Suomen Palopäällystöliitto ry

Luo turvallinen juhannus – huomioi nämä 16 asiaa mökillä, liikenteessä, luontoretkellä ja vesillä

Jaa

Juhannus on monelle suomalaiselle kesän tärkein juhla ja useille myös merkki kesäloman alkamisesta. Näillä vinkeillä voit välttää turhia onnettomuuksia juhlan aikana ja nauttia juhannuksesta turvallisesti.

Mies soutaa venettä pelastusliivit päällään. Taustalla näkyy mökkirakennuksia.
Muista pelastusliivien käyttö myös tutussa mökkirannassa. KUVA: Palopäällystöliitto Terhi Kallio Palopäällystöliitto

Mökille lähtiessä ja mökillä

1.    Ota mukaan varaparistoja palovaroittimille. Tarkista palovaroittimien toimivuus ja paristot mökille saapuessa. 
2.    Varmista, että sammutuspeite on käden ulottuvilla näkyvällä paikalla. Sammutuspeite toimii apuna erityisesti pienten palojen sammuttamisessa ja kulkee pienessä tilassa.
3.    Huomioi, että ensiaputarvikkeet ovat mökille soveltuvat: EA-laukusta on hyvä löytyä ainakin särkylääkettä sekä apu ainakin haavanhoitoon, nyrjähdyksiin, ötököiden pistoksiin ja puremiin.
4.    Selvitä mökin tarkka osoite ja kirjaa se ylös näkyvälle paikalle. Mökin numerokyltin ja tienviitan on tärkeä olla helposti nähtävissä, jotta tarvittaessa apu löytää helposti perille. 
5.    Päivitä puhelimeesi 112-sovellus. 

Liikenteessä

6.    Pakkaa tavarat autoon huolellisesti. Irtonaisen tavaran liikkuminen auton sisällä voi äkillisessä jarrutustilanteessa tai kolarissa aiheuttaa hengenvaarallisia vammoja.
7.    Aja rauhassa ja maltilla.
8.    Jos osut matkan aikana liikenneonnettomuuspaikalle ensimmäisenä, pysähdy ja auta kykyjesi mukaan. Varmista avun saanti. Käytä mielellään 112-sovellusta, joka näyttää tarkan sijaintisi. 
9.    Jos liikenteessä on hälytysajoneuvoja hälytystehtävissä, anna ohitustilaa siirtymällä tien oikeaan laitaan. Samaan suuntaan kulkevilla kaistoilla, kuten moottoritiellä, auta pelastusväylän muodostumisessa autokaistojen väliin, niin että vasenta kaistaa ajavat ryhmittyvät tien vasempaan laitaan ja oikealla kaistalla olevat tien oikeaan reunaan. Näin hälytysajoneuvo pääsee ruuhkassakin nopeasti onnettomuuspaikalle. 

Lisää ohjeita onnettomuustilanteiden varalle kannatta lukea suomi.fi-sivulta: https://www.suomi.fi/kansalaiselle/oikeudet-ja-velvollisuudet/turvallisuus-ja-jarjestys/opas/nain-toimit-hatatilanteissa/nain-toimit-onnettomuuspaikalla 

Luontoretkellä

10.    Tarkista ajantasaiset metsäpalovaroitukset aina ennen tulen sytyttämistä. Varoituksen aikana kaikki avotulen teko on kielletty. Tämä tarkoittaa niin nuotiota, risukeitintä kuin kertakäyttögrilliä. Metsäpalovaroitus on voimassa juhannuksen aikaan koko maassa. 

Tarkista, mikä on avotuli >> https://pelastustoimi.fi/koti-ja-arki/tulen-kasittely/avotuli 

11.    Huomioi oma, lasten ja lemmikkien juomaveden tarve maastossa. Etenkin lämpimällä säällä on tärkeä huolehtia riittävästä nesteytyksestä koko retken ajan.
12.    Varaa riittävästi vaatetusta niin auringonpaisteelta, ötököiltä kuin vilulta suojautumista varten. 

Vesillä

13.    Pue pelastusliivit päälle ennen vesille lähtemistä.
14.    Ui aina rannan suuntaisesti ja siten, että pääset tarpeen vaatiessa rannalle omin voimin.
15.    Vahdi lapsia rannan läheisyydessä. Varmista, että lapset eivät koskaan ole rannalla ilman heitä valvovaa aikuista.

Koko juhannuksen ajan 

16.    Turvaa ympäristöllesi ja läheisillesi turvallinen juhannus – nauti alkoholia vain kohtuullisessa määrin.

Suomen Palopäällystöliitto toivottaa turvallista juhannusta koko Suomeen!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Palopäällystöliitto on aatteellinen yhdistys, jonka keskeisimpiä tavoitteita on yhteiskunnan turvallisuuden edistäminen ja jäsenistönsä ammattiosaamisen kehittäminen.

Palopäällystöliiton jäsenistö koostuu pelastusalan henkilöstöstä, sopimuspalopäällystöstä, turvallisuusalan asiantuntijoista ja johtavissa asemissa olevista henkilöistä. Liitolla ei ole ammatilliseen edunvalvontaan liittyviä tehtäviä.

Palopäällystöliitto on arvostettu turvallisuuspoliittinen keskustelija sekä avoimeen kumppanuuteen ja jatkuvaan kehittymiseen luottava yhteistyöjärjestö, joka tuottaa asiantuntija-, koulutus- ja materiaalipalveluja. Liiton vaikuttavuus perustuu pitkäjänteiseen työhön sekä välittömään yhteydenpitoon eri viranomaisten ja turvallisuusalan toimijoiden kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Palopäällystöliitto ry

Terveiset Kanadasta: Mitä sinä voisit tehdä metsäpalojen estämiseksi Suomessa?5.7.2023 11:38:14 EEST | Tiedote

Kanadassa kärsitään yhdestä historiansa pahimmasta metsäpalokaudesta. Erittäin vaikeiden palojen taustalla on osaksi luonto ja sään ääri-ilmiöt ja osaksi ihmisten huolimattomuus. Myös Suomessa koettiin tänä keväänä ja kesänä pitkä ja kuiva ajanjakso, jolloin metsäpaloja syttyi ympäri maan. Metsäpalojen yleisimmät syttymissyyt Suomessa liittyvät ihmistoimintaan. Ilmastonmuutos alkaa näkyä myös Suomessa aiempaa pidempinä alkukesän kuivina kausina. City of Red Deerin pelastuslaitoksen johtaja ja Kanadan Palopäällystöliiton puheenjohtaja Ken McMullen kertoo, miten Kanadan paloja vastaan taistellaan ja mitä sinä voisit tehdä metsäpalojen estämiseksi Suomessa.

Palokuntien SM-kilpailut 27.5.2023 Helsingissä23.5.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

Palokuntien suomenmestaruudesta kilpaillaan tänä vuonna lauantaina 27.5.2023 Helsingissä, Messukeskuksessa. Kilpailuun osallistuu 21 yleisen sarjan ja 6 veteraanisarjan joukkuetta ympäri Suomea. Kilpailun teema on pelastustoimi poikkeusoloissa. Kilpailun järjestävät Suomen Palopäällystöliitto ja tämänvuotisena yhteistyökumppanina Helsingin kaupungin pelastuslaitos. Kilpailujen suojelija on pormestari Juhana Vartiainen. Tapahtuma on hyvä tilaisuus tutustua pelastusalan työtehtäviin sekä vapaaehtoispalokunnan toimintaan. Yleisö ja median edustajat ovat tervetulleita mukaan.

Ensimmäinen pelastusalalla työskentelevien työssäjaksamisen tutkimus – iso vastausprosentti kertoo halusta tulla kuulluksi19.4.2023 06:45:00 EEST | Tiedote

Pelastusalalla työskenteleville teetettiin työssäjaksamisen kysely syys–lokakuussa 2022. Kysely lähetettiin kaikille Suomen 22 pelastuslaitokselle, ja vastauksia saatiin 20 pelastuslaitokselta. Tutkimuksessa selvitettiin, miten pelastusalalla voidaan henkisesti sekä millaisia ajatuksia pelastusalalla työskentelevillä on pelastuslaitosten, henkilöstön työhyvinvoinnin, tuottavuuden parantamisen ja ylipäätään pelastusalan kehittämiseksi. Tyytyväisyyttä loivat työ/virkasuhteen joustavuus, vaikuttamismahdollisuudet omassa työssä ja työterveyshuolto. Heikoimmin toimivia asioita olivat vaikuttamismahdollisuudet organisaatiossa, sisäinen viestintä, palkkaus ja johtaminen. Kyselyn teetti Suomen Palopäällystöliiton Pelastusalan henkisen työsuojelun toimikunta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme