ELY-keskukset

Jo 30 000 on sanonut fossiiliselle lämmitykselle hyvästit – lämmitysremonttiin on edelleen tarjolla avustusta

Jaa
Ainakin noin 30 000 suomalaista pientalon omistajaa on halunnut vaihtaa pois fossiilisesta lämmityksestä vuosina 2020–2023. Öljylämmityksen vaihtaminen onkin tuoreiden laskemien perusteella taloudellisesti järkevää. Lämmitysjärjestelmän vaihtamiseen tarjotaan edelleen ELY-keskuksen tukea.

Omakoti- ja paritaloasujat ovat vaihtaneet viime vuosina innokkaasti öljy- ja maakaasulämmitysjärjestelmiään muun muassa ilma-vesilämpö- ja maalämpöpumppuihin sekä kaukolämpöön. Remontteihin on hakenut pelkästään ELY-keskuksesta avustusta yli 28 500 öljylämmityksen vaihtajaa ja miltei 1 000 maakaasulämmityksenkin vaihtajaa. Lämmitysremontteihin on tarjolla myös vaihtoehtoisia tukimuotoja, kuten ARAn energia-avustusta tai korotettua kotitalousvähennystä verotuksessa.

Nyt jos koskaan on hyvä hetki vaihtaa fossiilinen lämmitys, sillä ELY-keskuksen 2 500 ja 4 000 euron avustuksia riittää vielä noin 11 000 öljy- tai maakaasulämmityksen vaihtajalle. Hakemukset myös käsitellään tällä hetkellä nopeasti, noin kahdessa kuukaudessa. Erityisesti sähköinen hakeminen on vaivatonta.

"Nyt on vielä hyvät mahdollisuudet vaihtaa lämmitysjärjestelmä ennen seuraavaa lämmityskautta ja saada siihen myös avustusta. Hakemuksen käsittely on nopeaa, kun mukana on kaikki tarvittavat liitteet", kertoo erityisasiantuntija Sabina Mäki elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta.

Öljylämmityksestä luopuja säästää lämmityskuluissa

Lämmitysmuodon vaihto on iso investointi, joten nyt saatavilla oleva avustus kannattaa käyttää hyödyksi.

”Öljylämmittäjän kannattaa katsoa eteenpäin useamman vuoden päähän, arvioida tulevia huolto- ja kunnossapitokuluja sekä laskea vaihdon vaikutuksia lämmityksen kustannuksiin. Tämänhetkisellä energian hinnalla useimmat lämmitysmuodot ovat edullisempia kuin yksin öljyllä tapahtuva lämmitys”, Motivan asiantuntija Teemu Kettunen sanoo.

Motivassa on arvioitu kahden erikokoisen 1970- ja 1990-luvulla rakennetun öljylämmitystalon ostoenergian ja lämmitysmuodon vaihdon kustannuksia. Takaisinmaksuajat vaihtelevat kohdekohtaisesti 7–11 vuoden välillä. Jos olemassa olevaa öljylämmitysjärjestelmää pitäisi uudistaa, takaisinmaksuaika lyhenee. Maalämpöpumppu on investointina kallein, mutta sen vuotuiset käyttökulut ovat edullisimmat. Esimerkkilaskelmiin voi tutustua Motivan öljylämmityksen vaihtajalle -verkkosivuilla.

Öljylämmityksen korvaavan lämmitysmuodon valintaan saa teknistä neuvontaa Motivasta läpi kesän. Vaihtoehtoja kannattaa nyt tutkia ja tarjouksia pyytää useammalta urakoitsijalta. Avustusneuvontaa tarjoaa avustuksen myöntävä Pirkanmaan ELY-keskus.

Öljylämmityksen vaihtaja, lue lisää:

Maakaasulämmityksen vaihtaja, lue lisää:

Tekninen neuvonta:

Kysy avustuksista:

Ympäristöasioiden asiakaspalvelu

  • 0295 020 900 (kesällä ma–pe klo 9–15, pvm/mpm)
  • ympariston.asiakaspalvelu@ely-keskus.fi

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja medialle:


Tekniset ratkaisut ja kustannukset: Teemu Kettunen, asiantuntija, Motiva Oy, 050 568 9445, teemu.kettunen@motiva.fi


Avustukset: Sabina Mäki, erityisasiantuntija, Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, 0295 036 090, sabina.maki@ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Ansökningarna om utvecklingstjänster för företag upphör22.9.2023 12:32:52 EEST | Tiedote

NTM-centralernas Utvecklingstjänster för företag läggs ned i början av 2024 i enlighet med regeringsprogrammet. Ansökningstiden för Analys- och Konsulteringstjänster går ut i alla landskap senast 30.11.2023. I landskapen Västra och Södra Finland upphör dock anslagen redan tidigare. Minst anslag finns till förfogande i Västra Finland, där man inte längre rekommenderar att lämna in nya ansökningar. Ansökningarna behandlas i den ordning de inkommit och tjänsterna beviljas så länge det finns anslag. Under hösten inleds ännu nya utbildningar.

ELY-keskusten Yritysten kehittämispalvelujen haut päättyvät22.9.2023 12:32:52 EEST | Tiedote

ELY-keskusten Yritysten kehittämispalvelut lakkautetaan vuoden 2024 alusta hallitusohjelman mukaisesti. Analyysi- ja Konsultointi-palvelujen haku päättyy kaikissa maakunnissa viimeistään 30.11.2023. Länsi- ja Etelä-Suomen maakunnissa määrärahat kuitenkin loppuvat jo aiemmin. Vähiten määrärahaa on käytettävissä Länsi-Suomessa, jossa uusien hakemusten jättämistä ei enää suositella. Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä ja palveluja myönnetään niin kauan kuin määrärahoja riittää. Syksyn aikana on käynnistymässä vielä uusia koulutuksia.

Korjaamisen jalo taito - suunnitteletko vanhan rakennuksesi korjausta?18.9.2023 14:00:33 EEST | Tiedote

Tervetuloa 10.10.2023 Turussa järjestettävään Korjaamisen jalo taito -seminaariin (etäosallistumismahdollisuus). Seminaarissa pureudutaan korjausrakentamisen taidon tarpeisiin ja uhanalaisuuteen. Tapahtuma on suunnattu valtakunnallisesti kaikille rakentamisen ja kiinteistönhuollon parissa toimiville ja alalle aikoville sekä koulutuksen parissa työskenteleville. Ympäristöministeriö osoittaa ELY-keskuksille vuosittain määrärahaa jaettavaksi avustuksina rakennusperinnön hoitoon. Tänä vuonna rakennusperinnön hoidon avustusten haku käynnistyy 17.10.2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme