Vasa Elektriska Ab

Miljövärden påverkar ledningssträckningar: örnbo ändrade planerna i Korsholm

Dela
I Vasa Elnäts projekt för reparation av elnätet gav ett örnbo en orsak till att ändra på den ursprungliga ledningssträckningen. Miljövärden är en viktig synvinkel i planeringen.
Bild: Vasa Elnät Ab
Bild: Vasa Elnät Ab

I Köklot, Korsholm, blev ett örnbo en orsak till en viktig omväg i reparationsprojektet.

- Den nya sträckningen planerades så att den lämnar boet ostört, berättar projektchef Daniel Yrjas.

I projektet har man också beaktat fåglarnas häckningstid och därför förlagt grävarbeten till hösten.

Olika miljövärden beaktas i uppbyggnaden av elnätet såväl i planering av linjedragningar som i val av nya material och återvinning av gamla. 

Till exempel ersätts gamla trästolpar som tryckimpregnerats med det miljöfarliga CCA, och oljeläckage från stolptransformatorer hindras med avrinningskärl. 

I Köklot används NTR-A-trästolpar, som följer Nordiska Träskyddsrådets kriterier för impregnerat trä. Man har också gjort en plan för hur man rör sig och arbetar i terrängen.

- Skärgårdsmiljön är krävande och där strävar vi efter att kunna ta oss fram på isen vintertid, och också göra en del av arbetet när temperaturen ännu ligger under noll. Så kan vi undvika onödiga spår i terrängen, berättar Yrjas.

- Det på grund av att stora maskiner kan orsaka onödig skada på marken. Vi strävar alltid efter att våra projekt ska ha så få skadeverkningar som möjligt på miljö och intressegrupper. 

Reparationsprojektet i Köklot har ett värde på cirka en halv miljon. Oy Ravera Ab agerar underleverantör.

Nyckelord

Kontakter

Anträffbar 11.7 kl. 12 - 14:

Bilder

Bild: Vasa Elnät Ab
Bild: Vasa Elnät Ab
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vasa Elektriska Ab
Vasa Elektriska Ab
Kyrkoesplanaden 0
65100 Vasa

06 324 5750http://www.vasaelektriska.fi

Vasa Elektriska är en stark energikoncern inom elhandel, elöverföring och fjärrvärme. Till koncernen hör dotterbolaget Vasa Elnät Ab. Koncernen sysselsätter ungefär 135 personer och omsättningen år 2022 utgjorde ca 330 milj. euro. År 2022 fyllde Vasa Elektriska 130 år.

Följ Vasa Elektriska Ab

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vasa Elektriska Ab

Värmelagret expanderas i Vasklot, Vasa30.6.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Det värmeenergilager som år 2020 togs ibruk i Vasklot i Vasa kommer under pågående år att expanderas med cirka tre gigawattimmar. Lagret är ännu det största i sitt slag i Finland. I samband med expansionen kommer två nya elpannor att tas ibruk. De ökar effekten i fjärrvärmeproduktionen med sammanlagt 120 megawatt. Lösningarna tillför viktig flexibilitet i energisystemet och utökar samhällets självförsörjningsgrad vad gäller energi.

"Preciseringar i elförsäljningens allmänna spelregler är en bra sak"10.5.2023 12:05:41 EEST | Tiedote

Konsumentombudsmannen har beslutat att låta marknadsdomstolen ta ställning till bl.a. Vasa Elektriskas meddelande om prisändringar och framför allt huruvida bolaget med tillräcklig noggrannhet lyft fram orsakerna till den prishöjning som började gälla i oktober 2022. Enligt konsumentombudsmannen har Vasa Elektriska inte på ett tillräckligt sätt öppnat upp kopplingen mellan det nya priset och sina anskaffningskostnader.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum