Korkea-asteen opiskelijavalintauudistus ei muuttanut lukiota pelkäksi todistuspisteiden keruupaikaksi

Vuonna 2018 julkistetun korkea-asteen opiskelijavalintauudistuksen keskiössä oli siirtyminen malliin, jossa enemmistö opiskelijoista hyväksytään ylioppilastutkintotodistuksen perusteella. Taustalla oli pyrkimys nopeuttaa nuorten siirtymistä lukiosta kolmannen asteen koulutukseen ja vahvistaa ylioppilastutkinnon asemaa yleissivistävän koulutuksen päätepisteenä.
Helsingin yliopiston tutkimus tarkasteli opiskelijavalintauudistuksen vaikutuksia lukiolaisten oppiaine- ja yo-koevalintoihin ja hyvinvointiin.
– Uudistus herätti julkisessa keskustelussa voimakasta kritiikkiä, mutta tutkimuksen tulokset osoittavat uudistuksen herättämän huolen monin osin ylimitoitetuksi, sanoo professori Risto Hotulainen.
Henkilökohtainen kiinnostus ohjaa lukiolaisten opiskeluvalintoja
Tutkimuksessa ylioppilastutkinnon kokeiden pisteytys ei näyttäytynyt opiskelijoille tärkeimpänä heidän opintojaan ohjaavana tekijänä. Sen sijaan opiskelijat ilmaisivat henkilökohtaisen kiinnostuksen, omien tulevaisuuden suunnitelmiensa ja jo saavuttamansa oppiainekohtaisen menestyksen olevan vahvimmat valintojaan ohjaavat tekijät. Myös ylioppilastutkinnon koevalintojen syissä nousi vahvimmaksi henkilökohtainen kiinnostus.
– Kritiikin eräs keskeinen kohde on ollut se, miten se ”pakottaa” opiskelijan jo lukion alkumetreillä päättämään ”mikä minusta tulee isona”. Tutkimuksemme mukaan lukiolaiset näyttävät kuitenkin osaavan varsin itsenäisesti navigoida siinä maastossa, jonka lukio heille perusopetuksen ja tulevaisuuden välissä avaa, kuvailee erityisasiantuntija Sirkku Kupiainen.
Yli puolet tutkimuksen 4600 opiskelijasta uskoi saavansa opiskelupaikan todistusvalinnassa, mutta todistusvalinta ei kuitenkaan näytä vähentäneen opiskelijoiden aikeita valmistautua pääsykokeeseen varmistaakseen haluamansa opiskelupaikan.
– Osin kyse lienee todistusvalinnan tulosten myöhäisestä varmistumisesta mutta luultavasti osin myös ennakoivasta ”entä jos en pääse todistusvalinnassa ensisijaiseen kohteeseeni” -pohdinnasta.
Lisäksi runsas kolmannes opiskelijoista ilmaisi aikovansa tukeutua ulkopuoliseen valmennukseen lukio-opintojen aikana tai hakiessaan korkea-asteelle.
Pitkä matematiikka saa suuren painoarvon
Korkea-asteen opiskelijavalinnan uudistus näyttää kuitenkin vaikuttaneen opiskelijoiden ylioppilastutkinnon koevalintoihin.
Sekä opiskelijat että opettajat olivat yhtä mieltä siitä, että pitkä matematiikka saa pisteytysmallissa liian suuren painoarvon myös aloilla, joilla sen rooli voidaan asettaa kyseenalaiseksi.
Pitkää – mutta myös lyhyttä – matematiikkaa kirjoitetaan aiempaa enemmän, vain matematiikan kokonaan tutkinnostaan pois jättävien osuus on pudonnut, etenkin tyttöjen joukossa.
– Tästä huolimatta lähes kaikkien reaaliaineiden kirjoittaminen on yleistynyt. Matematiikan kirjoittamisen yleistyminen ei siis näytä tapahtuneen humanistis-yhteiskunnallisten aineiden kustannuksella.
Opiskeluun liittyvät paineet ja univaje uuvuttavat lukiolaisia, opettajien mukaan myös teknologialla osuutensa
– Vaikka nuorten uupumisesta ja sen syistä puhutaan julkisuudessa siten kuin asiasta vallitsisi varsin yksimielinen näkemys, opiskelijoiden ja opettajien näkemykset näistä syistä erosivat osin yllättävänkin vahvasti, Kupiainen pohtii.
Niin opiskelijat kuin opettajatkin näkivät opiskeluun liittyvät tekijät ja univajeen merkittävimpinä uupumisen syinä.
– Opettajat kuitenkin näkivät keskeisenä uupumisen syynä teknologian tuoman muutoksen nuorten elämässä. Tyttöjen kohdalla syynä nähtiin erityisesti vaikeus irrottautua sosiaalisen median jatkuvasta seuraamisesta, pojilla puolestaan tietokonepelaaminen nousi opettajien arvioissa vahvemmaksi uupumuksen selittäjäksi.
Lukiolaistytöt kokivat itsensä uupuneemmiksi kuin lukiolaispojat. Pitkä matematiikka ei näyttäytynyt tutkimuksessa ensisijaisena uupumisen syynä vaan lyhyen matematiikan lukijat kokivat itsensä uupuneemmaksi kuin pitkän matematiikan lukijat. Myös pitkän matematiikan lukijoiden keskuudessa tytöt kokivat kuitenkin uupumusta selvästi poikia enemmän.
*
Tutkimuksen aineisto kerättiin syksyllä 2022 opiskelijoille, opettajille, rehtoreille ja opinto-ohjaajille suunnatuilla kyselyillä ja viidessä lukiossa toteutetuissa opiskelijoiden ja opettajien fokusryhmähaastatteluissa. Lisäksi hyödynnettiin rekisteriaineistoa lukiolaisten kurssisuorituksista ja ylioppilaiden koesuorituksista.
Julkaisu on toteutettu osana valtioneuvoston vuoden 2022 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa. Tutkimus on löydettävissä kokonaisuudessaan osoitteessa Valtioneuvoston sivuilta.
Lisätietoja:
Erityisasiantuntija Sirkku Kupiainen, Helsingin yliopiston Koulutuksen arviointikeskus HEA, p. 050 3080 054, sirkku.kupiainen@helsinki.fi
Professori Risto Hotulainen, Helsingin yliopiston Koulutuksen arviointikeskus HEA,
p. 029 4144 632, risto.hotulainen@helsinki.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Politiikkasuositus: Palkokasvien käyttöä lisättävä väestön terveyden ja ruokavalion kestävyyden edistämiseksi20.8.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Uusi politiikkasuositus esittää toimia palkokasvien saamiseksi nykyistä vahvemmin osaksi suomalaista ruokakulttuuria ja kuluttajien arkea. Tavoitteena on vauhdittaa elintarviketuotannon innovaatioita, edistää hyvää ravitsemusta ja terveyttä sekä vahvistaa kotimaisen ruoantuotannon kestävyyttä ja valkuaisomavaraisuutta.
Hyönteislajien uhanalaisuusarvioiden puute vaikeuttaa luonnonsuojelua20.8.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Vain 1,2 prosenttia maailman miljoonasta tunnetusta hyönteislajista on saanut uhanalaisuusarvion. Tämä vaikeuttaa monimuotoisuuden arviointia ja luonnonsuojelutoimenpiteitä. Uhanalaisuusluokittelun kattavuutta voitaisiin parantaa riittävän suurten havaintoaineistojen ja uusien tilastollisten menetelmien avulla.
Kuurojen itsemääräämisoikeutta on rajoitettu eugeniikan varjolla yli sadan vuoden ajan18.8.2025 10:02:15 EEST | Tiedote
Maija Koiviston tutkimus valottaa erityisesti kuurojen naisten asemaa ja kehollisia oikeuksia. Väitöstilaisuuden kieli on kansainvälinen viittominen.
Helsingin yliopisto nousi sijalle 94 arvostetussa Shanghain yliopistovertailussa15.8.2025 10:07:24 EEST | Tiedote
Yliopiston sijoitus on nousussa 2010-luvun suuria yliopistoleikkauksia seuranneiden laskuvuosien jälkeen. ”Nyt kun kehitys on jälleen saatu nousuun, sitä ei tulisi vaarantaa uusilla leikkauksilla”, sanoo vararehtori Anne Portaankorva.
Menetyksiä pohjoisessa, tulokkaita etelässä – ilmastonmuutos muokkaa yöperhosten yhteisöjä eri puolilla Suomea13.8.2025 12:38:50 EEST | Tiedote
Ilmastonmuutos muokkaa yöperhosten yhteisöjä eri puolilla Suomea. Helsingin yliopiston tutkijoiden mukaan kylmiin olosuhteisiin sopeutuneet lajit harvinaistuvat pohjoisessa samalla kun Etelä-Suomeen saapuu lämpimään sopeutuneita lajeja manner-Euroopasta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme