Lähes 140 maahanmuuttajataustaista naista osallistui digitaitoja ja suomen kieltä vahvistavaan toimintaan Oulussa
Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) hallinnoimassa Digillä opin portaille -hankkeessa edistettiin maahanmuuttajataustaisten naisten opiskelu- ja työllistymisvalmiuksia tarjoamalla digitaitoja ja suomen kielen taitoa vahvistavaa koulutusta. Lisäksi hankkeessa vahvistettiin monikulttuurisen ohjaustyön ammattilaisten osaamista. Hankkeessa kehitettiin monikulttuurisen koulutuksen malli sekä konkreettisia, monikielisiä materiaaleja kielitietoiseen ohjaukseen ja digitaitojen tukemiseen. Hanke toimi Oulun alueella.

– Maahanmuuttajataustaisten naisten työllisyysaste on matalampi kuin suomalaistaustaisten naisten. Ero on suurempi kuin vastaava ero miesten kohdalla, kertoo Digillä opin portaille -hankkeen projektipäällikkö Miia Heininen Diakista.
– Tätä selittävät esimerkiksi maahanmuuttajataustaisten naisten puutteelliset suomen kielen taidot ja digitaidot, Heininen jatkaa.
Tilanteeseen haluttiin tuoda muutosta Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittamalla Digillä opin portaille -hankkeella, jossa vahvistettiin maahanmuuttajataustaisten naisten digiosaamista ja suomen kielen taitoa.
Yhteiskunnassamme tarvitaan digirohkeutta
Heinisen mukaan hankkeen koulutukset ja muu toiminta tavoittivat lähes 140 maahanmuuttajataustaista naista. Koulutusta tarjottiin yhteensä noin 300 tuntia. Koulutuskokonaisuudet olivat Digitaidot ja suomen kieli, Opiskelu etänä, Unelmana opiskelu ja Unelmana työpaikka. Puhuttuja kieliä koulutuksissa oli suomen lisäksi englanti, arabia, dinka, somali, ukraina ja venäjä.
– Koulutuksiin osallistuneet kertovat palautteessaan digirohkeuden ja minäpystyvyyden tunteen vahvistumisesta. Yhteisöllisyyden ja osallisuuden tunne voimistuu, kun suomen kielen taidot ja digiosaaminen kehittyvät.
Kielitietoista etäohjausta vahvistamassa
Monikulttuurisen ohjaustyön ammattilaisille järjestettiin hankkeessa kolme koulutuskokonaisuutta. Koulutusten teemoja olivat muun muassa saavutettava viestintä, voimavaraistava työote ja vahvuudet, kulttuurisensitiivisyys ja antirasistinen työote, monikulttuurisuus työelämässä sekä kielitietoinen etäohjausosaaminen ja monikielisten materiaalien hyödyntäminen.
Hankkeen koulutukset ja muu toiminta tavoitti 130 monikulttuurisen ohjaustyön ammattilaista.
Moni- ja selkokielisiä materiaaleja opiskelun ja työllistymisen tueksi
Digillä opin portaille -hankkeessa tuotettiin monikielisiä ja selkokielisiä materiaaleja maahanmuuttajataustaisten naisten koulutus- ja työllistymisvalmiuksien edistämiseen. Vahvuuskorttien avulla voidaan lisätä ymmärrystä omasta osaamisesta ja ydinvahvuuksista sekä löytää itselle sopivia työllistymispolkuja. Minä pidän -kortit on kehitetty tukemaan omien kiinnostuksen kohteiden löytämistä ja sanoittamista. Selkokieliset ja kuvalliset Keskustelukortit on kehitetty suomen kielen oppimisen ja keskustelun tueksi. Selkeä opas opiskeluun on selkokielinen opas, jonka avulla voi tutustua suomalaiseen koulutusjärjestelmään ja opiskeluun Suomessa. Oppaassa on tietoa esimerkiksi erilaisista tavoista opiskella, opiskelijan etuuksista, eri koulutusasteista ja koulutukseen hakeutumisesta.
Materiaaleja voivat hyödyntää sekä maahanmuuttajataustaiset naiset että monikulttuurisen ohjaustyön ammattilaiset ja ne ovat vapaasti ladattavissa hankkeen verkkosivuilta: opinportailla.diak.fi/materiaalit-digilla-opin-portaille.
Hankkeessa pilotoitu Digitaidot ja suomen kieli -koulutus mallinnettiin helposti sovellettavaan muotoon. Mallinnukseen liittyvä aikataulu- ja sisältösuunnitelma ovat myös ladattavissa hankesivustolta.
Digillä opin portaille -hanketta hallinnoi Diakonia-ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajana oli Suomen Diakoniaopisto. Hanke sai rahoitusta Euroopan sosiaalirahastolta. Hanke toimi Oulun alueella 1.1.2022–31.8.2023.
Lisätietoa:
Digillä opin portaille -hankkeen projektipäällikkö Miia Heininen, p. 050 528 4820 / miia.heininen@diak.fi
Hankesivusto: opinportailla.diak.fi/hankkeet/digilla-opin-portaille/
Digi- ja kielitaidoilla osallisuutta – Digillä opin portaille -hankkeen tuloksia: www.theseus.fi/handle/10024/795668
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mirjami Ritolaviestinnän asiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 4385 288mirjami.ritola@diak.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
HOP-hanke tuo hyvinvointia, osallisuutta ja pärjäämistä Pohjois-Pohjanmaalle19.9.2023 09:00:00 EEST | Tiedote
HOP-hyvinvointia, osallisuutta ja pärjäämistä -hanke on käynnistynyt 1.5.2023. Diakonia-ammattikorkeakoulun hallinnoimassa ja Oulun ammattikorkeakoulun sekä Vaalan kunnan osatoteuttamassa HOP-hankkeessa vahvistetaan paikallista yhteistyötä ja edistetään heikoimmassa asemassa olevien kuntalaisten hyvinvointia, osallisuutta ja pärjäämistä. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.
Kutsu medialle: DiakHub Itä-Suomi: Inhimillisyys, kohtaaminen ja digitaalisuus – mahdoton yhtälö?19.9.2023 07:30:00 EEST | Kutsu
Miten sote-alan osaamista ja työtä voidaan kehittää kestävästi Itä-Suomessa, unohtamatta inhimillisyyttä? DiakHub Itä-Suomi esittäytyy ja kutsuu median edustajia kaikille avoimeen webinaariin, jossa tarjotaan ratkaisuja sote-alan osaamisen ja työelämän kehittämiseen Itä-Suomessa.
Oulun sosionomikoulutus yksi Diakin suosituimmista hakukohteista syksyn yhteishaussa15.9.2023 12:51:27 EEST | Tiedote
Syksyn korkeakoulujen yhteishaku päättyi 14.9.2023. Diakissa oli tarjolla 340 aloituspaikkaa, joista 55 Oulussa järjestettäviin sosionomi (AMK) ja sosionomi (AMK), diakoniatyö -koulutuksiin.
Porin sosionomikoulutus yksi Diakin suosituimmista hakukohteista syksyn yhteishaussa15.9.2023 12:49:06 EEST | Tiedote
Syksyn korkeakoulujen yhteishaku päättyi 14.9.2023. Diakissa oli tarjolla 340 aloituspaikkaa, joista 60 Porissa järjestettäviin sosionomi (AMK) ja sosionomi (AMK), diakoniatyö -koulutuksiin.
Syksyn yhteishaku on päättynyt – Diakiin ensisijaisesti hakeneiden määrä kasvoi kolmanneksen15.9.2023 12:44:45 EEST | Tiedote
Syksyn korkeakoulujen yhteishaku päättyi 14.9.2023. Diakissa oli tarjolla 340 aloituspaikkaa AMK-koulutuksiin Helsingissä, Porissa, Oulussa ja verkossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme