Hyvinvointiala HALI ry

Hyvinvointiala HALI ry: Hallitusohjelmassa eväät parempiin sote-palveluihin

Jaa

Hyvinvointiala HALI ry katsoo tänään julkistetun ohjelman antavan hyvinvointialueille nykyistä paremmat mahdollisuudet lyhentää hoitojonoja ja saada ikääntyneet heille kuuluvan hoivan piiriin.

”Erityisen iloinen olen siitä, että hallitus selkeästi haluaa hyödyntää sote-alan yritysten ja järjestöjen resurssit ja osaamisen. Tämä on avain siihen, että ihmiset pääsevät nopeammin palveluiden piiriin ja myös saavat tarvitsemansa avun. Hoitojonot ovat tällä hetkellä paikoitellen laittoman pitkiä. Nyt niitä päästään purkamaan muun muassa merkittävällä lisärahalla Kela-korvauksiin”, sanoo HALIn toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajankangas.

Sote-kustannusten nousun hillitseminen edellyttää hyvinvointialueilta kykyä ja halua verrata eri palveluntuottajia. Jotta palveluja voidaan vertailla, tarvitaan julkisten sote-palveluiden omien kustannusten ja kustannusrakenteen avaamista. HALI pitää erinomaisena hallitusohjelman tähän ohjaavaa kirjausta.

HALI kiittää kirjausta palvelusetelijärjestelmän ja maksusitoumusten kehittämisestä. Hallitusohjelmassa todetaan, että jos asiakas ei saa tarvitsemaansa julkista palvelua hoitotakuuajan sisällä, hänellä on oikeus saada palveluseteli tai maksusitoumus toisen palveluntuottajan tarjoamaan palveluun.

”Tässä kohtaa on syytä painottaa, että palvelusetelin arvon pitää vastata julkisen palvelun kustannusta, jotta se on aidosti vaihtoehto. Tärkeä on myös hallitusohjelman linjaus siitä, että palveluseteliasiakkaalle mahdollistetaan oman rahan käyttö lisäpalveluiden ostamiseen”, toteaa Rajakangas.

HALI pitää järkevänä hallituksen linjausta sote-alan työnjaon selkiyttämisestä ja kelpoisuusehtojen uudelleentarkastelusta. Sote-koulutettujen hoitajien työaika tulisi käyttää enemmän terveydenhuollollisiin tehtäviin ja sallia vanhusten hoivaan nykyistä monipuolisemmista taustoista tulevia ammattilaisia. Tämä on edellytys sille, että hoivapaikkoja saadaan auki ja vanhukset pääsevät ansaitsemansa hoivan piiriin. HALI tervehtii ilolla hallituksen linjausta asiakasturvallisuutta lisäävän teknologian hyödyntämisestä henkilöstömitoituksen laskennassa.

“Murheellinen olen siitä viestistä, jonka hallituksen asettama tuloraja ja kansalaisuuteen vaadittava vuosiansio ulkomaisille osaajille antaa. Suomi kilpailee kymmenien muiden maiden kanssa ulkomaisista osaajista. Olisi tärkeää, että he tietäisivät olevansa perheineen tervetulleita Suomeen”, Rajakangas päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry

Yritykset mukaan erikoissairaanhoidon jonojen purkuun – STM:n selvitys vaatii jatkotyötä11.1.2024 16:47:58 EET | Tiedote

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama virkatyöryhmä julkaisi tänään ehdotuksensa sairaaloiden ja ympärivuorokautisten päivystysten porrastamisesta, työnjaosta ja yhteistyöstä. Hyvinvointiala HALI ry pitää tärkeänä terveydenhuollon työnjaon kehittämistä. Se on tärkeää erityisesti siksi, että sote-ammattilaisten saatavuus on lähivuosina yhä kriittisemmässä roolissa palvelujen varmistamisessa koko Suomessa.

Tutkimus: Suun terveydenhuollon leikkaukset Kela-korvauksiin lisäsivät julkisen sektorin painetta21.12.2023 06:01:00 EET | Tiedote

Tuore tutkimus osoittaa, että vuosien 2015 ja 2016 merkittävät leikkaukset yksityisen hammashoidon Kela-korvauksiin johtivat julkisen sektorin asiakasmäärän kasvuun ja yksityisten palveluntuottajien hintojen nousuun. Julkisen sektorin kustannukset myös todennäköisesti kasvoivat, koska yksityisellä Kela-korvauksen tukemana hoidettu potilas on julkiselle taloudelle merkittävästi edullisempi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye