Suomen AkatemiaSuomen Akatemia

Uudistettu akatemiatutkijan tehtävän rahoitus saavutti kohderyhmänsä – akatemiahankkeiden rahoitus lisääntyi

Jaa
Suomen Akatemia rahoittaa 153 uudistetun akatemiatutkijan tehtävän rahoituksen saajaa. Rahoituksen sai 15 prosenttia hakijoista. Uudistettu rahoitus oli ensimmäistä kertaa haettavana viime vuoden syyshaussa. Akatemiatutkija on lupaava nuoren tutkijasukupolven tutkija. Tehtävä on tarkoitettu urallaan nopeasti edenneiden nuoren tutkijasukupolven tutkijoiden tukemiseksi, jotta he voivat pätevöityä ja edetä merkittävästi urallaan.

Uudistettu akatemiatutkijan rahoitus on saavuttanut hyvin kohderyhmänsä: hakijoita oli yhteensä 1018 kaikkien kolmen toimikunnan aloilta. Rahoitusta myönnettiin yhteensä yli 90 miljoonaa euroa. Keskimääräinen rahoitus hanketta kohden oli noin 589 000 euroa.

Akatemiatutkijan tehtävän rahoitusta voi hakea tutkija, jonka ensimmäisen tohtorintutkinnon myöntämisestä on hakukuukauden päättyessä kulunut vähintään kaksi ja enintään seitsemän vuotta. Poikkeuksellisesti tällä ensimmäisellä hakukerralla rahoitusta saattoi hakea tutkija, jonka ensimmäisestä tohtorin tutkinnosta oli hakukuukauden päättyessä kulunut vähintään kaksi ja enintään yhdeksän vuotta. Rahoitetuista tutkijoista 30 prosentilla tohtorintutkinnosta oli kulunut 2–4 vuotta, 50 prosentilla 5–7 vuotta ja 20 prosentilla kahdeksan vuotta tai enemmän.

”Ensimmäinen haku onnistui tavoitteisiin nähden erittäin hyvin. Hakemusten yleinen taso oli korkea ja lupaavia uusia akatemiatutkijoita rahoitettiin kaikista hakukelpoisuuden uravaiheista. Uudistetun rahoitusmuodon avulla akatemiatutkijoiden erilaiset tilanteet pystyttiin ottamaan hyvin huomioon, kun rahoituksen hakeminen ja käyttö on aiempaa joustavampaa.”, arvioi tutkimuksen ylijohtaja Riitta Maijala uudistunutta hakua.

Toimikunnat painottivat rahoituspäätöksissään erityisesti tutkimuksen tieteellistä laatua ja myös tutkijoiden kansainvälistä yhteistyötä ja verkostoitumista sekä henkilökohtaista pätevyyttä ja potentiaalia uravaihe huomioiden.

Toimikunnat huomioivat, että hakijan urakehityksen suunnitelmien kuvaaminen jäi useissa hakemuksissa kovin yleiselle tasolle. Myös arvioijat kaipasivat paikoitellen lisää tietoa siitä, miten akatemiatutkijan tehtävän rahoitus edistäisi hakijan uraa. Suomen Akatemia keräsi ensimmäisellä uudistetun akatemiatutkijarahoituksen kierroksella hakijoilta, arvioijilta ja toimikunnilta palautetta, jonka perusteella hakuohjeistusta kehitetään.

Akatemiahankkeet edustavat laajasti tutkimuksen kirjoa

Akatemiahankerahoitus myönnettiin 18 prosentille arvioiduista hankkeista. Akatemiahankekonsortiot eli useamman hankkeen kokonaisuudet on laskettu osahankkeittain. Rahoitettujen hankkeiden määrä ja osuus kaikista hakemuksista kasvoi edellisvuodesta.Rahoitusta myönnettiin yhteensä lähes 120 miljoonaa euroa. Myöntöprosentti nousi vuodesta 2022 kolme prosenttiyksikköä.

Valitut hankkeet ovat erittäin laadukkaita, tieteellisesti korkeatasoisia ja menetelmiltään tiedettä uudistavia. Eri tieteenalat ovat kattavasti edustettuina.

Naisten osuus arvioijista jatkoi kasvuaan


Yhteensä 633 arvioijaa osallistui syyskuun 2022 rahoitushaun hakemusten arviointiin. Paneeleja järjestettiin 60. Naisten osuus arvioijista nousi 43 prosenttiin, kun se syyskuun 2021 haussa oli 37 prosenttia ja vuonna 2020 36 prosenttia. Arvioitsijat tulivat 29 maasta. Neljä yleisintä maata olivat Iso-Britannia, Saksa, Ruotsi ja Italia.

Lisätietoja:


- Päätöksiä taustoittavat tilastot
- Syyskuun haussa 2022 käytetyt asiantuntijat toimikunnittain
- Ylijohtaja Riitta Maijala, p. 0295 33 5002, etunimi.sukunimi@aka.fi
- Tiedeasiainneuvos Kata-Riina Valosaari, p. 0295 33 5128, etunimi.sukunimi@aka.fiSuomen Akatemian viestintä
viestintäasiantuntija Leena Vähäkylä
p. 0295 33 5139
etunimi.sukunimi@aka.fi

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa. Vuonna 2023 Akatemia rahoittaa tutkimusta lähes 505 miljoonalla eurolla.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Forskningsinfrastrukturer får finansiering från Finlands Akademi1.2.2024 10:05:10 EET | Tiedote

Kommittén för forskningens infrastrukturer vid Finlands Akademi har beviljat elva projekt drygt 22 miljoner euro i finansiering för att bygga och utveckla nationella och internationella forskningsinfrastrukturer. Det här är de andra och sista delbesluten om FIRI 2023-utlysningen. Totalt beviljade Akademin över 52 miljoner euro inom utlysningen. FIRI-finansieringen stöder uppbyggnad och utveckling av högklassiga forskningsinfrastrukturer, som lägger grunden för genomslagskraftig forskning, utveckling och innovation.

Suomen Akatemialta huomattava rahoitus tutkimusinfrastruktuureille1.2.2024 10:05:10 EET | Tiedote

Suomen Akatemian tutkimusinfrastruktuurikomitea on myöntänyt rahoituksen 11 hankkeelle kansallisten ja kansainvälisten tutkimusinfrastruktuurien rakentamiseen ja kehittämiseen. Yhteensä rahoitusta myönnettiin yli 22 miljoonaa euroa. Kyseessä ovat loput FIRI 2023 -tutkimusinfrastruktuurihaun päätöksistä. Kokonaisuudessaan FIRI2023 -haussa tutkimusinfrastruktuurihankkeille myönnettiin yli 52 miljoonaa euroa. FIRI-rahoituksella tuetaan korkeatasoisten tutkimusinfrastruktuurien rakentamista ja kehittämistä vaikuttavan TKI-toiminnan perustana.

Research infrastructures receive major funding from Research Council of Finland1.2.2024 10:05:10 EET | Press release

The Finnish Research Infrastructure Committee at the Research Council of Finland has awarded eleven projects more than 22 million euros in funding to build and upgrade national and international research infrastructures. This was the second and last set of decisions on the FIRI 2023 call. The funding granted under the call totals more than 52 million euros. FIRI funding supports the establishment and upgrading of high-quality research infrastructures, which lay a solid foundation for high-impact research, development and innovation.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye