Duodecim

Poikkitieteellinen Terveyttä taiteesta -seminaari 12.7. Savonlinnassa syventyy luontoteemaan tieteen ja taiteen keinoin

Jaa

Terveyden, tieteen ja taiteen näkökulmat nivoutuvat yhteen ensiluokkaisen esiintyjäkaartin käsittelyssä: mukana on edustajia lääketieteen asiantuntijoista eri taiteenalojen edustajiin. ”Meidän kaikkien tulevaisuus riippuu siitä, miten me kohtaamme toisemme ja ympäröivän luonnon”, nostaa tapahtuman alullepanija, arvostettu arkkiatri Risto Pelkonen.

Jo yhdeksännen Terveyttä taiteesta -seminaarin teemana on tänä vuonna Kohtaamisia luonnossa. Etenkin näin luontokadon ja ilmastokatastrofin aikakautena luonto on merkittävästi läsnä jokapäiväisessä elämässämme.  

”Toisaalta etäännymme luonnosta urbanisaatiokehityksen myötä, mutta toisaalta ymmärrämme yhä paremmin ihmisen ja luonnon vuorovaikutuksen perustavanlaatuisuuden”, pohtii seminaarin järjestelytyöryhmässä toimiva Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin pääsihteeri Päivi Metsäniemi

Luonto hoitaa ja inspiroi 

Myös ohjelmassa kuulemme ekokatastrofiin liittyviä puheenvuoroja: John Nurmisen säätiön viestintäjohtaja Elina Lehtinen avaa vesistöjen tilaa, ilmastotunteista puhuu aihetta laajasti tutkinut Panu Pihkala sekä tieteen ymmärrystä ihmisen ja luonnon välisestä suhteesta avaavat molekyyligenetiikan professori Juha Kere ja planetaarisen terveyden lääkäri Hanna Haveri

Seminaarissa luontoa katsotaan kuitenkin myös laajemmasta näkökulmasta kuin pelkästään uhkakuvien valossa.  

"Toivoimme, että osallistujat voisivat myös inspiroitua luonnon äärellä ja antaa luonnon hoitaa”, Metsäniemi kertoo ja kuvaa, kuinka seminaaripäivänä sukelletaan luontoon eri aistien välityksellä: ”näemme ja kuulemme, miten eri taiteilijat ovat luonnon omissa töissään välittäneet”.  

Sykähdyttäviä hetkiä tarjoilevat kuvataiteilija Anna Retulainen, ITE-taiteilija, valokuvaaja Veli Granö, ja Järven tarina -dokumenttielokuvan tekijät Marko Röhr ja Antti Tuuri. Lisäksi musiikkipuolella ilahduttavat Aino Yamaguchi, Matti Salminen ja Viatcheslav Novikov.  

Tärkein kysymys on, mitä minä voin tehdä elinympäristön suojelemiseksi 

Merkittävässä roolissa tapahtuman alkuunpanijana sekä edelleen aktiivisesti seminaarin työryhmässä toimiva arkkiatri Risto Pelkonen kertoo idean syntyneen oopperajuhlien aikana.  

"Monen vuoden ajan olen avannut oopperapäivän sanomalla jonkun sanan Waahto-kahvilan terassilla. Siellä syntyi ajatus seminaarista kymmenkunta vuotta sitten." 

Taide terveyden lähteenä ja parantamisen välineenä on kiinnostanut arkkiatria jo kauan. 

”Se on biopsykologisen lääketieteen ydinaluetta ja kertoo jotakin olennaista tunteen ja mielen, ilon ja surun biologiasta.” 

Pelkonen toivoo, että tapahtuma herättää kuulijoissa ja katselijoissa avaria ajatuksia, ihmettelyä ja kysymyksiä.  

"Tärkein kysymys on, mitä minä voin tehdä elinympäristön suojelemiseksi. Terveyden lähteet ovat siinä ympäristössä, missä lapset varttuvat aikuisiksi, aikuiset tekevät työnsä ja vanhukset viettävät elämän iltansa. Vain harvinaiset usein periytyvät sairaudet syntyvät solujen sisällä. Meidän kaikkien tulevaisuus riippuu siitä, miten me kohtaamme toisemme ja ympäröivän luonnon. Koronapandemia on vakava varoitus siitä, miten käy, kun ryöstämme elinympäristöämme", hän pohtii. 

Kutsu medialle 

Toivotamme median edustajat lämpimästi tervetulleeksi Terveyttä taiteesta -seminaariin, jossa yhdistyvät kaunis miljöö, inspiroivat puheenvuorot, yhteisöllisyys, hyvä ruoka ja korkealaatuinen taide. Pyydämme ilmoittautumaan ennakkoon sähköpostiin kirsi.valli@duodecim.fi ma 10.7. mennessä. 

Ajankohta: keskiviikkona 12. heinäkuuta kello 8.30–16. Ohjelmaan pääsee tutustumaan tarkemmin Duodecimin kotisivuilla

Paikka: Savonlinnasali, Kylpylaitoksentie 4, Savonlinna

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Maisemakuvassa Olavinlinna kallion päällä. Myös kesäinen vesistö ympärillä näkyy.
Terveyttä taiteesta -seminaarin uutiskuva. Maisemakuva Olavinlinnasta.
Lataa

Linkit

Duodecim

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on Suomen suurin tieteellinen yhdistys. Tehtävämme on tuottaa tieteestä terveyttä. Vahvistamme tutkitun tiedon käyttöä yhteiskunnallisessa päätöksenteossa ja kehitämme lääkärien ammattitaitoa ja arjen työtä.

Duodecimin logo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Duodecim

Duodecimin Nuori tutkija -palkittu Juha Väyrynen: ”Tutkimustyössä saan onnistumisen kokemuksia pystyessäni luomaan uutta tietoa”17.11.2023 14:00:00 EET | Tiedote

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on myöntänyt Nuoren tutkijan palkinnon 35-vuotiaalle syöpäbiologian dosentti Juha Väyryselle. Palkinnon suuruus on 10 000 euroa. Väyrysen suolistosyöpätutkimus lisää ymmärrystä kasvainten monimutkaisista immuunireaktioista, mikä voi jatkossa auttaa lääkehoitojen kehittämisessä.

Sosiaalilääketieteen uranuurtaja Ilkka Taipale palkittiin arvostetulla Konrad ReijoWaaran palkinnolla17.11.2023 14:00:00 EET | Tiedote

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on myöntänyt psykiatri, sosiaalilääketieteen dosentti ja kansalaisaktivisti Ilkka Taipaleelle maamme arvostetuimpiin lääketieteellisiin tunnustuksiin kuuluvan Konrad ReijoWaaran palkinnon. Taipaleen ura sosiaalilääketieteen ja yhteiskunnallisten asioiden parissa on hengästyttävä, mutta menneiden saavutusten sijaan hän tähyää tulevaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme