämiseen.
Syksyn rokotussuositusta tarkennetaan näillä tietoa elokuussa, jolloin odotetaan saatavan kansainvälistä tutkimustietoa uusista XBB-rokotevalmisteista. Suomen epidemiatilannetta seurataan myös jatkuvasti.
THL tiedottaa myöhemmin, mitä rokotteita syksyn tehosteannoksissa käytetään ja milloin Suomeen saadaan uusia koronarokote-eriä.
Kaikki tällä hetkellä Suomessa käytössä olevat koronarokotteet suojaavat hyvin vakavalta taudilta.
Lisätietoja
Viite 1: Solastie A, Nieminen T, Ekström N, Nohynek H, Lehtonen L, Palmu AA, Melin M. Changes in SARS-CoV-2 seroprevalence and population immunity in Finland, 2020-2022. Emerg Microbes Infect. 2023 Jun 8:2222849. doi: 10.1080/22221751.2023.2222849. Epub ahead of print.
Merit Melin
Tutkimuspäällikkö, THL
etunimi.sukunimi@thl.fi
Erika Lindh
Erikoistutkija, THL
etunimi.sukunimi@thl
Avainsanat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
THL viikolla 26/202526.6.2025 15:11:31 EEST | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 26.6. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Verkkouutiset pe 27.6. Vanhuspalvelujen tila: Tiedot ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköiden henkilöstömitoituksesta. Lisätiedot: elli.alarotu(at)thl.fi, puh. 029 524 7018 Lisätietoa: Katso myös ajankohtaisia uutisiamme thl.fi Seuraa THL:ää myös sosiaalisessa mediassa THL:n tuoreimmat julkaisut löytyvät Julkarista ja THL:n kirjakaupasta THL on myös Instagramissa tunnuksella @thl.fi
Huomioi lintuinfluenssariski, jos kohtaat luonnossa sairaan tai kuolleen eläimen26.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Lintuinfluenssatartunnan saaneita, sairaita tai kuolleita lintuja on havaittu tänä vuonna viimevuotista enemmän. Virus ei tartu ihmiseen helposti, mutta voi tarttuessaan aiheuttaa vakavan taudin. Vältä siis koskemasta luonnosta löytämiisi kuolleisiin tai sairaisiin eläimiin.
Muiden maiden sote-järjestelmät tarjoavat eväitä mutta eivät pikaratkaisuja Suomen sote-mallin kehittämiseen - työ vaatii parlamentaarista yhteistyötä25.6.2025 00:01:00 EEST | Tiedote
Muissa maissa käytössä olevat sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämismallit antavat aineksia myös Suomen sote-järjestelmän kehittämiseen, mutta eivät tarjoa pikaisia ratkaisuja, todetaan THL:n tuoreessa selvityksessä.
Muistutuskutsu: Mitä voimme oppia muiden maiden tavoista järjestää sote-palvelut? THL:n selvityksen julkistustilaisuus ja puoluesihteereiden keskustelu Porin SuomiAreenassa ke 25.6. klo 8.30–1023.6.2025 11:28:25 EEST | Kutsu
Hyvät toimitukset, sosiaali- ja terveydenhuolto herättää runsaasti intohimoja ja keskustelua siitä, mihin suuntaan sote-järjestelmäämme olisi kehitettävä. Suomessa on esitetty mm. hyvinvointialueiden verotusoikeutta, aluevaltuustojen lakkauttamista, Kela-korvausten kasvattamista, koko terveydenhuollon kansallistamista ja siirtymistä vakuutuspohjaiseen terveydenhuoltoon. Millaisia eri sote-järjestämismalleja muissa maissa on käytössä ja mitä voimme oppia niistä Järjestämme Porin SuomiAreenassa keskiviikkona 25.6. aamiaistilaisuuden, jossa julkaisemme tuoreen selvityksemme neljästä kansainvälisestä sote-mallista ja niiden soveltamisesta Suomessa. Lisäksi tilaisuudessa on puoluesihteereiden paneeli aiheesta. Tervetuloa mukaan! Tilaisuuden avaa THL:n pääjohtaja Mika Salminen. Selvityksen esittelee johtava tutkija Liina-Kaisa Tynkkynen. Paneelissa keskustelevat SDP:n puoluesihteeri Mikkel Näkkäläjärvi, keskustan puoluesihteeri Antti Siika-aho sekä kokoomuksen puoluesihteeri Timo Elo. Kaikki
THL esittää vyöruusurokotteen ottamista rokotusohjelmaan elin- ja kantasolusiirtopotilaille sekä hematologista syöpää sairastaville23.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Lisäksi THL esittää ikäperusteisia vyöruusurokotuksia kaikille 75-vuotiaille, jos rokotetta saadaan hankittua kohtuulliseen hintaan. Päätökset kansallisen rokotusohjelmaan otettavista rokotteista tekee sosiaali- ja terveysministeriö. Vyöruusurokote vähentää tehokkaasti vyöruusuun ja sen vaikeisiin tautimuotoihin sairastumista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme