Suomen Vuokranantajat ry

Vältä epäselvyydet – ota ainakin nämä huomioon asuntoa vuokratessa

Jaa
Loppukesästä vuokramarkkina käy kuumimmillaan vuokra-asuntojen hakijoiden palatessa uuteen arkeen kesälomien jälkeen. Miten vuokrasopimus syntyy, ja mitkä ehdot kannattaa ainakin tarkistaa vuokrasopimusta solmittaessa? Suomen Vuokranantajien lakimies Saara Penttilä kertoo tyypillisimmistä sudenkuopista ja listaa vuokrasopimuksen tärkeimmät ehdot.

Vuokrasopimus voi syntyä jo ennen sopimuspaperin allekirjoittamista

Vuokra-asuntoa hakiessa on tärkeää ymmärtää, että sitova sopimus voi syntyä jo sähköposti- tai tekstiviestikeskustelussa – tai jopa suullisesti asuntonäytöllä. Käytännössä sopimus syntyy, kun toinen osapuoli ilmoittaa hyväksyvänsä toisen tekemän tarjouksen asunnon vuokraamisesta, edellyttäen että vuokrasopimuksen keskeiset ehdot ovat selvillä.

”Usein virheellisesti luullaan, että sopimus syntyisi vasta fyysisin tai sähköisin allekirjoituksin, ja että ennen sitä vuokrauksesta voi milloin tahansa vetäytyä. Kun yhteisymmärrys vuokrauksesta ja sen ehdoista on syntynyt tavalla tai toisella, sopimuksesta irrottautuminen on mahdollista vain sopimalla siitä yhteisymmärryksessä tai lainmukaisin päättämiskeinoin”, Penttilä kertoo.

Vuokraus määräajaksi vai toistaiseksi?

Vuokrasopimuksia on pääasiassa kahdenlaisia – määräaikaisia ja toistaiseksi voimassa olevia. Määräaikainen sopimus sitoo molempia osapuolia sovittuun ajankohtaan asti, eikä sitä voida lähtökohtaisesti päättää irtisanomalla. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus taas on nimensä mukaisesti voimassa toistaiseksi siihen asti, kunnes jompikumpi osapuolista irtisanoo sen. Tällöin sopimus päättyy lain mukaisen irtisanomisajan kuluttua.

Vuokramarkkinoilla on yleistynyt ehto, jonka mukaan toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen irtisanomisaika voi aikaisintaan alkaa kulua esimerkiksi vasta vuoden päästä vuokrasuhteen alkamisesta. Ehdon tehostamiseksi siihen on usein liitetty sopimussakko.

”Tällaisella ehdolla pyritään sitouttamaan osapuolet sopimukseen vähintään halutuksi ajaksi. Ehto ei kuitenkaan kategorisesti estä irtisanomista ennen sopimuksessa sovittua ajankohtaa, mutta sanktioi sen. Jos siis sopimuksen irtisanoo ennen sopimukseen kirjattua ajankohtaa, joutuu maksamaan toiselle osapuolelle sovitun sopimussakon korvauksena vuokrasuhteen ennenaikaisesta päättämisestä”, Penttilä avaa.

Hyvä vuokrasopimus kertoo asumisen hinnan ja ehdot selvästi

Vuokrasuhteen keston lisäksi muita tärkeitä vuokrasopimuksen ehtoja ovat rahaa koskevat ehdot, eli käytännössä ehdot vuokrasta ja erillismaksuista sekä vakuudesta. Lisäksi kannattaa tarkistaa, millä ehdoilla vuokrasuhteeseen liittyviä maksuja voidaan korottaa.

”Koska vuokranmaksu on vuokralaisen tärkein sopimusvelvoite, kannattaa tuplavarmistaa, ymmärtäväthän molemmat osapuolet nämä ehdot samalla tavalla. Epäselvät sanamuodot voivat johtaa ikäviin riitatilanteisiin”, Penttilä neuvoo.

Asuntoa etsiessä on hyvä varautua maksamaan yleensä parin kuukauden vuokraa vastaava vakuus. Vakuuden maksaminen vuokranantajan ilmoittamalla tavalla ajallaan on tärkeää, koska solmittu sopimus voidaan jopa purkaa päättymään välittömästi, jos vakuutta ei aseteta sovitusti. Rahavakuuden lisäksi tai sen sijaan voidaan käyttää myös henkilötakaajaa.

Vuokrasopimuksessa voidaan sopia lisäksi asumiseen liittyvistä yksityiskohdista, kuten lemmikeistä, tupakoinnista, asunnon korjaustöistä tai kotivakuutuksesta.

”Asumisen järjestäminen on elämän tärkeimpiä asioita, ja siihen liittyvät epäselvyydet on syytä minimoida. Vuokralaisen ja vuokranantajan kannattaakin käydä sopimus ehto ehdolta läpi ennen sen allekirjoittamista. Tähän käytetty aika maksaa itsensä ongelmatilanteessa varmasti takaisin”, Penttilä summaa.

Saara Penttilä, lakimies
Suomen Vuokranantajat ry
saara.penttila@vuokranantajat.fi (haastattelupyynnöt, soittopyynnöt)

Puhelimitse yhteys Suomen Vuokranantajien lakineuvonnan kautta, josta asiantuntijamme ohjaavat oikealle henkilölle: (09) 1667 6345. Yhteydenotot lakineuvontaan ma ja pe klo 10.00–15.00 ja ti-to klo 9.00–15.00

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Vuokranantajat ry
Suomen Vuokranantajat ry
Annankatu 24
00100 HELSINKI

09 1667 6421http://www.vuokranantajat.fi

Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 30 000 vuokranantajaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Taloyhtiöiden siirryttävä tänä vuonna huoneistotietojärjestelmään – osakkaan toimilla ei vielä kiirettä27.9.2023 08:49:09 EEST | Tiedote

Kaikkien asunto-osakeyhtiöiden on siirrettävä osakeluettelonsa ylläpito Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Osakeluettelon siirron jälkeen osakkeenomistajien tulee hakea oman omistusoikeutensa rekisteröintiä. Osakkeenomistajilla ei kuitenkaan ole vielä kiirettä – aikaa omistuksen rekisteröinnille on lähtökohtaisesti 10 vuotta osakeluettelon siirrosta.

Korkojen tai kustannusten nousu ei automaattisesti oikeuta korottamaan vuokraa – ehdoista kannattaa sopia jo vuokrasopimuksessa16.8.2023 08:15:00 EEST | Tiedote

Vuokranantajien korkokulut ovat voineet moninkertaistua vuoden sisällä ja samalla hoitovastikkeet ovat nousseet monissa taloyhtiöissä 10–20 prosenttia. Suomen Vuokranantajien lakiasiainjohtaja ohjeistaa, että vuokrankorotusehdoista tulee aina sopia vuokralaisen ja vuokranantajan välillä. Esimerkiksi kustannusten nousu ei automaattisesti mahdollista vuokrankorotuksia. Selkeä vuokrankorotusehto kannattaakin kirjata jo ennalta vuokrasopimukseen.

Vuokralainen vaihtuu – loppu- ja alkutarkastus turvaa sekä vuokranantajan että vuokralaisen selustan27.7.2023 11:45:00 EEST | Tiedote

Moni vuokralainen vaihtaa asuntoa loppukesästä, joka on vuokramarkkinoilla sesonkiaikaa. Vuokrasuhteen päätyttyä vuokralaisen on luovutettava asunto vuokranantajalle avaimineen tyhjennettynä ja siivottuna. Suomen Vuokranantajien lakimies Susanna-Maria Aarnivuo avaa, miksi vuokrasuhteen osapuolten ei kannata tyytyä avainten jättämiseen pöydälle, vaan tehdä huolellinen lopputarkastus ja varmistaa vakuuden palautus täysimääräisesti.

Vuokrien kehitys pääkaupunkiseudulla edelleen vaisua20.7.2023 09:25:38 EEST | Tiedote

Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2023 toiselta neljännekseltä huhti-kesäkuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta koko maassa 1,3 prosenttia. Vuokrien vuosikasvu oli pääkaupunkiseudulla (0,5 %) selvästi hitaampaa kuin muualla Suomessa (1,8 %). Vuokrat nousivat koko maassa myös edelliseen vuosineljännekseen verrattuna, mutta erityisesti pääkaupunkiseudulla nousu oli vaatimatonta.

Vuokranantaja tai vuokralainen – tiesitkö tätä? Helppo tapa päättää vuokrasopimus yllättävissä tilanteissa19.7.2023 11:45:00 EEST | Tiedote

Joskus vuokrasopimuksen määräaikaisuus tai sen pitkä irtisanomisaika saattaa aiheuttaa harmaita hiuksia niin vuokralaiselle kuin vuokranantajalle. Esimerkiksi uuden opiskelupaikan tai isomman remontin vuoksi voi syntyä halu päättää vanha vuokrasopimus nopeammin, kuin se sopimuksen tai lain mukaan olisi mahdollista. Tällöin vuokrasopimuksen päättämissopimus on oiva apu tilanteeseen – sen avulla sopimuksen osapuolet voivat yhteisymmärryksessä päättää vuokrasopimuksen ennenaikaisesti, esimerkiksi ilman lain pakottavia irtisanomisaikoja. Suomen Vuokranantajien neuvontalakimies Elina Vilponen kertoo, mikä päättämissopimus on ja mitä sen laadinnassa kannattaa pitää silmällä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme