Wolfcom

Viisi tärppiä Viron näyttelykesään

Jaa

Kun ulkona porottaa ja helottaa, on mukava sukeltaa hetkeksi ilmastoituun museoon tai historiallisten linnanmuurien viileyteen. Viro tarjoaa runsaasti elämyksellisiä museoita, joissa piipahtaa päiväristeilyn lomassa tai pidemmällä kesälomareissulla. Yli 100 niistä pääsee Viron uudella museokortilla eli Muuseumikaartilla.

Taidemaailman supertähti Hrafnhildur Arnardóttir eli Shoplifter on rakentanut uniikin huoneinstallaation Kai-taidekeskukseen.
Taidemaailman supertähti Hrafnhildur Arnardóttir eli Shoplifter on rakentanut uniikin huoneinstallaation Kai-taidekeskukseen. Muuseumikaart

”Kesä on erinomaista aikaa matkustaa ympäri Viroa ja vierailla mielenkiintoisissa museoissa lomareitin varrella. Viro on pieni maa ja etäisyydet ovat suhteellisen lyhyitä. Ja kun sisäänpääsymaksut on katettu museokortilla, lomareissun ohjelmaan voi rohkeasti ottaa myös uudenlaisia ja erikoisia elämyksiä”, vinkkaa Muuseumikaartin johtaja ja innokas kulttuuriharrastaja Kert Kask.

Kert Kask nostaa esiin viisi ajankohtaista näyttelyä, joissa jokaisen museoiden ystävän kannattaa vierailla tänä kesänä.

Tutustu unen valtakuntaan

Tallinnan vanhan kaupungin Terveysmuseossa eli Tervisemuuseumissa ehtii piipahtaa vaikka päiväristeilyn lomassa. Näyttely Unen valtakunta kertoo kiinnostavia knoppeja unesta tieteen ja terveyden näkökulmasta. Se tarjoaa myös käytännön vinkkejä unesta huolehtimiseen valoisien kesäöiden valvottamille. Tervisemuuseum, Lai 28/30, Tallinna.

Vihreämpää taidetta

Tallinnan kauniissa Kadriorgin puistossa sijaitsevan taidemuseo Kumun uusi näyttely tutkii, miten ihmisen ympäristölle aiheuttamat vaikutukset heijastuvat taiteeseen ja onko taide ympäristökriisin aikana ylipäätään mahdollista ja tarpeellista. Taidetta antroposeenin aikakaudella -näyttelyyn on poimittu teoksia, jotka käsittelevät ajankohtaisia ympäristöaiheita kuten esimerkiksi louhintaa, maataloutta, turvetuotantoa ja metsäkatoa. Vuoden eurooppalainen museo 2008 -palkinnon voittanut Kumu-taidekeskus oli myös ensimmäinen virolainen museo, joka sai Vihreä museo -tunnustuksen ympäristöystävällisyydestään ja vastuullisuudestaan. Myös uudessa näyttelyssä on hyödynnetty erilaisia menetelmiä materiaalien säästämiseksi ja kierrättämiseksi. Taidemuseo Kumu, Weizenbergi 34 / Valge 1, Tallinna.

Taidemaailman supertähti Shoplifter Noblessnerissa

Kiasmassakin vierailleen islantilaisen taiteilijan Hrafnhildur Arnardóttirin eli Shoplifterin värikäs, synteettisistä hiuksista tehdyt, massiiviset teokset ovat herättäneet huomiota ympäri maailmaa. Hänen Hyperspace näyttelynsä on nyt nähtävissä Kai-taidekeskuksessa Tallinnassa kesän ajan. Noblessnerin museokeskittymässä sijaitsevan Kain tiloihin luotu uniikki huoneinstallaatio, joka koostuu Shoplifterin luomasta massiivisesta, värikkäästä hiussokkelosta. Kai, Peetri 12, Tallinna.

Kunnianosoitus kaikille mummoille ja vaareille

Astrid Lindgrenin kirjojen kuvittaja Ilon Wikland asui osan lapsuudestaan isovanhempiensa kanssa Tartossa. Ruotsiin muuton jälkeen Wikland ei enää koskaan tavannut isovanhempiaan, mutta tutut hahmot elävät hänen kuvituksissaan. Rakastetulle kuvittajalle omistetun museon, Ilonin ihmemaan, näyttely Isovanhempien luona esittelee valikoiman Wiklandin alkuperäisteoksia 1950-luvulta 2000-luvun alkuun. Ilonin ihmemaa, Kooli 5, Haapsalu.

Suuri illuusio

Viron kansallismuseo ERM Tartossa on upea matkakohde myös itsessään. Kattavan perusnäyttelyn lisäksi museon taiteilijoille tarjoamassa vuorovaikutteisessa tilaan on luotu Elämä matriisin läpi -näyttely, jossa langalla toisiinsa yhdistetyt pisteet ja linjat luovat vaikuttavan visuaalisen illuusion. ERM, Muuseumi tee 2, Tartto.

Vieraile Viron museoissa rajoittamattomasti vuoden ajan

Muuseumikaartin hinta on 59 euroa. Viron museoiden yksittäisten sisäänpääsymaksujen ollessa keskimäärin 10–15 euroa, maksaa vuosikortti itsensä 4–6 museokäynnillä takaisin. Virtuaalisen museokortin voi ostaa suomenkielisestä verkkokaupasta muuseumkaart.ee sekä Viking Linen ja Tallink Siljan verkkokaupoista. Kortti toimii ympäristöystävällisesti henkilökohtaisella QR-koodilla, jonka voi tallentaa älypuhelimen lompakkoon, näyttää sähköpostiviestistä tai tulostaa mukaan. Kortinomistajan ovet museoihin avautuvat myös suomalaisella henkilötodistuksella. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tervise muuseumi muuseumikaart Viron museokortti
Tervise muuseumissa eli terveysmuseossa sukelletaan unen valtakuntaan.
Lataa
Taidemuseo Kumu Muuseumikaart Viron museokortti
Taidemuseo Kumun näyttely Taide antropoosenissa herättää ajattelemaan, miten ihminen vaikuttaa ympäröivään luontoon.
Lataa
Kai taidekeskus Shoplifter Hyperspace Muuseumikaart Viron museokortti
Taidemaailman supertähti Hrafnhildur Arnardóttir eli Shoplifter on rakentanut Kai-taidekeskukseen uniikin huoneinstallaation.
Lataa
Ilonin ihmemaa Ilon Wikland Muuseumikaart Viron museokortti
Astrid Lindgrenin kirjojen virolaisen kuvittajan, Ilon Wiklandin museossa seikkaillaan taiteilijan lapsuuden maisemissa.
Lataa
ERM Elämä matriisin läpi Muuseumikaart Viron museokortti
Viron kansallismuseon ERMin Elämä matriisin läpi -näyttelyn näyttävät teokset huijaavat näköaistia.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Wolfcom PR Boutique, Helsinki, Finland

Tehtaankatu 40 B 21, 00150 Helsinki

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Wolfcom

Parhaat ostokset ja tunnelmallisimmat joulutorit Virossa1.12.2023 10:28:42 EET | Tiedote

Mikä nostattaisi joulumieltä paremmin kuin kuljeskelu joulumarkkinoilla kauniiden koristeiden ja käsitöiden, glögin ja paahdettujen manteleiden tuoksun keskellä? Ei juuri mikään, jos on uskomista uutismedia CNN:n listausta, jolle tänään aukeava Tallinnan joulutori on jälleen nostettu yhdeksi maailman parhaimmista joulutoreista¹. Joulunalus on myös hyvä hetki ottaa varaslähtö vuoden 2024 Euroopan kulttuuripääkaupunki Tartton tarjontaan: joulun alla sadat kansantanssijat valtaavat joulukaupungin ja kansallismuseo ERMissä järjestetään myös joulumessut.

KUTSU medialle: Freestyle rapin parhaat battlaavat Red Bull Sana Sanasta -mestaruudesta 2.12.30.11.2023 11:56:40 EET | Kutsu

15 luovinta ja teknisesti taitavinta MC:tä on valittu Suomen ensimmäiseen Red Bull Sana Sanasta freestyle rap -kilpailuun. Lauantaina 2. joulukuuta Helsingin Kaapelitehtaalla järjestettävässä live-tapahtumassa kisaavat räppärit valittiin yli sadan Gettomasan esittämään haasteeseen vastanneen joukosta. Mukana finaalissa on sekä rapin Suomen mestareita ja jo levyttäneitä artisteja että freestylingiä vain kaveriporukassa kokeilleita sanaseppiä.

Kutsu medialle: Savusaunasisaruus ja löylyt Helsingissä 4.12.28.11.2023 11:06:37 EET | Tiedote

Suomalaisia ja virolaisia yhdistää kielen ja lähinaapuruuden lisäksi kuuma rakkaus saunomiseen. Viron suurlähetystö Helsingissä, Visit Estonia ja Elävän kuvan keskus ELKE kutsuvat median edustajia maanantaina 4. joulukuuta kello 14.00 alkavaan elämykselliseen lehdistötilaisuuteen, jonka aikana nähdään ja koetaan virolaista saunakulttuuria niin elokuvan, kuin konkreettisen saunomisen muodossa. Median ennakkonäytöksenä ensin kansainvälisesti kuumaa suosiota nauttiva Viron Oscar-ehdokas, dokumenttielokuva Savusaunasisaruus, jonka jälkeen virolainen saunalegenda esittelee löylyn taikaa lauteilla.

Euroopan vuoden 2024 kulttuuripääkaupungin teemana eloonjäämisen taiteet - tartu Tarttoon myös Helsingissä3.11.2023 09:08:42 EET | Tiedote

Baltian vanhin ja Viron toiseksi suurin kaupunki Tartto aloittaa vuodenvaihteessa Euroopan kulttuuripääkaupunkina. Kulttuurivuosi tuo Etelä-Viroon yli tuhat tapahtumaa ja se on Viron matkailuvuoden kohokohta. Tarton kulttuuripääkaupunkivuoden kantavana teemana ovat eloonjäämisen taiteet, eli tiedot, taidot ja arvot, jotka auttavat ihmiskuntaa elämään tulevaisuudessa hyvää elämää. Helsingissä Tartto2024 esittäytyy 16.11., jolloin Oodi-kirjastossa järjestetään kaikille avoin Tartto-tapahtuma.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme