Michael oppii suomea lenkkipolun varrella - auttamisen sovelluksesta ratkaisu kotoutumiseen?

Neljännen kerroksen lasiovesta avautuu ovi solujen, mikrobien ja bakteerien maailmaan. Ollaan Viikin kampuksen Biokeskuksen farmasian osastolla. Käytävien varrella on lukuisia laboratorioita, joissa tehdään kansainvälisen tason lääketutkimusta.
Täällä työskentelee myös Michael Jentsch, osaston apulaisprofessori. Hän opettaa, luennoi ja tekee tutkimusta. Michael on myös Commun käyttäjä. Hänellä on hakusessa juoksukaveri, jonka kanssa lenkkeilyn lomassa oppisi nykyistä paremmin puhumaan suomea.
"Näitä Commun mainoksia on tällä kampuksella useammilla ilmoitustauluilla", kertoo Michael Jentsch ja menemme haastattelun aluksi katsomaan yhtä niistä.
"Kun näin tämän, latasin sovelluksen ja pistin alustalle oman ilmoituksen. Ajattelin, että kun lenkkeilen täällä Viikin maisemissa, niin siihen olisi tosi hyvä yhdistää myös suomen kielen harjoittelu. Osaan kyllä "small talkia", mutta heti kun mennään monimutkaisempiin asioihin se menee metsään", kertoo saksalaissyntyinen Michael suomeksi.
Professorin työpäivät ovat kiireisiä ja aika on kortilla. Lenkkeilemään hän saattaa lähteä lounastauolla ja juoksee välillä työmatkatkin. Yliopiston kielikeskus on keskustassa ja työpäivän aikana sinne ei ehdi lähteä. Suomen kieltä ei taas työn kautta opi, sillä laitoksella pidetään luennot englanniksi ja palavereissa työkieli on englanti.
Kaverin vinkki johti kokeilemaan auttamisen sovellusta
Michael löysi lenkkikaveriksi Commun kautta suomalaisen Jussin. Suomen puhuminen sai kunnolla tuulta purjeisiin, sillä Jussi on ammatiltaan kielenkääntäjä. Juoksuaskelten lomassa puhuttiin myös suomen kielen rakenteista ja kieliopista.
"Lapseni eivät tosin harrastuksestani oikein tykänneet. Juoksimme Jussin kanssa viikonloppuisin Vantaalla enkä ollut sitten kotona heille aamupalaa laittamassa. Meillä kun on ollut pitkään jo perinne, että teen heille viikonloppuisin pannukakkuja tai vohveleita", Michael kertoo.
Valitettavasti kuukauden päästä yhteislenkkeily loppui. Jussin lapsi palasi vaihto-opiskeluista takaisin ja viikonloput menivät sen jälkeen lapsen harrastuksiin kuskaamisessa.
"Kokemukseni Commusta oli kuitenkin todella hyvä. Nyt sitten jatkan uuden lenkkikaverin etsintää. Pari muutakin ihmistä olen Commussa tavannut, kun annoin vanhan tietokoneen ja kännykän kiertoon. Omaan Commu-profiiliini olen saanut käyttäjiltä positiivista palautetta ja suosituksia ja se on minulle tärkeää", Michael kertoo.
"Jos ei osaa kieltä, työmahdollisuuksista karisee 80 prosenttia pois."
Michael ei suinkaan ole ainoa yliopistossa työskentelevä, joka kaipaa suomen kielen harjoittelua. Toisin kuin monissa asiakaspalveluammateissa, kampuksella kielitaito ei kehity työn ohessa. Michael kertoo olleensa mukana yliopiston Kielibuusti -ohjelmassa, jossa kansainvälisille osallistujille tehtiin henkilökohtainen kielen oppimisen ohjelma.
"Se oli tosi hyvä, mutta nyt minulla ei ole enää aikaa siihen. Aika moni täällä hakee kielikaveria", Michael kertoo. Farmasian laitoksella ulkomaalaiset ja suomalaiset kokoontuvat kerran viikossa taukohuoneeseen jutustelemaan.
Vieressämme taukotilassa lehteä lukeva Sergei Raik kertoo oman ajatuksensa aiheeseen.
"Haluan tietää, mitä ympärilläni puhutaan ja mitä ympäristössäni lukee. Siksi paikallisen kielen opettelu on todella tärkeää", hän sanoo. "Itse aloitin suomen opinnot, kun pääsin väitöskirjatutkijaksi yhteen yritykseen. Olen opiskellut nyt puoli vuotta. Vaimoni on kemisti, ja hän taas hakee töitä. Jos ei osaa kieltä, työmahdollisuuksista karisee 80 prosenttia pois."
"Paljon on kyse myös motivaatiota. Se on kielen oppimisessa kaikista tärkeintä. Yliopistolla ei oppimateriaaleista ole pulaa. Suurin haaste on pitää motivaatiota yllä", Sergei ja Michael tiivistävät.
Teksti ja Michaelin kuva: Merja Haakana
Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.How to Use Commu App - Instructional video in English
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt,
Karoliina Kauhanen, perustaja
Auttamisen tori Commu
karoliina@commuapp.fi
0403614070
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Commu on Suomen suurin auttamisen alusta, joka yhdistää auttajan ja avun tarvitsijan. Commussa yksityishenkilöt voivat auttaa ja pyytää apua naapurustoissaan ja luoda sosiaalisia turvaverkostoja helposti ja turvallisesti. Yhdistyksille Commu on työkalu vapaaehtoisten löytämiseen ja toiminnan organisointiin. Yrityksille Commu tarjoaa helpon tavan saavuttaa sosiaalisen vastuullisuuden tavoitteet ja vahvistaa tiimejä vapaaehtoistoiminnan kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Commu
Yli 30 auttajaa, yksi yhteinen tavoite - Jartekin henkilöstö rakensi linnunpönttöjä luonnon hyväksi Lahdessa16.6.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Lahdessa toimivan puunjalostusteknologiaan erikoistuneen Jartekin henkilöstö vietti tyky-päivää hieman eri tavalla. Henkilöstö jalkautui konkreettiseen tekemiseen luonnon ja yhteisön hyväksi. Yrityksen henkilöstö osallistui hyvän mielen tempaukseen, jossa rakennettiin yhdessä linnunpönttöjä paikallisen lintukunnan hyväksi.
Mitä yritysvapaaehtoisuus on käytännössä? Näin Pohjolan Voimalla rakennetaan vastuullisuutta yhdessä auttamalla11.6.2025 11:00:00 EEST | Tiedote
Miltä tuntuu kerätä tiiminä roskia tienpientareelta tai rakentaa linnunpönttö toimitusjohtajan kanssa? Pohjolan Voimalla yritysvapaaehtoisuus on enemmän kuin yksittäisiä tempauksia. Auttamisesta on tullut osa työyhteisön arkea, vastuullisuustoimintaa ja yhteistä tarinaa.
Iisalmi edistää yhteisöllisyyttä Commu-sovelluksella - Naapuriapu nyt vain napin painalluksen päässä10.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Iisalmen kaupunki on aloittanut yhteistyön kotimaisen Commu-sovelluksen kanssa edistääkseen yhteisöllisyyttä ja tehdäkseen avun pyytämisestä ja tarjoamisesta helpompaa kaikille kaupunkilaisille. Sovellus mahdollistaa naapuriavun digitaalisesti, muutamalla napin painalluksella. Sen kautta voi esimerkiksi kysyä kimppakyytiä, tarjota apua arjen askareisiin tai ilmoittaa paikallisista talkoista.
Eurooppalaista Naapuripäivää vietetään 28.5. – Yhteisöllisyys on nyt tärkeämpää kuin koskaan27.5.2025 10:30:00 EEST | Tiedote
Keskiviikkona 28.5. vietetään Eurooppalaista Naapuripäivää. Päivän tarkoituksena on kannustaa ihmisiä tutustumaan naapureihinsa, tarjoamaan apua ja vahvistamaan yhteenkuuluvuuden tunnetta omassa lähiympäristössä. Suomessa yhteisöllisyyttä jo yli 30 kaupungin ja kunnan kanssa vahvistaa kotimainen Commu -sovellus. Sovelluksessa on mukana jo yli 100,000 käyttäjää pyytämässä ja antamassa naapuriapua ja tekemässä pieniä arjen hyviä tekoja.
Yhteisöllisyys loi toivoa - Commu ja kumppanit jakoivat ruokaa kymmenien tuhansien eurojen arvosta13.5.2025 14:45:00 EEST | Tiedote
Tampere-talolla järjestetty #1000tekoa-tapahtuma kokosi toukokuun toisena lauantaina yhteen tuhansia avuntarvitsijoita ja vapaaehtoisia. Tapahtuman järjestänyt auttamisen sovellus Commu kumppaneineen jakoi päivän aikana 1000 ruokakassia ja tarjosi 500 maksutonta lounasta. Lisäksi osallistujat saivat käytännön neuvontaa erilaisiin elämäntilanteisiin sekä osallistuivat yhteisölliseen tekemiseen. Tapahtuma oli äärimmäisen kysytty ja varattiin loppuun alle 24 tunnissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme