Suomen kansallismuseo

Louhisaaren kartanolinnan kesäkausi käynnistynyt – Mannerheimin isoisän työhuone avattu kreivin aikaisessa asussa

Jaa
Askaisten Maskussa sijaitsevan Louhisaaren kartanolinnan viimeisin restaurointityö on saatu päätökseen. Marsalkka C.G.E. Mannerheimin isoisän kreivi Carl Gustav Mannerheimin käytössä ollut kirjastohuone on avattu vuoden restaurointityön jälkeen yleisön nähtäväksi. Uusi värimaailma on poimittu marsalkan isoisän aikakaudelta, 1830–1850-luvuilta.
Kreivin kirjasto restauroituna. Kuva: Jouni Marjamäki, Suomen kansallismuseo
Kreivin kirjasto restauroituna. Kuva: Jouni Marjamäki, Suomen kansallismuseo

Louhisaaren kartanolinna tunnetaan kahden aatelissuvun Mannerheimien ja Flemingien sukujen kotimuseona. Suomessa harvinaista palatsiarkkitehtuuria edustavan kartanolinnan kerroksissa on säilynyt useita kerrostumia 1600–1800-lukujen elämästä. Kreivin kirjaston restauroinnissa päädyttiin 1830–1850-lukujen ulkoasuun.

”Uudessa ulkoasussaan huone on aiempaa yhtenäisempi. Seinät ja sisustus noudattelevat nyt samaa aikakautta”, intendentti Jouni Kuurne Suomen kansallismuseosta kertoo. Kaikki aiemmat värit on jätetty nähtäville seinän väriportaaseen.

Louhisaaren kartanolinna toimi aikoinaan Mannerheimien maaseutukotina. Marsalkka Mannerheim myös syntyi kartanolinnassa.

”Vaikka kaikki huonekalut eivät olekaan alkuperäisiä, on Kreivin kirjasto kokonaisuudessaan aikakaudelle tyypillinen virkamiehen työhuone”, Kuurne kertoo.

Täksi kesäksi valmistuu  myös puistoalueella sijaitsevan Merilinnan ulkojulkisivun kunnostus. ”Vaikka tähän Suomen vanhimpaan yksityiseen kylpylärakennukseen ei vielä pääse sisälle, on lopputulos ulkoapäinkin soma kuin pieni karamelli”, intendentti Jouni Marjamäki Suomen kansallismuseosta sanoo.

Myös Merilinna on peräisin marsalkan isoisän ajalta, jolloin merenlahti ulottui Louhisaaren kartanolinnan alueelle.

Syksy jatkuu näytelmä- ja kummituskierroksilla

Louhisaaren kartanolinna on avoinna päivittäin 31. elokuuta asti klo 10–17. Vaikka linna sulkee ovensa, palaavat aiempina vuosina loppuunmyydyt kummituskierrokset ohjelmistoon iltojen pimentyessä.

Syyskuussa Louhisaaressa esitetään myös Elävät lähtevät, kuolleet jäävät -näytelmäkierrosta. Niina Revon ja Akseli Koukin käsikirjoittama sekä Teija Söderholmin ohjaama näytelmä kertoo kartanolinnan historiasta ja riipaisevista rakkaustarinoista.

Viime kesänä Louhisaaren kartanolinnassa vieraili yli 19 000 kävijää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

intendentti Jouni Marjamäki, Suomen kansallismuseo, puh. 0295 336 344, jouni.marjamaki@kansallismuseo.fi

Kuvat

Kreivin kirjasto restauroituna. Kuva: Jouni Marjamäki, Suomen kansallismuseo
Kreivin kirjasto restauroituna. Kuva: Jouni Marjamäki, Suomen kansallismuseo
Lataa
Kuva: Maija Huitu, Suomen kansallismuseo
Kuva: Maija Huitu, Suomen kansallismuseo
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen kansallismuseo

Suomen kansallismuseo on valtakunnallinen kulttuurihistorian museo, joka ylläpitää ja kehittää kulttuurihistorian kokoelmiaan, edistää kulttuuriperinnön tutkimusta ja käyttöä, sekä tarjoaa näyttely- ja yleisöpalveluja museokohteissaan ympäri maan: Kansallismuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Suomen merimuseo, Langinkoski, Hvitträsk, Louhisaari, Vankila, Hämeen linna ja Olavinlinna. Yhteiskunnallisena keskustelijana ja alan kansainvälisenä vaikuttajana toimiva Suomen kansallismuseo on osa opetus- ja kulttuuriministeriön alaista Museovirastoa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen kansallismuseo

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye