Pieni ydinreaktori merellä on epätodennäköinen uhka maalla
Vakava ydinreaktorionnettomuus ydinkäyttöisellä aluksella tai kelluvalla pienydinvoimalaitoksella voisi aiheuttaa tilanteen, jossa ihmisiä pitäisi suojella noin kymmenen kilometrin etäisyydelle ulottuvalla alueella. Onnettomuus on hyvin epätodennäköinen eikä alusten lähellä yleensä ole ihmisiä.
Säteilyturvakeskuksen tuoreessa raportissa ”Consequence assessment of nuclear-powered vessel accidents and floating nuclear power plant transit accidents in the Arctic region” arvioidaan, millaisia seurauksia olisi ydinkäyttöisen aluksen tai kelluvan ydinvoimalaitoksen onnettomuudesta Suomenlahdella, Norjan rannikon edustalla ja Pohjoisella merireitillä Jäämerellä.
Raportissa todetaan, että ydinkäyttöisen aluksen vakavan reaktorionnettomuuden seurauksena on mahdollista, että ihmisiä pitäisi suojella säteilyltä noin kymmenen kilometrin säteellä onnettomuuspaikasta. Vielä tuolla etäisyydellä tuulen alapuolella ihmisten pitäisi pysyä sisällä, kunnes radioaktiivisia aineita ei enää olisi ilmassa. Samaisella alueella lasten ja raskaana olevien olisi otettava joditabletti estääkseen onnettomuudessa ilmaan päässeen radioaktiivisen jodin päätymisen kilpirauhaseen.
STUKin julkaisun laskelmat tehnyt ylitarkastaja Mikko Voutilainen tiivistää lopputuleman niin, että on epätodennäköistä, että ydinkäyttöisellä aluksella tai kelluvan ydinvoimalaitoksen kuljetuksessa tapahtuisi onnettomuus, josta seuraisi merkittäviä säteilyannoksia väestölle.
Tähän on Mikko Voutilaisen mukaan kaksi syytä: ”Ensinnäkin ilmakehäpäästöön johtavat reaktorionnettomuudet ovat äärimmäisen harvinaisia. Toisaalta alukset seilaavat pääasiassa kaukana asutuksesta, joten on epätodennäköistä, että aluksen lähellä olisi onnettomuuden sattuessa väestöä.”
Säteily haittaisi pelastustöitä
Onnettomuusaluksessa olevien ja onnettomuuden pelastustöihin osallistuvien tilanne olisi tietysti toinen. Vakavan onnettomuuden sattuessa suojavarusteita pitäisi käyttää vielä viiden kilometrin päässä, ja ilmassa olevan radioaktiivisen jodin takia onnettomuuspaikan lähellä työskentelevien pitäisi ottaa joditabletit. Henkilökohtaisia säteilyannoksia pitäisi seurata tarkasti ja rajoittaa tarvittaessa työaikoja.
Venäjän ydinkäyttöiset jäänmurtajat kulkevat toisinaan myös Suomenlahdella. Suomenlahden pohjukassa Pietarissa on viime vuosina vieraillut muutaman kerran myös maailman ainoa ydinkäyttöinen rahtilaiva. Pietarissa tehtiin myös maailman ensimmäinen kelluva ydinvoimalaitos, Akademik Lomonosov, joka hinattiin Itämeren kautta Atlantille keväällä 2018. Reaktoria ei tosin ollut tuolloin ladattu ydinpolttoaineella.
Venäjän ydinkäyttöisten jäänmurtajien kotisatama on kuitenkin Murmansk ja ne on tarkoitettu erityisesti Jäämeren merenkulkua auttamaan.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ylitarkastaja Mikko Voutilainen puh. 09 75 988 448
Mediapalvelu puh: 010 850 4761
Linkit
Säteilyturvakeskus (STUK) on säteily- ja ydinturvallisuutta valvova viranomainen. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. STUKissa oli vuoden 2022 alussa yhteensä 336 työntekijää. Strålsäkerhetscentralen (STUK) är en myndighet som övervakar strål- och kärnsäkerheten. Vårt uppdrag är att skydda människorna, samhället, miljön och de framtida generationerna för strålningens skadliga konsekvenser. I början av 2022 hade STUK sammanlagt 336 anställda. Radiation and Nuclear Safety Authority (STUK) supervises radiation and nuclear safety in Finland. Our mission is to protect people, society, the environment and future generations from the detrimental effects of radiation. At the beginning of 2022 STUK had 336 employees.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)
Andra länder får lära sig om hanteringen av kärnavfall i Finland23.4.2025 09:13:53 EEST | Pressmeddelande
Internationella atomenergiorganet (IAEA) var värd för det åttonde utvärderingsmötet för konventionen om säker hantering av kärnavfall och använt kärnbränsle (Joint Convention) i Wien i början av april.
Muut maat oppivat Suomen ydinjätteen käsittelystä23.4.2025 09:13:53 EEST | Tiedote
Suomen kyky ja halu kertoa kokemuksistaan avoimesti sai kiitosta huhtikuun alussa Wienissä järjestetyssä Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) isännöimässä ydinjätteen ja käytetyn ydinpolttoaineen turvallista käsittelyä koskevan yleissopimuksen (Joint Convention) arviointikokouksessa.
Other countries can learn about the processing of nuclear waste in Finland23.4.2025 09:13:53 EEST | Press release
The eighth assessment meeting of the Joint Convention on the Safety of Spent Fuel Management and on the Safety of Radioactive Waste Management hosted by the International Atomic Energy Agency (IAEA) was held in Vienna at the beginning of April.
STUK främjar strålsäkerheten inom skönhetsbranschen med ett inlärningsspel3.4.2025 14:55:21 EEST | Pressmeddelande
Strålsäkerhetscentralen har publicerat ett inlärningsspel för studerande inom skönhetsbranschen. I spelet bekantar man sig med användningen av strålning inom skönhetsvården samt med Strålsäkerhetscentralens myndighetstillsyn.
STUK edistää kauneudenhoitoalan säteilyturvallisuutta oppimispelillä3.4.2025 14:55:21 EEST | Tiedote
Säteilyturvakeskus on julkaissut kauneudenhoitoalan opiskelijoille suunnatun oppimispelin. Pelissä tutustutaan säteilyn käyttöön kauneudenhoidossa ja Säteilyturvakeskuksen viranomaisvalvontaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme