Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Useilla hyvinvointialueilla on petrattavaa lastensuojelun järjestämisessä - palvelujen organisoiminen on vielä monin paikoin kesken

Jaa
Useilla hyvinvointialueilla on vaikeuksia taata lastensuojeluasioiden käsittely lainmukaisten aikarajojen ja asiakasmäärien raameissa.

Lastensuojelun järjestämisen indikaattorit ovat heikentyneet viime syksyyn verrattuna lähes kaikilla hyvinvointialueilla. Vain Etelä-Karjalassa, Kymenlaaksossa ja Helsingissä lastensuojelun järjestämisen indikaattorit olivat täysin tai lähes täysin lain mukaiset. On kuitenkin huomattava, että näillä mainituilla alueilla palveluiden järjestämisessä ei tapahtunut juurikaan muutosta vuodenvaihteessa.

Monilla muilla alueilla palvelujen organisoiminen ja uusien toimintatapojen opettelu ovat edelleen kesken.

”Hyvinvointialueelle siirtyminen on saattanut johtaa työtehtävien pirstaloitumiseen. Tiimien rakenne on muuttunut, ja osalla työntekijöistä työtehtävien hoitaminen vaatii pitkiä työmatkoja”, kuvaa kehittämispäällikkö Laura Yliruka alueilta tullutta palautetta.

Työn tekemisen tavat ja työssä jaksaminen kehittämisen kohteina

Palvelujen kehittämistä hyvinvointialueilla vaikeuttaa myös se, ettei virkoihin ole hakijoita. Päteviä sijaisia ei ole tarjolla sijaisuuksiin, ja henkilöstön tiheä vaihtuvuus kuormittaa tiimejä.

”Henkilöstövaje vaikuttaa kasvukeskuksista haja-asutusalueille”, Yliruka kertoo.

”Yhtenäinen viesti sekä johdolta että työntekijöiltä on, että työn mielekkyyttä ja pitovoimaa parantaa se, että palveluprosessit saadaan asiakkaiden kannalta toimivimmiksi. Asiakkaiden kokemukset halutaan näkyviin ja pohjaksi kehittämiselle. Alueilta kuuluu myös lupaavia viestejä. Työprosesseja kehitetään ja työssäjaksamista parannetaan", Yliruka summaa.

Hyvinvointialueiden suoriutumista on vielä varhaista arvioida

THL:n asiantuntijat huomauttavat, että hyvinvointialueiden onnistumista on vielä liian aikaista arvioida.

”Ensimmäiset luvut eivät ehkä ole toivotun kaltaisia, mutta on kuitenkin epärealistista olettaa, että hyvinvointialueiden potentiaali olisi toteutunut heti ensimmäisen kolmen kuukauden aikana,” toteaa erityisasiantuntija Martta Forsell.

”Vuodenvaihteen muutokset ovat näkyneet talvella lisätöinä ja hidasteina. Yhteisiä, tehokkaampia käytäntöjä vasta harjoitellaan”, Forsell kuvaa aluilta kuultua palautetta.

Vuodenvaihteen jälkeen esimerkiksi alueiden tilastointikäytännöissä on monenlaisia epävarmuustekijöitä, kun osa tietojärjestelmistä on vaihtunut.

”Uusilla hyvinvointialueilla on vielä opettelua siinä, miten moninaisista järjestelmistä saadaan haettua oikeelliset tiedot. Osa tiedoista on alueiden itsensäkin mielestä virheellisiä, mutta alueilla ei vielä ole mahdollisuutta antaa luetettavampia tietoja”, Forsell kertoo.

Lisätiedot

Lastensuojelun sosiaalityön henkilöstömitoitus huhtikuussa 2023

Lastensuojelun käsittelyajat 1.10.2022–31.3.2023

Lastensuojelu 2022

Martta Forsell
erityisasiantuntija
puh. 029 524 7974
etunimi.sukunimi@thl.fi

Laura Yliruka
kehittämispäällikkö
puh. 029 524 7982
etunimi.sukunimi@thl.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL: Lasten ja nuorten terapiatakuussa tulisi ensimmäiseksi vahvistaa olemassa olevien mielenterveyden hoitomenetelmien käyttöä ja yhdenvertaista saatavuutta10.6.2024 02:00:00 EEST | Tiedote

THL katsoo, että hallituksen esittämä lasten ja nuorten mielenterveyttä koskeva terapiatakuu tulisi ottaa käyttöön vaiheittain. Ensin olisi varmistettava, että koko maassa on riittävästi henkilöstöä auttamaan lapsia ja nuoria matalalla kynnyksellä. Samalla palveluvalikoimaa on laajennettava niin, että menetelmillä voidaan tarjota apua kaikille lapsille ja nuorille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye