Business Finland on auttanut jo 265 suomalaista yritystä hyödyntämään EU:n elpymisvälineen rahoitusta

Jaa

Suomalaisille yrityksille on Business Finlandin kautta tähän mennessä myönnetty 365 miljoonaa euroa EU:n elvytysrahaa. Rahoituksella yritykset edistävät elinkeinorakenteen uudistumista ja kestäviin ratkaisuihin perustuvaa kilpailuetua.

Globaali pandemia vaikeutti monien yritysten toimintaa. Tilannetta helpottamaan Euroopan unioni perusti kertaluontoisen elpymisvälineen. Recovery and Resilience Facility (RRF) tarkoituksena on elvyttää Euroopan taloutta. Business Finland sai tehtäväkseen myöntää suomalaisille yrityksille noin 400 miljoonaa euroa RRF-rahoitusta Suomen kestävän kasvun ohjelmasta.

Rahoitusta monille toimialoille

Business Finland on järjestänyt vuosien  2021-2023 aikana yli 20 RRF-rahoitushakua. Tähän mennessä hakemuksia on tullut 781, joista noin 40 prosentille on myönnetty rahoitusta. Yrityksille on myönnetty rahoitusta useille toimenpiteille:

RRF-rahoitusta saaneet toimialat ovat esimerkiksi ICT, akkuteollisuus, energiainvestoinnit, kierrätys ja materiaalien uudelleenkäyttö, vähähiilinen rakennettu ympäristö, terveys ja hyvinvointi, luovat alat sekä kestävä matkailu.

”RRF-rahoituksella voi tehdä tutkimus- ja kehitystyötä, mutta myös investointeja. Suomi on kohdentanut RRF-rahoitusta muihin EU-maihin verrattuna kolmanneksi eniten nimenomaan investointeihin. Yritykset ovat investoineet esimerkiksi uusiin laitteisiin ja tuotantolaitoksiin”, kertoo Business Finlandin RRF-rahoituksen projektipäällikkö Risto Saastamoinen.

”Projektit vaihtelevat kooltaan. Pienienimpien projektien rahoitus on alle 100 000 euroa, ja suurinta rahoitusta on myönnetty laajoille ekosysteemiprojekteille, eli veturihankkeille. Veturihankkeissa rahoitus on noin  20 miljoonaa euroa, josta osa kanavoituu mukana oleville pienemmille yrityksille”, Saastamoinen jatkaa.

Projektien RRF-rahoituksen keskiarvo on noin miljoona euroa.

Kestävä kehitys on RRF-rahoituksen keskeinen kriteeri

RRF-rahoitusta saavan hankkeen on täytettävä  Do No Significant Harm -vaatimukset. Jokaista hakemusta tarkastellaan kuuden eri kriteerin kautta: ilmastonmuutoksen hillintä, ilmastonmuutokseen sopeutuminen, vesivarojen ja merten kestävä käyttö ja suojelu, siirtyminen kiertotalouteen, ympäristön pilaantumisen ehkäisy ja vähentäminen sekä biologisen monimuotoisuuden ja ekosysteemien suojelu. Rahoitetut hankkeet eivät saa aiheuttaa merkittävää haittaa millekään näistä.

”Suomalaiset yritykset ovat ottaneet kiitettävästi vastaan vihreän siirtymän tavoitteet. Kestävä kehitys on yhä tärkeämpi kilpailutekijä, ja meillä Suomessa on myös osaamista tällä alueella.  Tämän kehityksen avulla voimme myös vauhdittaa yritysten kansainvälistä kasvua”, sanoo Business Finlandin pääjohtaja Nina Kopola.

Rahoitusta kaikkiin maakuntiin

Suomessa alueellisesti RRF-rahoitus on kohdistunut sinne, missä yrityksiä on eniten. Uusimaa, Pirkanmaa ja Varsinais-Suomi ovat listan kärjessä, mutta RRF-rahoitusta on saatu kaikkiin Suomen maakuntiin.

Business Finlandin kautta RRF-rahoitusta saaneet hankkeet löytyvät avoimesta tietokannasta: https://tietopankki.businessfinland.fi/anonymous/extensions/MyonnettyRahoitusRRF/MyonnettyRahoitusRRF.html

RRF-rahoitus jatkuu tämän vuoden loppuun. Projektit päättyvät viimeistään vuonna 2025, jonka jälkeen niiden tuloksista ja vaikuttavuudesta tehdään selvitys.

Yritykset kertovat, mitä RRF-rahoituksella on saatu aikaan:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö Risto Saastamoinen
risto.saastamoinen@businessfinland.fi
Puh. 040 708 3479


Markkinointiviestintäpäällikkö Sanna Nuutila
sanna.nuutila@businessfinland.fi
Puh. 050 557 7717

Kuvat

Kuva 1: Business Finlandin kautta myönnetty RRF-rahoitus eri toimenpiteille
Kuva 1: Business Finlandin kautta myönnetty RRF-rahoitus eri toimenpiteille
Lataa
Kuva 2: Business Finlandin kautta myönnetty RRF-rahoitus maakunnittain
Kuva 2: Business Finlandin kautta myönnetty RRF-rahoitus maakunnittain
Lataa
Lataa

Linkit

Business Finland on suomalainen julkinen toimija, joka tarjoaa innovaatiorahoitusta ja kansainvälistymispalveluita, edistää matkailua ja investointeja sekä osaajien houkuttelua Suomeen. Organisaatiossa työskentelee 760 asiantuntijaa noin 40 toimipisteessä maailmalla ja 16 toimipaikassa Suomessa. Business Finland on osa Team Finland -verkostoa. www.businessfinland.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Business Finland

Ensimmäisenä Euroopassa – Suomen metaversumi-ekosysteemi lanseeraa metaversumi-aloitteen1.12.2023 13:08:29 EET | Tiedote

Business Finlandin, VTT:n, Oulun yliopiston ja yli 400 muun toimijan lanseeraaman metaversumi-aloitteen, Metaverse Initiative by Finnish Ecosystem, tavoitteena on tehdä Suomesta digitaalisten kokemusten tulevaisuuden suunnannäyttäjä, ja samalla keskittyä metaversumin eettiseen ja vastuulliseen kehittämiseen. Erityinen fokus on yksityisyydessä, käyttäjäturvallisuudessa ja yhteiskunnallisissa vaikutuksissa.

Tasavallan presidentti palkitsi maatalouskoneista tunnetun AGCO-konsernin pitkäaikaisena investoijana24.11.2023 12:42:35 EET | Tiedote

Yhdysvaltalainen AGCO-konserni palkittiin tänään ulkomaisena yrityksenä tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnolla pitkäaikainen kansainvälinen investoija -palkintokategoriassa. AGCO on kansainvälinen edelläkävijä maatalouskoneiden ja täsmäviljelyratkaisujen kehittämisessä, valmistuksessa sekä jakelussa. Konserniin kuuluva traktorivalmistaja Valtra työllistää Suolahdessa noin 1 100 henkeä ja AGCO Power Nokialla 950 henkeä. Valtran voimansiirtotehtaan laajennus tuo lähivuosina 200 työpaikkaa lisää.

Suomalaisilla työnantajilla merkittävä rooli maahanmuuton onnistumisessa17.11.2023 07:55:00 EET | Tiedote

Suomalaiset työnantajat ovat avainasemassa kansainvälisen rekrytoinnin ja monikulttuurisen johtamisen onnistumisessa Suomen työmarkkinoilla, käy ilmi tuoreesta "Työnantajien kansainvälisen rekrytoinnin ja monikulttuurisen johtamisen kyvykkyys -kyselystä". Työnantajien kyvykkyydellä rekrytoinnissa ja työyhteisöjen johtamisessa on keskeinen rooli maahanmuuton onnistumisessa ja sen vaikutuksissa suomalaiseen yhteiskuntaan.

Suomen paviljonkia valmistellaan YK:n ilmastokokoukseen8.11.2023 08:05:00 EET | Tiedote

Suomi osallistuu ensimmäistä kertaa YK:n ilmastokokoukseen omalla paviljongilla. Suomen paviljonki on yksi tapahtuman lähes 200 paviljongista, joissa järjestetään keskusteluja virallisten neuvottelujen ohessa. Business Finlandin isännöimän paviljongin lavalla ratkaisuja vihreän siirtymän vauhdittamiseksi esittelevät eri sektoreita edustavat yritykset, organisaatiot, kansalaisjärjestöt sekä ministeriöiden edustajat lähes kahden viikon ajan. COP28 järjestetään joulukuun alussa Dubaissa ja se on laajuudeltaan suurin koskaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme