Pirkanmaan ELY-keskus

Sinileväkukintojen määrä kasvanut hieman Pirkanmaalla

Jaa
Sinilevää havaittiin kuluvan viikon viranomaisseurannassa 11 eri seurantapisteellä, mikä on kolme havaintopaikkaa enemmän kuin edellisellä viikolla. Pirkanmaan ELY-keskus seuraa maakunnan sinilevätilannetta osana valtakunnallista sinileväseurantaa.
Sinileväpitoisen veden käyttöä tulee välttää. Kuva: Jussi Iso-Tuisku
Sinileväpitoisen veden käyttöä tulee välttää. Kuva: Jussi Iso-Tuisku

Poutainen ja lämmin sää on ollut suotuisa sinileväkukintojen muodostumiselle aiempien viikkojen sateiden jälkeen. Sadevesien mukana vesistöihin on kulkeutunut ravinteita levien käyttöön.

Tällä viikolla vähäisiä määriä sinilevää havaittiin Pyynikin, Rauhaniemen ja Elianderin uimarannoilla Tampereella, Herrasen uimarannalla Virroilla, Vanajavedellä Sääksmäen sillan havaintopaikalla Valkeakoskella, Nokialla Naarlahdella, Maatianlahdella ja Lehtiniemessä, Vesilahden kirkonkylällä Pyhäjärvellä sekä Sastamalan Liekovedellä. Runsaammin sinilevää on tällä viikolla havaittu Kangasalan Kirkkojärvellä.

Asiantuntijoiden ylläpitämien havaintopaikkojen lisäksi sinilevästä kirjattiin yleisöhavaintoja tällä viikolla muun muassa Roineen Tossanselältä, Mallasveden Kyäntäänniemeltä, Vanajaveden Kaarteenlahdelta, Kyrösjärven Humalahiedanlahdelta ja Pyhäjärven Lahdenpohjanlahdelta.

Kaikki levätilanteesta kiinnostuneet kansalaiset voivat ilmoittaa levähavainnostaan Vesi.fi-karttapalvelussa tai Jarviwiki.fi-sivustolla Havaintolähetin avulla. Kaikki ilmoitetut havainnot tulevat näkyviin molempiin palveluihin.

Pintavesien lämpötilat nousseet

Siinä missä vielä viime viikolla Pirkanmaan suurten järvien lämpötilat olivat hieman pitkän ajan keskiarvoa viileämpiä, ovat ne tällä viikolla nousseet kutakuinkin heinäkuun puolivälin tyypilliselle tasolle. Pintaveden lämpötila mitataan aamuisin klo 8 rannan läheisyydestä 20 cm:n syvyydestä.

Vältä leväpitoisen veden käyttöä

Sinilevää sisältävään veteen on syytä suhtautua aina siten, että se saattaa aiheuttaa terveyshaittaa. Jos vedessä on silmin havaittavissa määrin sinilevää, uimista ja veden käyttöä sauna- ja talousvedeksi on syytä välttää. Leväpitoiseen veteen ei myöskään pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä.

Sinilevät voivat aiheuttaa muun muassa allergiareaktioita, pahoinvointia, silmätulehduksia tai nuhaista oloa. Sinileväalueelta pyydetyn kalan lihaa voi syödä, mutta sisäelinten käyttöä pitää välttää. Lisäksi kannattaa perkaamisen päätteeksi pestä sekä kala että kädet huolellisesti puhtaalla vedellä.

Jos epäilet sinilevistä aiheutuneita oireita, ota yhteyttä Myrkytystietokeskukseen: puh. 0800 147 111 (palvelee 24 h/vrk).

Lue lisää:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pirkanmaan ELY-keskus


Vesienhoidon asiantuntija Kukka Kujala, puh. 0295 036 023 kukka.kujala(at)ely-keskus.fi
Ylitarkastaja Salla Taskinen, puh. 0295 036 150 salla.taskinen(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Sinileväpitoisen veden käyttöä tulee välttää. Kuva: Jussi Iso-Tuisku
Sinileväpitoisen veden käyttöä tulee välttää. Kuva: Jussi Iso-Tuisku
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

https://www.ely-keskus.fi/pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme