Suomen startup-yhteisö

Suomen startup-yhteisön yhteinen kannanotto: Suomen pitää olla maailman paras maa osaajille – hallitusohjelman kirjaukset murentavat tavoitteen

Jaa

Eduskuntavaalien alla keskusteltiin paljon siitä, kuinka teemme Suomesta houkuttelevan paikan huippuosaajille. Ei riitä, että olemme hyvä ja houkutteleva maa, meidän tulee olla maailman paras.

Hallitusohjelmassa otettiin työperäisen maahanmuuton osalta edistysaskeleita, kuten viikon aikaraja erityisosaajien työluvan saamiselle. Se on askel eteenpäin, mutta ei yksinään riitä tekemään Suomesta maailman houkuttelevinta maata kansainvälisille osaajille.  

Hallitusohjelman maahanmuuttoa koskeva osio uhkaa vesittää kaikki ohjelmaan sisältyvät edistysaskeleet. Tämä luo koko Suomen kasvuyritysyhteisölle merkittävän uhkakuvan ja varmuudella heikentää Suomen talouden kasvumahdollisuuksia. 

Todennäköisesti osiolla on pyritty tiukennuksiin – mutta tavat, joita ohjelmaan on kirjattu eivät vastaa millään sitä mitä niillä on haettu. Päinvastoin, sillä ohjelmassa esitetyt tiukennukset luovat Suomesta mielikuvan, että olemme ulkomaalaisiin vihamielisesti suhtautuva maa – myös heitä kohtaan, jotka täällä jo ovat töissä. Suomi tarvitsee työvoimaa ulkomailta, sillä väestömme ikääntyy ja meillä on yksinkertaisesti liian vähän työntekijöitä, jotta maamme pärjää tulevaisuudessa. Arvioiden mukaan tarvitsemme vuodessa kymmeniä tuhansia työntekijöitä ulkomailta, ja meidän pitää tehdä enemmän tietoisia ja konkreettisia toimia, jotta olemme houkutteleva vaihtoehto muiden maiden rinnalla. 

Suomen startup-yhteisö esitti tavoitteissaan, että hallitusohjelmaan tulee kirjata selkeä kahden viikon palvelulupaus, joka pitää sisällään kaikki tärkeät palvelut, joita ulkomailta Suomeen muuttava työntekijä tarvitsee. Näihin kuuluvat mm. työluvat, pankkitilien avaamiset ja lasten englanninkieliset koulupaikat. Nämä kaikki tulisi hoitua yhden luukun alta. Näin on tehty Ranskassa, joka on onnistunut luomaan Euroopan suurimman kasvuyritysekosysteemin – tietoisesti ja konkreettisin toimin.

Hallitusohjelman maahanmuutto-osio vesittää hyvätkin tavoitteet

Tämänhetkisessä hallitusohjelmassa on kuitenkin huolestuttavia esityksiä, jotka ovat saaneet usean tällä hetkellä Suomessa työtä tekevän erityisasiantuntijankin takajaloilleen. Jo nyt on tullut tapauksia, jossa taitava Suomessa asuva ulkomaalainen työntekijä on alkanut pohtia muuttamista pois maasta.

Kenties räikein esimerkki on kirjaus, jossa vaaditaan, että ulkomaalaisen on poistuttava maasta, jos tällä ei työsuhteen päätyttyä ole työtä kolmen kuukauden sisällä irtisanomisesta. Jokainen varmasti haluaa työllistyä mahdollisimman pian, mutta kolme kuukautta todella lyhyt aika hakea osaamista vastaavaa työtä, käydä haastatteluprosessit läpi ja allekirjoittaa uusi työsopimus, etenkin taantuman aikana. Ei ole Suomen edun mukaista näyttää ovea ulkomailta tulleelle osaajalle näin tiukoin ehdoin. Riskinä on, että ulos laitetaan ihminen, joka on jo edeltävien vuosien aikana maksanut mittavasti veroja Suomeen ja tämän lähtiessä hän maksaa veronsa muualla. Tanskassa, johon useasti viitataan humanitäärisessä maahanmuutossa vastaava aikaraja on kuusi kuukautta. 

Toinen huolestuttava esitys on, että Suomessa pysyvään oleskelulupaan vaaditaan jatkossa kuuden vuoden asumisaika nykyisen neljän sijaan. Muiden jo olemassa olevien vaatimusten lisäksi, pysyvän oleskeluluvan saadakseen pitäisi vielä todentaa riittävä kielitaito. Huippuosaajat työskentelevät pääasiassa englanniksi ja kuusi vuotta on pitkä aika odottaa pysyvää oleskelulupaa perheen kanssa. Puhumme ihmisistä, jotka ovat maksaneet melkoisia summia veroja Suomen valtion kassaan.

Nyt herätys! Hallituksen tulee jatkovalmistelussa korjata kirjaukset, jotka heikentävät Suomen houkuttelevuutta ulkomaalaisten osaajien rekrytoinnissa. Tehdään toimia, joilla saamme Suomen talouden kasvuun ja Suomesta maailman parhaan paikan kasvaville yrityksille.

Asian puolesta,

Riikka Pakarinen, toimitusjohtaja, Suomen startup-yhteisö

Ilkka Paananen, toimitusjohtaja, Supercell

Miki Kuusi, toimitusjohtaja, Wolt

Mikael Thuneberg, toimitusjohtaja, Supermetrics

Sami Marttinen, toimitusjohtaja, Swappie

Sammeli Sammalkorpi, toimitusjohtaja, Sievo

Antti Nivala, toimitusjohtaja, M-Files

Kalle Törmä, toimitusjohtaja, Flowhaven

Oskari Saarenmaa, toimitusjohtaja, Aiven

Rafal Modrzewski, toimitusjohtaja, ICEYE

Kristo Ovaska, perustaja ja hallituksen jäsen, Smartly 

Mika Tammenkoski, toimitusjohtaja, Metacore

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Suomen startup-yhteisö

Suomen startup-yhteisön muodostaa yli 200 eri suomalaista kasvuyritystä kasvun eri vaiheista, aina alkuvaiheen yrityksistä kymmensarvisiin asti. Startup-yhteisö ei ole edunvalvontajärjestö yksittäiselle toimialalle, vaan uskomme yhdessä tekemisen voimaan – uhkien sijaan näemme ympärillämme mahdollisuuksia. Startup-yhteisön tavoitteena on rakentaa Suomesta maailman paras paikka yrittää, opiskella ja elää.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen startup-yhteisö

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye