Vasa Elektriska Ab

Miljövärden påverkar ledningssträckningar: örnbo ändrade planerna i Korsholm

Dela
I Vasa Elnäts projekt för reparation av elnätet gav ett örnbo en orsak till att ändra på den ursprungliga ledningssträckningen. Miljövärden är en viktig synvinkel i planeringen.
Bild: Vasa Elnät Ab
Bild: Vasa Elnät Ab

I Köklot, Korsholm, blev ett örnbo en orsak till en viktig omväg i reparationsprojektet.

- Den nya sträckningen planerades så att den lämnar boet ostört, berättar projektchef Daniel Yrjas.

I projektet har man också beaktat fåglarnas häckningstid och därför förlagt grävarbeten till hösten.

Olika miljövärden beaktas i uppbyggnaden av elnätet såväl i planering av linjedragningar som i val av nya material och återvinning av gamla. 

Till exempel ersätts gamla trästolpar som tryckimpregnerats med det miljöfarliga CCA, och oljeläckage från stolptransformatorer hindras med avrinningskärl. 

I Köklot används NTR-A-trästolpar, som följer Nordiska Träskyddsrådets kriterier för impregnerat trä. Man har också gjort en plan för hur man rör sig och arbetar i terrängen.

- Skärgårdsmiljön är krävande och där strävar vi efter att kunna ta oss fram på isen vintertid, och också göra en del av arbetet när temperaturen ännu ligger under noll. Så kan vi undvika onödiga spår i terrängen, berättar Yrjas.

- Det på grund av att stora maskiner kan orsaka onödig skada på marken. Vi strävar alltid efter att våra projekt ska ha så få skadeverkningar som möjligt på miljö och intressegrupper. 

Reparationsprojektet i Köklot har ett värde på cirka en halv miljon. Oy Ravera Ab agerar underleverantör.

Nyckelord

Kontakter

Anträffbar 11.7 kl. 12 - 14:

Bilder

Bild: Vasa Elnät Ab
Bild: Vasa Elnät Ab
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vasa Elektriska Ab
Vasa Elektriska Ab
Kyrkoesplanaden 0
65100 Vasa

06 324 5750http://www.vasaelektriska.fi

Vasa Elektriska är en stark energikoncern inom elhandel, elöverföring och fjärrvärme. Till koncernen hör dotterbolaget Vasa Elnät Ab. Koncernen sysselsätter ungefär 135 personer och omsättningen år 2022 utgjorde ca 330 milj. euro. År 2022 fyllde Vasa Elektriska 130 år.

Följ Vasa Elektriska Ab

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vasa Elektriska Ab

Finlands största ibruktagna kombination av elpannor och värmelager finns i Vasa17.11.2023 10:52:56 EET | Tiedote

I Vasklot, Vasa har man precis tagit ibruk 120 megawatt ny elpannekapacitet och förstorat värmelagret. I och med den senaste anskaffningen är den sammanlagda kapaciteten hos elpannorna i Vaasan Voimas kraftverk 160 megawatt, vilket på basen av effekt betyder att Vasa fjärrvärmeproduktions elpannor är bland de största i Finland. Tillsammans med det nu utvidgade värmelagret tillför lösningen efterlängtad flexibilitet och kostnadseffektivitet samtidigt som den minskar på utsläppen i fjärrvärmeproduktionen.

Energikrisens effekter syns fortfarande i resultatet26.10.2023 07:05:00 EEST | Tiedote

I januari–september uppgick koncernen Vasa Elektriskas omsättning till 135,9 miljoner euro (229,2 M€). Rörelsevinsten sjönk från motsvarande period året innan och var negativ, -0,7 miljoner euro (18,7 M€). I slutet av september visade dock resultatprognosen för hela året 2023 ett bättre resultat än året innan, men variationer i marknaden och ett osäkert globalt läge kan fortfarande inverka kraftigt på slutårets utveckling. Bolagets soliditetsgrad steg till 49,6 procent (38,6 %).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum